Huszonnégy év lenne a korhatár a briteknél

Angliában 24 éves korra emelnék az alkoholfogyasztás legalizálásának korhatárát. Egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok alkoholfogyasztása, most már hét közben sem ritka, hogy betegre isszák magukat, italhoz pedig különösebb nehézség nélkül bármikor hozzájutnak - írja a Mix Online.

Egy brit tudós szerint 24 éves korra kellene emelni az alkoholfogyasztás törvényi engedélyezését, mivel a szesz gátolja az agy fejlődését. Aric Sigman biológus szerint kerülni kellene a sör, bor és az égetett szesz fogyasztását egészen a húszas éveik közepéig, mivel már a mérsékelt ivás is káros hatással van a fiatalok intelligenciafejlődésére - írja a Mix Online.

„Az ivászat hatásai és hosszú távú következményei, még az úgynevezett mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is teljesen különböző módon hat a fiatal agyra, szervezetre, génekre, és még évtizedekkel később is érezteti hatását azután, hogy a gyermek elfogyasztotta az első korty italt” - mondta a kutató.

Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy már a gyermek ötéves korában a szülők engedélyezzék az otthoni alkoholfogyasztást, a 18 év alatti tinédzserek számára engedélyezett, hogy barátaikkal a pubokban üljenek. A törvény 18 éves kortól legalizálja az alkoholfogyasztást. A brit statisztikai adatok alapján a szigetországnak van is oka aggodalmakra, az elmúlt négy év alatt ugyanis egyharmadával nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a kórházak sürgősségi osztályain kezeltek alkohol okozta problémák miatt.

Magyarországon a szakemberek ugyan nem érzik hatékonynak az ilyen típusú szigorítást, szerintük önmagában a törvény sem a megfelelő eszköz a probléma kezelésére, a fiatalok alkoholfogyasztása nálunk is egyre nagyobb fejtörést okoz. Elég ha egy szombat este felszállunk a 4-es, 6-os villamosra és körülnézünk: meglepő, hogy hány éves gyerekek, hány boros, sörös vagy pezsgős üveget szorongatnak a kezükben... (Mix Online)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.