Hungarikumokat árusító üzlet nyílt a Vajdahunyad várban

Az Anonymus kávéház és hungarikum bolt a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti.

A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg – mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján.

Az étterem és az ajándékbolt is a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti, egyúttal könnyen elérhetővé teszi a magyarok és a külföldieknek számára – fogalmazott Fazekas Sándor, aki mint mondta, örül a bolt megnyitásának, hiszen egy újabb helyszínen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyarság csúcsteljesítményeivel, a hungarikumokkal.

A miniszter kifejtette: a Hungarikumok Gyűjteménye válogatott értékeket tartalmaz, amelyek letéteményesei a magyar hagyományőrzésnek, a nemzeti önbecsülés erősítésének. Hozzátette: 67 hungarikum tartozik a gyűjteménybe, például az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipar és a vendéglátás területéről.

A Magyar Értéktárban 157 értéket tartanak nyilván. Tizenkilenc megyei értéktár van ma Magyarországon és több mint 1000 települési értéktár jött ez idáig létre, amelyek több mint 1500 megyei értéket és mintegy 7000 települési értéket sorolnak fel.

A miniszter beszélt arról is, hogy az agrártárca néhány éve enyhített a jogszabályi feltételeken, az új előírások pedig megnyitották, könnyebbé tették az utat a kézműves kistermelői élelmiszer-előállítás és a helyi termelői piacok nyitása előtt. Ma Magyarországon több mint 12 ezer kézműves élelmiszer-előállító dolgozik. Ők a régen elfeledett ízektől a legmodernebb előállítású élelmiszerekig szinte a teljes élelmiszer-palettát kínálják a vásárlóknak. Mint mondta, mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb hozzáadott értéket képviseljenek. Az élelmiszerek feldolgozottsági foka jelentősen lendített azok exportján is, tavaly 66 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet – mondta a miniszter.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.