Indul a Márton-napi Libato(u)r

Ha november, akkor újbor és libacomb: a Magyar Turizmus Zrt. ötödik alkalommal is megszervezi a Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep nevű belföldi akcióját, melynek lényege, hogy különböző libás meglepetésekkel és jobbnál jobb, az ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal, belföldi úti tippekkel csábítják libato(u)rázásra az érdeklődőket.

A nagy sikerű akció célja a Márton-napi hagyományok felelevenítése és az ünnepkörhöz kapcsolódó események népszerűsítése, így járulva hozzá a belföldi vendégforgalom élénkítéséhez. Az MT Zrt. folyamatosan gyűjti országszerte a november 1. és 30. között foglalható Márton-napi ajánlatokat, legyen az gasztronómiai program, bemutató, újborvacsora, néphagyományokat idéző program, speciális szálláscsomag vagy egyéb „libás” élmény. A kezdeményezéshez mintegy 120 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, így remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvenc Márton-napi programját. A kínálat ételek, szálláshelyek, programok szerinti kereshető formában a http://itthon.hu/libatour linken érhetőek el.
Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán „Furfangos Márton”-játékkal ösztönzik az oldal követőit, hogy a jeles nap alkalmából az itthon.hu ajánlatai közül válasszanak. Az október 30-ától november 6-áig tartó játék lényege, hogy az időszakban minden nap egy újabb képpárt kapnak a regisztrált játékosok, amelyek között a legrövidebb időn belül kell megtalálni az öt apró különbséget. A résztvevők között a www.itthon.hu oldalon listázott Márton-napi programok közül sorsolnak ki hatot: libalakomákat, élményvonatozást és különféle programokra szóló belépőjegyeket. A nyeremények felajánlói: Hotel Korona***, Trezor Bor & Steak Ház, Eger Hajdúszoboszló, Park Hotel, Visegrád, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Danubius Hotel Gellért, MÁV Nosztalgia Kft. Összesen három alkalommal találnak gazdára a nyeremények: a száz legjobb időt elért játékos között sorsolnak október 31-én, november 4-én, és november 6-án. A játék itt érhető el: https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760
A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt Márton, a koldusok és katonák védőszentje, kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton Pannónia Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot. Az eredetileg a római császár katonájaként szolgáló Márton arra az elhatározásra jutott, hogy Istennek szenteli életét, misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római vagy még régebbi időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termést, nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A gazdálkodók életében ez a nap az éves gazdasági munkák végét, a természet pihenőidejének kezdetét jelentette, a hagyomány szerint minden évben e napon kóstoltak először újbort és vágtak le először tömött libákat.
Bármelyik változatot is fogadjuk el, ne feledjük, hogy november 11-én, hétfőn és az előtte levő hétvégén, 8-9-10-én változatos libás programok várják az érdeklődőket Nyíregyházától Szentendréig az ország számos pontján, amelyekről az www.itthon.hu naprakészen tájékoztatja a közönséget.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.