Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon

A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes  felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.

A hagyományteremtő céllal útjára indult közkedvelt rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül évek óta megrendezésre. Folytatva a már jól bevált hagyományt a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel, és számtalan meglepetéssel várják az érdeklődőket. Sőt, extra jutalomként most Badacsonyi Borbarát oklevelek is gazdára várnak, akik pedig egy hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlonban részt vevő hét pincészetnél május 19-21. között a Szürkebarát Hétvégére, június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 13-15. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat első felvonásának főszereplője a borvidék jellegzetes fajtája, a 190 hektáron megtalálható szürkebarát lesz, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

„A Bortriatlon az egyik kedvenc rendezvénysorozatunk, különösen azért, mert a borvidék három főfajtáját mutatja be. Közel 4,5 hektáron gazdálkodunk, ebből két-két hektáron szürkebaráttal és olaszrizlinggel, fél hektáron pedig kéknyelűvel. Ez is jól szemlélteti, mennyire fontos számunkra a három szőlőfajta. Fontosnak tartjuk az ilyen eseményeket, mert ezeken keresztül a fogyasztók is egyre jobban megismernek bennünket, hitvallásunkat, illetve az általunk készített borokat. Aki a Szürkebarát Hétvégén ellátogat hozzánk, három teljesen más karakterű szürkebaráttal ismerkedhet meg, s amennyiben a bortúra napján az időjárás megengedi, egy birtokséta keretén belül a szürkebarát-ültetvényt is meg tudja tekinteni.” –mondta Éliás Csaba, a 2018-ban alakult Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza.

Nincs még egy a borhoz hasonlítható ember által készített termék, amely ennyi élményt és örömet tudna szerezni, közben magában foglalja annak a tájnak a szépségét, ahol az emberi kéz által nagy gondossággal született. Mindezt úgy, hogy átível a történelem korszakain, összekötve kultúrákat és népeket. Különösen igaz ez Badacsonyra, ahol, mint azt a régészeti leletek is bizonyítják, már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. A Bortriatlon alkalmával a pincék, teraszok ismét megtelnek zenével és jó kedvvel, a finom falatok és a Badacsony vulkáni talaján született különleges borok csábítanak a látogatásra, közben az érdeklődők a borok mellé párosuló festői táj szépségében is gyönyörködhetnek. A helyszínek közötti közlekedés megkönnyítése céljából a szervezők a szombati napokon ingyenes transzferjáratokat biztosítanak a látogatóknak.  

„A Bortriatlon, akárcsak a többi, a borvidék jövőjét szolgáló és ennek értékeit előtérbe helyező rendezvény, egy igazi örömünnep mindenki számára. Kiváló bemutatkozási lehetőség ez minden badacsonyi borász számára, hiszen a tematikus hétvégéken koncentráltan az adott fajtákon keresztül be tudjuk mutatni Badacsony sokszínűségét és lehetőségeit, másrészt ilyenkor még nagyobb lendülettel adjuk át minden vendég számára az ismereteinket és a tapasztalatainkat az adott fajtával kapcsolatban. A valódi összefogáson és az egymás tiszteletén alapuló Bortriatlon öregbíti a közel 2000 éves múltra visszatekintő borvidék, valamint a nagy gondossággal készült borok hírnevét. Öröm tapasztalni, hogy már kialakult egy olyan törzsközönség, amely kifejezetten a rendezvény miatt látogat el a borvidékre.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza, aki már a kezdetektől állandó szereplője a programsorozatnak.  

BORTRIATLON HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK

BADACSONY

BADACSONYTOMAJ

BADACSONYÖRS

RÉSZLETES PROGRAM, JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.badacsony.com/bortriatlon/

INFORMÁCIÓ:

Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony
+36 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu
www.badacsony.com

 


Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat 

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, a nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.
Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek

Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek 

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek.
Itt az új magyar szőlőfajta?

Itt az új magyar szőlőfajta? 

Elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített szőlőfajta.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.