Egy brit tudós szerint 24 éves korra kellene emelni az alkoholfogyasztás törvényi engedélyezését, mivel a szesz gátolja az agy fejlődését. Aric Sigman biológus szerint kerülni kellene a sör, bor és az égetett szesz fogyasztását egészen a húszas éveik közepéig, mivel már a mérsékelt ivás is káros hatással van a fiatalok intelligenciafejlődésére - írja a Mix Online.
„Az ivászat hatásai és hosszú távú következményei, még az úgynevezett mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is teljesen különböző módon hat a fiatal agyra, szervezetre, génekre, és még évtizedekkel később is érezteti hatását azután, hogy a gyermek elfogyasztotta az első korty italt” - mondta a kutató.
Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy már a gyermek ötéves korában a szülők engedélyezzék az otthoni alkoholfogyasztást, a 18 év alatti tinédzserek számára engedélyezett, hogy barátaikkal a pubokban üljenek. A törvény 18 éves kortól legalizálja az alkoholfogyasztást. A brit statisztikai adatok alapján a szigetországnak van is oka aggodalmakra, az elmúlt négy év alatt ugyanis egyharmadával nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a kórházak sürgősségi osztályain kezeltek alkohol okozta problémák miatt.
Magyarországon a szakemberek ugyan nem érzik hatékonynak az ilyen típusú szigorítást, szerintük önmagában a törvény sem a megfelelő eszköz a probléma kezelésére, a fiatalok alkoholfogyasztása nálunk is egyre nagyobb fejtörést okoz. Elég ha egy szombat este felszállunk a 4-es, 6-os villamosra és körülnézünk: meglepő, hogy hány éves gyerekek, hány boros, sörös vagy pezsgős üveget szorongatnak a kezükben... (Mix Online)