Hungarikumokat árusító üzlet nyílt a Vajdahunyad várban

Az Anonymus kávéház és hungarikum bolt a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti.

A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg – mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján.

Az étterem és az ajándékbolt is a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti, egyúttal könnyen elérhetővé teszi a magyarok és a külföldieknek számára – fogalmazott Fazekas Sándor, aki mint mondta, örül a bolt megnyitásának, hiszen egy újabb helyszínen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyarság csúcsteljesítményeivel, a hungarikumokkal.

A miniszter kifejtette: a Hungarikumok Gyűjteménye válogatott értékeket tartalmaz, amelyek letéteményesei a magyar hagyományőrzésnek, a nemzeti önbecsülés erősítésének. Hozzátette: 67 hungarikum tartozik a gyűjteménybe, például az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipar és a vendéglátás területéről.

A Magyar Értéktárban 157 értéket tartanak nyilván. Tizenkilenc megyei értéktár van ma Magyarországon és több mint 1000 települési értéktár jött ez idáig létre, amelyek több mint 1500 megyei értéket és mintegy 7000 települési értéket sorolnak fel.

A miniszter beszélt arról is, hogy az agrártárca néhány éve enyhített a jogszabályi feltételeken, az új előírások pedig megnyitották, könnyebbé tették az utat a kézműves kistermelői élelmiszer-előállítás és a helyi termelői piacok nyitása előtt. Ma Magyarországon több mint 12 ezer kézműves élelmiszer-előállító dolgozik. Ők a régen elfeledett ízektől a legmodernebb előállítású élelmiszerekig szinte a teljes élelmiszer-palettát kínálják a vásárlóknak. Mint mondta, mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb hozzáadott értéket képviseljenek. Az élelmiszerek feldolgozottsági foka jelentősen lendített azok exportján is, tavaly 66 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet – mondta a miniszter.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.