A nagy sikerű akció célja a Márton-napi hagyományok felelevenítése és az ünnepkörhöz kapcsolódó események népszerűsítése, így járulva hozzá a belföldi vendégforgalom élénkítéséhez. Az MT Zrt. folyamatosan gyűjti országszerte a november 1. és 30. között foglalható Márton-napi ajánlatokat, legyen az gasztronómiai program, bemutató, újborvacsora, néphagyományokat idéző program, speciális szálláscsomag vagy egyéb „libás” élmény. A kezdeményezéshez mintegy 120 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, így remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvenc Márton-napi programját. A kínálat ételek, szálláshelyek, programok szerinti kereshető formában a http://itthon.hu/libatour linken érhetőek el.
Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán „Furfangos Márton”-játékkal ösztönzik az oldal követőit, hogy a jeles nap alkalmából az itthon.hu ajánlatai közül válasszanak. Az október 30-ától november 6-áig tartó játék lényege, hogy az időszakban minden nap egy újabb képpárt kapnak a regisztrált játékosok, amelyek között a legrövidebb időn belül kell megtalálni az öt apró különbséget. A résztvevők között a www.itthon.hu oldalon listázott Márton-napi programok közül sorsolnak ki hatot: libalakomákat, élményvonatozást és különféle programokra szóló belépőjegyeket. A nyeremények felajánlói: Hotel Korona***, Trezor Bor & Steak Ház, Eger Hajdúszoboszló, Park Hotel, Visegrád, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Danubius Hotel Gellért, MÁV Nosztalgia Kft. Összesen három alkalommal találnak gazdára a nyeremények: a száz legjobb időt elért játékos között sorsolnak október 31-én, november 4-én, és november 6-án. A játék itt érhető el: https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760
A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt Márton, a koldusok és katonák védőszentje, kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton Pannónia Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot. Az eredetileg a római császár katonájaként szolgáló Márton arra az elhatározásra jutott, hogy Istennek szenteli életét, misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római vagy még régebbi időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termést, nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A gazdálkodók életében ez a nap az éves gazdasági munkák végét, a természet pihenőidejének kezdetét jelentette, a hagyomány szerint minden évben e napon kóstoltak először újbort és vágtak le először tömött libákat.
Bármelyik változatot is fogadjuk el, ne feledjük, hogy november 11-én, hétfőn és az előtte levő hétvégén, 8-9-10-én változatos libás programok várják az érdeklődőket Nyíregyházától Szentendréig az ország számos pontján, amelyekről az www.itthon.hu naprakészen tájékoztatja a közönséget.
Indul a Márton-napi Libato(u)r
Ha november, akkor újbor és libacomb: a Magyar Turizmus Zrt. ötödik alkalommal is megszervezi a Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep nevű belföldi akcióját, melynek lényege, hogy különböző libás meglepetésekkel és jobbnál jobb, az ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal, belföldi úti tippekkel csábítják libato(u)rázásra az érdeklődőket.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese
A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték.
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!
2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében.
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében
A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban
Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket
Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood
Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton
Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban
Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje
Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken
A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Interjú
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal
Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?