A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg – mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján.
Az étterem és az ajándékbolt is a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti, egyúttal könnyen elérhetővé teszi a magyarok és a külföldieknek számára – fogalmazott Fazekas Sándor, aki mint mondta, örül a bolt megnyitásának, hiszen egy újabb helyszínen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyarság csúcsteljesítményeivel, a hungarikumokkal.
A miniszter kifejtette: a Hungarikumok Gyűjteménye válogatott értékeket tartalmaz, amelyek letéteményesei a magyar hagyományőrzésnek, a nemzeti önbecsülés erősítésének. Hozzátette: 67 hungarikum tartozik a gyűjteménybe, például az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipar és a vendéglátás területéről.
A Magyar Értéktárban 157 értéket tartanak nyilván. Tizenkilenc megyei értéktár van ma Magyarországon és több mint 1000 települési értéktár jött ez idáig létre, amelyek több mint 1500 megyei értéket és mintegy 7000 települési értéket sorolnak fel.
A miniszter beszélt arról is, hogy az agrártárca néhány éve enyhített a jogszabályi feltételeken, az új előírások pedig megnyitották, könnyebbé tették az utat a kézműves kistermelői élelmiszer-előállítás és a helyi termelői piacok nyitása előtt. Ma Magyarországon több mint 12 ezer kézműves élelmiszer-előállító dolgozik. Ők a régen elfeledett ízektől a legmodernebb előállítású élelmiszerekig szinte a teljes élelmiszer-palettát kínálják a vásárlóknak. Mint mondta, mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb hozzáadott értéket képviseljenek. Az élelmiszerek feldolgozottsági foka jelentősen lendített azok exportján is, tavaly 66 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet – mondta a miniszter.
Forrás: Élelmiszer Online/MTI