Hosszú Tányér - mi lehet az?

A megfejtés: új csúcsgasztronómiai hely a Zengő lábánál.

Újdonsággal bővült Baranya megye turisztikai érdekességeinek köre: a műemlékek és a természeti látnivalók mellett a csúcsgasztronómia is bekerült mostantól a kínálatba.

A Pécs melletti Hosszúhetényben a veszélyhelyzet után nemrég újranyíló Hosszú Tányér étteremben Kun Péter mesterséf vezetésével egy olyan gasztronómiai műhely jött létre, amely jó eséllyel nemzetközi díjakra is eséllyel pályázhat.

A Zengő hegynél, Hosszúhetényben a falusi vendégfogadók és panziók sora mellett a Mecsek vonulatai, barlangjai és kilátói kínálnak gyalogos és kerékpáros túralehetőségeket a rövid, családosok számára is vonzó szakaszoktól a teljesítménytúrákig.

A településnek további vonzerőt kölcsönöz a gazdag sváb-magyar néprajzi örökség. Az egész évben nyitva tartó tájház mellet tavasztól őszig tucatnyi izgalmas rendezvényen vehetnek részt a faluba látogatók. Az idegenforgalmi palettára nemrég új színfolt került: a Hosszú Tányér gourmet-ház tavaly megnyitásával a csúcsgasztronómia is megjelent.

A falu csendes főutcáján álló, évszázados sváb parasztház kapualjába befordulva különleges étterem fogadja a vendégeket. A kicsiny helyiség első pillantásra a múlt század elejének világát idézi fel, emberközeli hangulatot varázsolva a csendes és barátságos helyre. A régies enteriőr sajátos kontrasztban van a legmodernebb eszközökkel felszerelt konyhával, amely egybenyílik a vendégtérrel. Az asztal mellől felállva bepillanthatunk a munkafolyamatokba, és beszélgethetünk a séffel és csapatával.  

„Az embereket egyre jobban érdekli a gasztronómia, a hozzánk betérőkre pedig különösen igaz, hogy kíváncsiak és egyúttal nagyon igényesek is”, mondta Kun Péter konyhafőnök.

A vendégek nagyon széles körből kerülnek ki. Sokakat a kulturális programjai és látnivalói vonzanak a megyébe, de egyre többen kizárólag az étterem miatt látogatnak el ide.

A nemzetközi hírű séf a kezdetektől fogva részt vett a hely koncepciójának kialakításában a tulajdonosokkal közösen. A Hosszú Tányér konyhájában a receptek összeállításától a tálalásig mindent ő végez, munkáját egy sous chef segíti. Ennek a közös munkának is köszönhető, hogy Kun szerint országosan is egyedülálló kulináris élményt kínálnak.

A térségből mindeddig hiányzott egy olyan étterem, amely önmagában is elég indokot kínál ahhoz, hogy valaki Baranyába látogasson. A Hosszú Tányér hiánypótló kezdeményezés, nem tömegétterem, minden ebéd vagy vacsora újdonságokat tartogat.

Az újranyitás óta is megszokott dolog, hogy két hétre előre érdemes helyet foglalni, az utcáról betérve csak szerencsével találhatunk szabad asztalt.

A vonzerőt adó egyediség egyrészt az alapanyag-használatban rejlik. Minden fogással egy kicsit elrugaszkodnak a földtől: egzotikus hozzávalók, merész és szokatlan párosítások vagy pedig közismert, de egészen váratlan formában a tányérra kerülő alapanyagok csábítanak kóstolásra. A novemberi nyitás óta volt már az étlapon láma, krokodil és kardhal is. Libamájból pedig fagylalt is készült már az étteremben.

Az étlap minden hónapban teljesen átalakul. Az étterem csak péntektől vasárnapig tart nyitva, a fennmaradó időben az új ételeken dolgoznak. „Van, hogy egy perc alatt megszületik egy új recept az agyamban, máskor csak egy hónap alatt áll össze. Ha le is írok egy ételt, akkor is ötvenszer visszatérek rá, ötvenszer összerakom újra és újra. Először fejben tervezem meg, hogy egy párosítás együtt milyen ízt eredményez és miként fog a tányéron kinézni, majd utána a konyhában kísérletezve csiszoljuk tökéletesre”, mutatja be a konyhai munka kreatív oldalát Kun Péter. A legfrissebb étlapról a konyhafőnök a marhapofából készült brassóit ajánlja kóstolásra. „Ez egy hagyományos étel, amiről mindenkinek van a fejében valamilyen kép. A mi verziónk közel sem úgy néz ki, izgalmas és formabontó, textúrájában és tálalásában egyaránt”, mondja. 

Forrás: Turizmus Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.