A bizottság által meghirdetett program célja, hogy a borok mintájára összegyűjtse a kiváló pálinkákat és mind belföldön, mind külföldön népszerűsítse azokat – fejtette ki a miniszter.
Fazekas Sándor hozzátette, cél az is, hogy lehetőleg mindegyik pálinkaház induljon a megmérettetésen, s az elkészülő könyv tükrözze a teljes élmezőnyt és mutassa meg, mely pálinkákat ajánlják a fogyasztóknak.
Közölte, a termékek minőségi eljárás keretében, válogatást követően kerülnek be a könyvbe, amely így egyfajta keresztmetszet és helyzetértékelés is ad az elmúlt 10 év eredményeiről.
Hozzátette, bízik abban, hogy ez egy nyitánya lesz annak a sorozatnak, amelynek során minden évben megtalálják a kiváló pálinkákat.
Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja a részleteket ismertetve kiemelte: nem versenyről van szó, nem egy rangsor felállítása a cél, hanem az, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható, a pálinkatörvény szerinti gyümölcs- és törkölypálinkákat bemutassák a nagyközönségnek. A részvétel meghívásos, s több mint száz pálinkaház jelentkezését várják. A házi készítésű és egyéb, párlat néven forgalomban lévő termékek nem jelennek meg a mustrában. A pálinkatételek nevezése díjmentes – fűzte hozzá.
A nevezéssel kapcsolatban közölte, hogy a feltételekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet majd tájékozódni. A termékeket egy társadalmi és egy szakmai zsűri vizsgálja, s várhatóan május 10-re elkészül az exkluzív pálinkaválogatás gyűjteménye.
Elmondta, szeretnék, hogy ha az angol nyelvű változatban is megjelenő könyv eljutna a külföldi szakkiállításokra, illetve a külföldi szakértőkhöz és kereskedőkhöz is.
Indul a Pálinka Ország kóstoló
(MTI) – Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfőn.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.