Íme, a csavarzáras borok legnagyobb előnyei

A borkedvelők néhány éve még vonakodtak a csavarzáras boroktól, idővel azonban megszokták, sőt, meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár pincészet borászati vezetője szerint egyre több prémium és csúcskategóriás borra jellemző a csavarzáras megoldás, melynek számos előnye van.

A legnagyobb pozitívuma a praktikum, hiszen jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal elfektethetőek a bontott és visszazárt palackok. A műanyagdugóhoz hasonlóan itt sem kell tartanunk a TCA fertőzöttségtől. A csavarzáras megoldás továbbá hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin betétnek köszönhetően kevés oxigén kerül a borba.

A másik nagyon elterjedt betét típus, a Saranex betét oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű natúr parafáéhoz, így tökéletesen lehet ezzel is érlelni a vörösborokat. Ennek köszönhető, hogy a borászok már nemcsak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is. Az eltarthatóságot azonban nem befolyásolja a csavarzár megbontás után: ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt társai.

Ma már nem csak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban tekinthető általános gyakorlatnak a csavarzáras megoldás, de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetők elegánsnak. A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem rendkívül keresettek is lettek, melyhez az egyszerű kezelhetőség és a praktikusság mellett a magas minőség is hozzájárult.

Forrás: Vendég & Hotel


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.