Huszonnégy év lenne a korhatár a briteknél

Angliában 24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás legalizálásának korhatárát. Egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok alkoholfogyasztása, most már hét közben sem ritka, hogy betegre isszák magukat, italhoz pedig különösebb nehézség nélkül bármikor hozzájutnak - írja a Mix Online.

Egy brit tudós szerint 24 éves korra kellene emelni az alkoholfogyasztás törvényi engedélyezését, mivel a szesz gátolja az agy fejlődését. Aric Sigman biológus szerint kerülni kellene a sör, bor és az égetett szesz fogyasztását egészen a húszas éveik közepéig, mivel már a mérsékelt ivás is káros hatással van a fiatalok intelligenciafejlődésére - írja a Mix Online.

„Az ivászat hatásai és hosszú távú következményei, még az úgynevezett mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is teljesen különböző módon hat a fiatal agyra, szervezetre, génekre, és még évtizedekkel később is érezteti hatását azután, hogy a gyermek elfogyasztotta az első korty italt” - mondta a kutató.

Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy már a gyermek ötéves korában a szülők engedélyezzék az otthoni alkoholfogyasztást, a 18 év alatti tinédzserek számára engedélyezett, hogy barátaikkal a pubokban üljenek. A törvény 18 éves kortól legalizálja az alkoholfogyasztást. A brit statisztikai adatok alapján a szigetországnak van is oka aggodalmakra, az elmúlt négy év alatt ugyanis egyharmadával nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a kórházak sürgősségi osztályain kezeltek alkohol okozta problémák miatt.

Magyarországon a szakemberek ugyan nem érzik hatékonynak az ilyen típusú szigorítást, szerintük önmagában a törvény sem a megfelelő eszköz a probléma kezelésére, a fiatalok alkoholfogyasztása nálunk is egyre nagyobb fejtörést okoz. Elég ha egy szombat este felszállunk a 4-es, 6-os villamosra és körülnézünk: meglepő, hogy hány éves gyerekek, hány boros, sörös vagy pezsgős üveget szorongatnak a kezükben... (Mix Online)


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.