A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak - tájékoztatta az MTI-t a gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira.
Elmondta: a borgasztronómiai gálán a zamatos egri borok, elsősorban a két zászlósbor, az Egri Bikavér és annak fehér párja, az Egri Csillag, illetve a különleges egri ételköltemények kölcsönösen kiegészítik egymást. Olyan csemegéket kóstolhatnak meg a látogatók, mint az érlelt marhahátszín vörösboros cseresznyezselével, a kemencében sült tanyasi kacsacomb káposztás rétessel és bikavéres almapürével, az erdei gombás kakasragu fenyőmagos puliszkával, desszertnek pedig a málnás-mákos bobojka.
A szórakozásról többek között a Kerekes Band, Mága Zoltán, a Budapest Jazz Orchestra, a 40 éves Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar gondoskodik. Az Egres Néptánccsoport és a Tekergő zenekar a "Hozz bort kocsmárosné!" elnevezésű műsorral kedveskedik a látogatóknak, de lesz virágszirom- és lovasruha-divatbemutató is.
Az Egri Bikavér Ünnep kuriózumaként az idén árverésre kerülnek olyan 225 literes egyedi boroshordók, amelyeket egri művészek díszítettek. A bevételből az ötletgazda Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete az Egri Csillag legendájából ismert csillagkunyhó felépítését tervezi.
A fesztivál programjához tartozik a Hoffer traktormatuzsálemek beindítása is, amely idén a magyar gyártású motorkerékpárok és veterán autók felvonulásával egészül ki.
A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez fűződik. Azóta a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve.
Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját, így született meg az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt - mondta a referens.
Idén is lesz Bikavérünnep Egerben
(MTI) - Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben az Érsekkertben.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.