Indul a 2012-es Bocuse d’Or kaland

A Bocuse d’Or két évtizede világ legrangosabb szakácsversenye. Azonban a Bocuse d’Or több, mint egy verseny: egy páratlan lehetőség a szakmai fejlődésre; egy nemzetközi karrier kezdetének az esélye.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia meghirdeti a Bocuse d’Or Selection Hungary melegkonyhás, csúcsgasztronómiai szakácsversenyét, amely egyben a 2012. március 18 - 21-én, Brüsszelben megrendezésre kerülő „Bocuse d’Or – Europe” hivatalos selejtezője is.

A brüsszeli versenyen Magyarországot képviselő versenyző kiválasztása a hazai selejtezőket követő döntőn történik.

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe a selejtezők első és második helyezettje kerül be, a további versenyzők a kapott pontok alapján juthatnak be.

ELŐDÖNTŐ:

Az elődöntők helyszínei és időpontjai:

• Bocuse d’Or Selection Hévíz, Lotus Therme Hotel & Spa***** - 2011. május 4-5.

• Bocuse d’Or Selection Budapest, Metro Vevőakadémia - 2011. május 9-10.

DÖNTŐ:

A döntő helyszíne és időpontja:

• Bocuse d’Or Selection Hungary, Budapest, 2011. október 13-14.

VERSENYKIÍRÁS:

A versenyzőknek a Bocuse d’Or hivatalos szabályai szerint egy hús- és egy halételt kell elkészíteni a rendelkezésre álló 5 óra alatt. Jelen kiírásban szereplő alapanyagok az elődöntőkre vonatkoznak. A döntő alapanyagait -amennyiben változnak- a későbbiekben tesszük közzé.

Hal - étel - NORVÉG LAZAC

- Norvég lazac

- Két köret (szabadon választott)

Hús - étel - MAGYAR BÁRÁNY

- Bárány gerinc /csontos/ (French racks)

- Bárány csülök vagy comb (kötelezően választandó)

- Bárány belsőség (nem kötelező)- Két köret (szabadon választott)

A fogások mellé tálalt mártások nem számítanak köretnek!

Az alapanyagok beszerzésében a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szükség esetén segítséget nyújt. A felkészüléshez szükséges alapanyagok a METRO áruházakban rendkívüli kedvezményekkel szerezhetők be.

Tálalás módja:- tányér szervíz

JELENTKEZÉS:

A versenyen két fős csapatok indulhatnak. A csapatot irányító versenyzőnek ’candidate’ 23. életévét be kell töltenie, az őt segítő ’commis’ nem lehet idősebb 22 évesnél. A korábbi tapasztalatok szerint megkérjük a tisztelt jelentkezőket, hogy számoljanak azzal is, hogy egy esetleges továbbjutás esetén a Bocuse d'Or Europe részvételének feltétele a korhatárra vonatkozóan is ugyan ez a 'commis' esetében.

A jelentkezésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

• szakmai fényképes önéletrajz, elérhetőséggel

• a csapattagok pontos szakácskabát mérete

• rövid motivációs levél, témája: Miért jelentkezik a Bocuse d’Or szakácsversenyre?

• a hal – és húsétel neve és pontos leírása,

• a selejtező megnevezése, amelyen a csapat indulni kíván.

A versenyre való regisztrációs díj nettó 20.000 Ft csapatonként, amelyet az Akadémia számlájára kérünk átutalni (10101030 – 01994000 – 01003007). A versenyen minden résztvevő az Akadémia által biztosított szakácskabátot viseli.

Tájékoztatjuk a csapatokat, hogy a jelentkezéseket kizárólag a Magyar Bocuse d’Or Akadémia honlapján (www.bocusedorhungary.hu) 2011. március 14-től megtalálható jelentkezési oldalon adhatják le. Sem e-mailben, sem postán leadott jelentkezés nem érvényes.

Jelentkezési határidő: 2011. április 24.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják, túljelentkezés esetén a versenyzőket a jelentkezésben megjelölttől eltérően más helyszínre is beoszthatják!


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.