Idén az Olasz Gasztronómiai Világhét is online

Online programokkal: filmvetítésekkel, webináriummal és főzőtanfolyammal jelentkezik az V. Olasz Gasztronómiai Világhét november 23. és 29. között.

A világhét idei első programjaként az Ízlés szerint fűszerezve (Quanto basta) című filmet vetítik a Távmozi platformon november 23-án 19.30-tól - közölte az MTI-vel a Budapesti Olasz Kultúrintézet. Francesco Falaschi játékfilmjében Arturo, a sikeres szakács ismétlődő dühkitörései miatt kénytelen közösségi szolgálatot teljesíteni egy Asperger-szindrómásokkal foglalkozó csoportban. Az élmény örökre megváltoztatja Arturo hozzáállását az élethez.

November 26-án, a Prágai Olasz Kultúrintézet programjához csatlakozva Massimo Montanari, a Bolognai Egyetem Kultúr- és Társadalomtörténeti Tanszékének egyetemi tanára, sok más könyv mellett a magyarul is olvasható Éhség és bőség - A táplálkozás európai kultúrtörténete című kötet szerzője tart előadást Pellegrino Artusi, az első gasztroblogger címmel. A Zoom platformon meghirdetett webinar a híres gasztronómust és írót hivatott bemutatni, akinek A főzés tudománya és az étkezés művészete (La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene) című, 1891-ben megjelent kötete jelentős hatást gyakorolt az olasz gasztronómiára és kultúrára.

November 27-én egy online főzőtanfolyammal folytatódik a Gasztrohét programja: Domenico Cilenti séf avatja be nézőit a pugliai konyha titkaiba. A Gasztrohét Gianni Di Gregorio Vénasszonyok nyara (Pranzo di Ferragosto) című, Arany Oroszlán-díjra jelölt filmjének vetítésével zárul november 30-án. A film hőse egy hatvan felé járó római férfi, aki mindennapjait az anyja gondozásával tölti. Anyagi problémái miatt elvállalja egy másik hölgy felvigyázását is, lakása aztán gyorsan tele lesz ismeretlen nénikkel, akikre vigyáznia kell.

A filmvetítéseken és webináriumokon az Olasz Kultúrintézet érvényes tagsági kártyájával rendelkező tagjai vehetnek részt, a részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött a www.iicbudapest.esteri.it honlapon.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.