Hogyan találj munkát a vendéglátásban?

A vendéglátó és turizmus szektor jelentősen megsínylette 2020-2021-et. de 2022-ben már kezd magához térni mindkét szektor, és egyre több álláslehetőség van. Azonban egy óriási kihívással néznek szembe a vendéglátóhely tulajdonosai: nincs elég munkaerő. 

Jelentős hiány van a vendéglátó munkahelyeknél, ami nem csoda. Sokan tartanak ötödik, hatodik hullámtól, és a kormány intézkedései is kiszámíthatatlanok. Természetes, hogy aki elvesztette vendéglátó munkáját 2020-ban, az nem szeretné ugyanezt átélni. Azok a szakemberek elmentek futárkodni vagy valamilyen más területre dolgozni, annak érdekében, hogy biztos, stabil, kiszámtható legyen a jövedelmük, és ne történjen meg velük újra munkahelyük elvesztése. 

Kevés a jó munkaerő

A vendéglátás mindig is olyan szakma volt, amelyhez nem feltétlenül szükséges végzettség, azonban nagyon fontos, hogy közvetlen, precíz és lelkiismeretes munkaerő legyél, aki bírja a pörgést. Éppen emiatt számtalan diák vagy pályakezdő is jelentkezik, hogy valamilyen plusz bevételre szert tegyenek akár egyetem mellett. Emiatt az utóbbi években felhígult a szakma, és az igazán jó munkaerőt már csak lasszóval lehetett fogni. Hiába nettó több százezres fizetés és a borravaló, a jó szakember ritka. 

 

Napjainkban emiatt ha kiemelkedően jó vagy a szakmában, akkor biztos, hogy bármilyen munkát meg tudsz szerezni. Ehhez viszont elsősorban egy ütős önéletrajzra lesz szükséged. 

 Az önéletrajz felépítése

Egy jó önéletrajz felkelti az étteremvezető figyelmét, ugyanis száz és száz kevésbé jót olvas el nap mint nap. Ahhoz, hogy a tiéd is ilyenné váljon, mindössze néhány egyszerű tippet kell betartanod! 

Az önéletrajz felépítése mindig a következő:

  • Személyes adatok, elérhetőség, fotó
  • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
  • Szakmai tapasztalat
  • Tanulmányok
  • Készségek, képességek, szakmai tudás bemutatása
  • Nyelvismeret

Személyes adatok

A személyes adatok megadásánál a legfontosabb, hogy azok hibátlanok legyenek. Lehetőleg a név, email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő jelenjen meg benne. Emellett ügyelj arra, hogy a fotó professzionális legyen. Nem kötelező ehhez egy fotós segítségét kérni, elég, ha a fénykép fehér fal előtt készül rólad, amelyen nyitott a testtartásod, valamint mellkasig látszol csak. A telefonszám pedig mindig a saját mobiltelefonod száma legyen, amelyen bármikor elérnek!

Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

Talán ezek megírása jelenti a legnagyobb kihívást. Előbbit akkor használd, ha már van néhány tapasztalatod a területen, utóbbit pedig akkor, ha még nincs. Mind a kettőben ezek szerepeljenek: 

  • Motiváció, ami miatt erre a munkára jelentkezel.
  • Készségek, képességek, szakmai tudás. 
  • Eredmények, amelyeket vagy a tanulmányaid során vagy az előző munkahelyeden értél el.
  • Mindössze 3-4 mondat hosszúságú legyen. 
  • Célod, amit el szeretnél érni.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat esetén fontos, hogy a fordított időrendi sorrendet használd, vagyis a jelenlegi munkádtól haladj időben visszafelé a legelső munkahelyedig. Mindig írd fel először a beosztást, majd a cég/vendéglátó nevét, hogy mettől meddig dolgoztál ott, és a várost. Ezután pedig lehetőleg 4-6 bulletpontban mutasd be a főbb feladataidat is. Ha van vásárlói elégedettségi adatod vagy a hónap dolgozója voltál, mindenképp írd bele!

Tanulmányok

A tanulmányok esetén minden releváns tanulmányt sorolj fel. Akár van mixer, barista vagy valamilyen vezetői tréninged, nyugodtan kerüljön bele - ártani nem árt! 

Nyelvtudás

A vendéglátás területén a nyelvismeret mindig plusz előnyt jelent, így a szintjével együtt jelöld meg. 

  x x x

Mindezeket betartva biztos, hogy felkelted a leendő munkaadó figyelmét. Arra azonban figyelj: a szakmai összegzés az, ami el fog téged és a tudásodat adni, így arra helyezd a legnagyobb hangsúlyt! Ütős, rövid és tömör legyen!

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.