Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon

A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes  felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.

A hagyományteremtő céllal útjára indult közkedvelt rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül évek óta megrendezésre. Folytatva a már jól bevált hagyományt a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel, és számtalan meglepetéssel várják az érdeklődőket. Sőt, extra jutalomként most Badacsonyi Borbarát oklevelek is gazdára várnak, akik pedig egy hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlonban részt vevő hét pincészetnél május 19-21. között a Szürkebarát Hétvégére, június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 13-15. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat első felvonásának főszereplője a borvidék jellegzetes fajtája, a 190 hektáron megtalálható szürkebarát lesz, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

„A Bortriatlon az egyik kedvenc rendezvénysorozatunk, különösen azért, mert a borvidék három főfajtáját mutatja be. Közel 4,5 hektáron gazdálkodunk, ebből két-két hektáron szürkebaráttal és olaszrizlinggel, fél hektáron pedig kéknyelűvel. Ez is jól szemlélteti, mennyire fontos számunkra a három szőlőfajta. Fontosnak tartjuk az ilyen eseményeket, mert ezeken keresztül a fogyasztók is egyre jobban megismernek bennünket, hitvallásunkat, illetve az általunk készített borokat. Aki a Szürkebarát Hétvégén ellátogat hozzánk, három teljesen más karakterű szürkebaráttal ismerkedhet meg, s amennyiben a bortúra napján az időjárás megengedi, egy birtokséta keretén belül a szürkebarát-ültetvényt is meg tudja tekinteni.” –mondta Éliás Csaba, a 2018-ban alakult Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza.

Nincs még egy a borhoz hasonlítható ember által készített termék, amely ennyi élményt és örömet tudna szerezni, közben magában foglalja annak a tájnak a szépségét, ahol az emberi kéz által nagy gondossággal született. Mindezt úgy, hogy átível a történelem korszakain, összekötve kultúrákat és népeket. Különösen igaz ez Badacsonyra, ahol, mint azt a régészeti leletek is bizonyítják, már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. A Bortriatlon alkalmával a pincék, teraszok ismét megtelnek zenével és jó kedvvel, a finom falatok és a Badacsony vulkáni talaján született különleges borok csábítanak a látogatásra, közben az érdeklődők a borok mellé párosuló festői táj szépségében is gyönyörködhetnek. A helyszínek közötti közlekedés megkönnyítése céljából a szervezők a szombati napokon ingyenes transzferjáratokat biztosítanak a látogatóknak.  

„A Bortriatlon, akárcsak a többi, a borvidék jövőjét szolgáló és ennek értékeit előtérbe helyező rendezvény, egy igazi örömünnep mindenki számára. Kiváló bemutatkozási lehetőség ez minden badacsonyi borász számára, hiszen a tematikus hétvégéken koncentráltan az adott fajtákon keresztül be tudjuk mutatni Badacsony sokszínűségét és lehetőségeit, másrészt ilyenkor még nagyobb lendülettel adjuk át minden vendég számára az ismereteinket és a tapasztalatainkat az adott fajtával kapcsolatban. A valódi összefogáson és az egymás tiszteletén alapuló Bortriatlon öregbíti a közel 2000 éves múltra visszatekintő borvidék, valamint a nagy gondossággal készült borok hírnevét. Öröm tapasztalni, hogy már kialakult egy olyan törzsközönség, amely kifejezetten a rendezvény miatt látogat el a borvidékre.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza, aki már a kezdetektől állandó szereplője a programsorozatnak.  

BORTRIATLON HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK

BADACSONY

BADACSONYTOMAJ

BADACSONYÖRS

RÉSZLETES PROGRAM, JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.badacsony.com/bortriatlon/

INFORMÁCIÓ:

Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony
+36 87/531-013
[email protected]
www.badacsony.com

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.