Idén is lesz Bikavérünnep Egerben

(MTI) - Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben az Érsekkertben.

A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak - tájékoztatta az MTI-t a gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira.
Elmondta: a borgasztronómiai gálán a zamatos egri borok, elsősorban a két zászlósbor, az Egri Bikavér és annak fehér párja, az Egri Csillag, illetve a különleges egri ételköltemények kölcsönösen kiegészítik egymást. Olyan csemegéket kóstolhatnak meg a látogatók, mint az érlelt marhahátszín vörösboros cseresznyezselével, a kemencében sült tanyasi kacsacomb káposztás rétessel és bikavéres almapürével, az erdei gombás kakasragu fenyőmagos puliszkával, desszertnek pedig a málnás-mákos bobojka.
A szórakozásról többek között a Kerekes Band, Mága Zoltán, a Budapest Jazz Orchestra, a 40 éves Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar gondoskodik. Az Egres Néptánccsoport és a Tekergő zenekar a "Hozz bort kocsmárosné!" elnevezésű műsorral kedveskedik a látogatóknak, de lesz virágszirom- és lovasruha-divatbemutató is.
Az Egri Bikavér Ünnep kuriózumaként az idén árverésre kerülnek olyan 225 literes egyedi boroshordók, amelyeket egri művészek díszítettek. A bevételből az ötletgazda Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete az Egri Csillag legendájából ismert csillagkunyhó felépítését tervezi.
A fesztivál programjához tartozik a Hoffer traktormatuzsálemek beindítása is, amely idén a magyar gyártású motorkerékpárok és veterán autók felvonulásával egészül ki.
A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez fűződik. Azóta a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve.
Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját, így született meg az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt - mondta a referens.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.