A nagy sikerű akció célja a Márton-napi hagyományok felelevenítése és az ünnepkörhöz kapcsolódó események népszerűsítése, így járulva hozzá a belföldi vendégforgalom élénkítéséhez. Az MT Zrt. folyamatosan gyűjti országszerte a november 1. és 30. között foglalható Márton-napi ajánlatokat, legyen az gasztronómiai program, bemutató, újborvacsora, néphagyományokat idéző program, speciális szálláscsomag vagy egyéb „libás” élmény. A kezdeményezéshez mintegy 120 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, így remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvenc Márton-napi programját. A kínálat ételek, szálláshelyek, programok szerinti kereshető formában a http://itthon.hu/libatour linken érhetőek el.
Az MT Zrt. Élmény Itthon Facebook oldalán „Furfangos Márton”-játékkal ösztönzik az oldal követőit, hogy a jeles nap alkalmából az itthon.hu ajánlatai közül válasszanak. Az október 30-ától november 6-áig tartó játék lényege, hogy az időszakban minden nap egy újabb képpárt kapnak a regisztrált játékosok, amelyek között a legrövidebb időn belül kell megtalálni az öt apró különbséget. A résztvevők között a www.itthon.hu oldalon listázott Márton-napi programok közül sorsolnak ki hatot: libalakomákat, élményvonatozást és különféle programokra szóló belépőjegyeket. A nyeremények felajánlói: Hotel Korona***, Trezor Bor & Steak Ház, Eger Hajdúszoboszló, Park Hotel, Visegrád, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Danubius Hotel Gellért, MÁV Nosztalgia Kft. Összesen három alkalommal találnak gazdára a nyeremények: a száz legjobb időt elért játékos között sorsolnak október 31-én, november 4-én, és november 6-án. A játék itt érhető el: https://www.facebook.com/elmenyitthon/app_161683100556760
A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt Márton, a koldusok és katonák védőszentje, kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. A legenda szerint Szent Márton Pannónia Savaria nevű városában (a mai Szombathelyen) látta meg a napvilágot. Az eredetileg a római császár katonájaként szolgáló Márton arra az elhatározásra jutott, hogy Istennek szenteli életét, misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római vagy még régebbi időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az újbort és az új termést, nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A gazdálkodók életében ez a nap az éves gazdasági munkák végét, a természet pihenőidejének kezdetét jelentette, a hagyomány szerint minden évben e napon kóstoltak először újbort és vágtak le először tömött libákat.
Bármelyik változatot is fogadjuk el, ne feledjük, hogy november 11-én, hétfőn és az előtte levő hétvégén, 8-9-10-én változatos libás programok várják az érdeklődőket Nyíregyházától Szentendréig az ország számos pontján, amelyekről az www.itthon.hu naprakészen tájékoztatja a közönséget.
Indul a Márton-napi Libato(u)r
Ha november, akkor újbor és libacomb: a Magyar Turizmus Zrt. ötödik alkalommal is megszervezi a Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep nevű belföldi akcióját, melynek lényege, hogy különböző libás meglepetésekkel és jobbnál jobb, az ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal, belföldi úti tippekkel csábítják libato(u)rázásra az érdeklődőket.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.