Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon

A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes  felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.

A hagyományteremtő céllal útjára indult közkedvelt rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül évek óta megrendezésre. Folytatva a már jól bevált hagyományt a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel, és számtalan meglepetéssel várják az érdeklődőket. Sőt, extra jutalomként most Badacsonyi Borbarát oklevelek is gazdára várnak, akik pedig egy hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlonban részt vevő hét pincészetnél május 19-21. között a Szürkebarát Hétvégére, június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 13-15. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat első felvonásának főszereplője a borvidék jellegzetes fajtája, a 190 hektáron megtalálható szürkebarát lesz, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

„A Bortriatlon az egyik kedvenc rendezvénysorozatunk, különösen azért, mert a borvidék három főfajtáját mutatja be. Közel 4,5 hektáron gazdálkodunk, ebből két-két hektáron szürkebaráttal és olaszrizlinggel, fél hektáron pedig kéknyelűvel. Ez is jól szemlélteti, mennyire fontos számunkra a három szőlőfajta. Fontosnak tartjuk az ilyen eseményeket, mert ezeken keresztül a fogyasztók is egyre jobban megismernek bennünket, hitvallásunkat, illetve az általunk készített borokat. Aki a Szürkebarát Hétvégén ellátogat hozzánk, három teljesen más karakterű szürkebaráttal ismerkedhet meg, s amennyiben a bortúra napján az időjárás megengedi, egy birtokséta keretén belül a szürkebarát-ültetvényt is meg tudja tekinteni.” –mondta Éliás Csaba, a 2018-ban alakult Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza.

Nincs még egy a borhoz hasonlítható ember által készített termék, amely ennyi élményt és örömet tudna szerezni, közben magában foglalja annak a tájnak a szépségét, ahol az emberi kéz által nagy gondossággal született. Mindezt úgy, hogy átível a történelem korszakain, összekötve kultúrákat és népeket. Különösen igaz ez Badacsonyra, ahol, mint azt a régészeti leletek is bizonyítják, már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. A Bortriatlon alkalmával a pincék, teraszok ismét megtelnek zenével és jó kedvvel, a finom falatok és a Badacsony vulkáni talaján született különleges borok csábítanak a látogatásra, közben az érdeklődők a borok mellé párosuló festői táj szépségében is gyönyörködhetnek. A helyszínek közötti közlekedés megkönnyítése céljából a szervezők a szombati napokon ingyenes transzferjáratokat biztosítanak a látogatóknak.  

„A Bortriatlon, akárcsak a többi, a borvidék jövőjét szolgáló és ennek értékeit előtérbe helyező rendezvény, egy igazi örömünnep mindenki számára. Kiváló bemutatkozási lehetőség ez minden badacsonyi borász számára, hiszen a tematikus hétvégéken koncentráltan az adott fajtákon keresztül be tudjuk mutatni Badacsony sokszínűségét és lehetőségeit, másrészt ilyenkor még nagyobb lendülettel adjuk át minden vendég számára az ismereteinket és a tapasztalatainkat az adott fajtával kapcsolatban. A valódi összefogáson és az egymás tiszteletén alapuló Bortriatlon öregbíti a közel 2000 éves múltra visszatekintő borvidék, valamint a nagy gondossággal készült borok hírnevét. Öröm tapasztalni, hogy már kialakult egy olyan törzsközönség, amely kifejezetten a rendezvény miatt látogat el a borvidékre.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza, aki már a kezdetektől állandó szereplője a programsorozatnak.  

BORTRIATLON HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK

BADACSONY

BADACSONYTOMAJ

BADACSONYÖRS

RÉSZLETES PROGRAM, JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.badacsony.com/bortriatlon/

INFORMÁCIÓ:

Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony
+36 87/531-013
[email protected]
www.badacsony.com

 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.