Indul a Márton-napi Libato(u)r

Ha november, akkor újbor és libacomb: a Magyar Turizmus Zrt. ötödik alkalommal is megszervezi a Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep nevű belföldi akcióját, melynek lényege, hogy különböző libás meglepetésekkel és jobbnál jobb, az ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal, belföldi úti tippekkel csábítják libato(u)rázásra az érdeklődőket.

A nagy sikerű akció célja a Márton-napi hagyományok felelevenítése és az ünnepkörhöz kapcsolódó események népszerűsítése, így járulva hozzá a belföldi vendégforgalom élénkítéséhez. Az MT Zrt. folyamatosan gyűjti országszerte a november 1. és 30. között foglalható Márton-napi ajánlatokat, legyen az gasztronómiai program, bemutató, újborvacsora, néphagyományokat idéző program, speciális szálláscsomag vagy egyéb „libás” élmény. A kezdeményezéshez mintegy 120 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, így remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvenc Márton-napi programját. A kínálat ételek, szálláshelyek, programok szerinti kereshető formában a http://itthon.hu/libatour linken érhetőek el.
Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán „Furfangos Márton”-játékkal ösztönzik az oldal követőit, hogy a jeles nap alkalmából az itthon.hu ajánlatai közül válasszanak. Az október 30-ától november 6-áig tartó játék lényege, hogy az időszakban minden nap egy újabb képpárt kapnak a regisztrált játékosok, amelyek között a legrövidebb időn belül kell megtalálni az öt apró különbséget. A résztvevők között a www.itthon.hu oldalon listázott Márton-napi programok közül sorsolnak ki hatot: libalakomákat, élményvonatozást és különféle programokra szóló belépőjegyeket. A nyeremények felajánlói: Hotel Korona***, Trezor Bor & Steak Ház, Eger Hajdúszoboszló, Park Hotel, Visegrád, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Danubius Hotel Gellért, MÁV Nosztalgia Kft. Összesen három alkalommal találnak gazdára a nyeremények: a száz legjobb időt elért játékos között sorsolnak október 31-én, november 4-én, és november 6-án. A játék itt érhető el: https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760
A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt Márton, a koldusok és katonák védőszentje, kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton Pannónia Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot. Az eredetileg a római császár katonájaként szolgáló Márton arra az elhatározásra jutott, hogy Istennek szenteli életét, misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római vagy még régebbi időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termést, nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A gazdálkodók életében ez a nap az éves gazdasági munkák végét, a természet pihenőidejének kezdetét jelentette, a hagyomány szerint minden évben e napon kóstoltak először újbort és vágtak le először tömött libákat.
Bármelyik változatot is fogadjuk el, ne feledjük, hogy november 11-én, hétfőn és az előtte levő hétvégén, 8-9-10-én változatos libás programok várják az érdeklődőket Nyíregyházától Szentendréig az ország számos pontján, amelyekről az www.itthon.hu naprakészen tájékoztatja a közönséget.


Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?