A bizottság által meghirdetett program célja, hogy a borok mintájára összegyűjtse a kiváló pálinkákat és mind belföldön, mind külföldön népszerűsítse azokat – fejtette ki a miniszter.
Fazekas Sándor hozzátette, cél az is, hogy lehetőleg mindegyik pálinkaház induljon a megmérettetésen, s az elkészülő könyv tükrözze a teljes élmezőnyt és mutassa meg, mely pálinkákat ajánlják a fogyasztóknak.
Közölte, a termékek minőségi eljárás keretében, válogatást követően kerülnek be a könyvbe, amely így egyfajta keresztmetszet és helyzetértékelés is ad az elmúlt 10 év eredményeiről.
Hozzátette, bízik abban, hogy ez egy nyitánya lesz annak a sorozatnak, amelynek során minden évben megtalálják a kiváló pálinkákat.
Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja a részleteket ismertetve kiemelte: nem versenyről van szó, nem egy rangsor felállítása a cél, hanem az, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható, a pálinkatörvény szerinti gyümölcs- és törkölypálinkákat bemutassák a nagyközönségnek. A részvétel meghívásos, s több mint száz pálinkaház jelentkezését várják. A házi készítésű és egyéb, párlat néven forgalomban lévő termékek nem jelennek meg a mustrában. A pálinkatételek nevezése díjmentes – fűzte hozzá.
A nevezéssel kapcsolatban közölte, hogy a feltételekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet majd tájékozódni. A termékeket egy társadalmi és egy szakmai zsűri vizsgálja, s várhatóan május 10-re elkészül az exkluzív pálinkaválogatás gyűjteménye.
Elmondta, szeretnék, hogy ha az angol nyelvű változatban is megjelenő könyv eljutna a külföldi szakkiállításokra, illetve a külföldi szakértőkhöz és kereskedőkhöz is.
Indul a Pálinka Ország kóstoló
(MTI) – Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfőn.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Legjobbak közt a magyar speciality kávé
A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben
A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében
Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.