Indul az első hazai online borszakírói verseny!

Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek.

A kétfordulós verseny első szakaszában szakértő zsűritagok választják ki kategóriánként a legjobb három írást, amelyek közül azután a széles közönség szavazatai alapján kerül ki a kategória győztese. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cavaházaknál kóstolhat és természetesen részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston. A verseny nemcsak hazaiaknak, hanem külföldi szakíróknak is szól, az angol nyelven publikálók legjobbja egy magyarországi, hasonlóan élményekben gazdag utat nyer majd. A versenyre június 30-ig lehet nevezni, nevezési díj nincs, viszont csak online idén megjelent, valamelyik kategóriába illő cikkel lehet pályázni.

http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Néhány kérdés, amely felmerülhet az érdeklődőkben

Blogverseny vagy újságíróverseny? Az utóbbi. Az első magyar borszakírói versenyen nem a blogok vagy website-ok, hanem az írások versenyeznek. Írni mindenki tud – vélik ezt sokan, ezért minden nap elárasztanak minket az írások, de mennyi közöttük az értékes, tartalmas, informatív vagy éppen elgondolkodtató írás? A verseny kiírói a legjobb írásokat keresik, ezért az illusztrációk vagy a blog struktúrája most nem fontos, csak maga a beküldött írás.

Lehet nevezni most posztolt írással?

Igen. Abban az esetben, ha a cikk még június 30-a előtt felkerül egy rendszeresen frissülő weboldalra. Tehát van idő írni, posztolni és aztán nevezni – a verseny egyik célja éppen az, hogy minél több hazai borokról szóló újszerű és izgalmas írás szülessen, akár nem boros profilú felületeken is.

Írhatok angolul is?

Igen, miért ne – ha van hova posztolni. Azaz szükséges hozzá ez angol nyelven publikáló online felület is, de ha ez adott, akkor magyar szerző is nevezhet angol nyelven írott cikkel, és fordítva, külföldi is írhat magyar nyelven, ha tud.

Ki a verseny szervezője?

A Nemos Creative Kft., amely elsősorban a www.hungarianwines.eu oldal tulajdonosa, amely jelenleg az egyetlen folyamatosan frissülő, magyar borokról angol nyelven kommunikáló weboldal. A 2016. október 1-jén indított weboldal ma havi több mint 20 ezer látogatóval büszkélkedhet, a világ szinte minden pontjáról vannak olvasók. A weboldal „alulról szerveződő” projekt, azaz állami támogatás nélkül, a partnerborászatok által fizetett havi előfizetői díjból működik. Jelenleg 30 partnerborászat szerepel a hungarianwines.eu oldalon, ők a következők: Babarczi, Béres, Bock, Csányi, Csetvei, Dereszla, Dobosi, Eszterbauer, Etyeki Kúria, Frittmann, Garamvári, Gere Attila, Grand Tokaj, Gróf Buttler, Haraszthy, Kreinbacher, Koch, Kovács Nimród Winery, Kristinus, Lajvér, Sabar, Sauska, Taschner, Thummerer, Tornai, Tóth Ferenc Pincészet, Pajzos Tokaj, Patricius, Vylyan, Zsirai.

Kik a zsűritagok?

Mivel két nyelven zajlik a verseny, vannak angol és magyar nyelven zsűriző szakemberek. A külföldiek közt ott van Simon Wolf ismert borszakíró, aki számos mérvadó site-on publikál, mint a timatkin.com vagy a jancisrobinson.com, és nemrég jelent meg sikerkönyve a narancsborokról. A zsűri tagja Elizabeth Gabay Master of Wine szakértő, aki jól ismeri a hazai borokat és borvidékeket, illetve a szerb Tomislav Ivanovic, aki angol bölcsészdiplomája után a borok világa felé fordult, és tehetségét többek közt a Millésima Blog Award francia versenyen is elismerték, ahol 2016-ban megnyerte kategóriáját. Természetesen sok hazai ismert bor- vagy gasztroszakíró is szerepel a zsűritagok közül, így dr. Kosárka József (Magyar Borszakírók Köre alapító), Szabó Edit (Borsmenta), Gyimesi Zsuzsa (hvg.hu), Kling József (gusto.hu), Vancsik Ivett (Vinoport), Németh Ágnes (korábban VinCE, most hungarianwines.eu), Kajári Zsófia (Nők Lapja Konyha), Ercsey Dániel (WineSofa), Somogyi Gergely (Tokaj Today). Az egyes kategóriák támogatóinak első embere is elvállalta a zsűrizést, így Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, Laurent Comas, a Pajzos Tokaj birtokigazgatója és Jécsi Norbert, a Miele Kft. ügyvezető igazgatója is aktívan részt vesz majd a bírálatban.

Van-e hasonló verseny valahol?

Borszakírói verseny több is van, a legrégebbi a Roederer-díj, amely főleg nyomtatott írásokat, sőt könyveket is díjaz, illetve létezik egy online verseny is, a Born Digital. A hungarianwines.eu maga is nyert egy hasonló versenyen 2017-ben, amelyet a francia Millésima borkereskedés szervez meg minden évben az Egyesült Államokban és Európában. Leginkább az ő struktúrájukhoz hasonlít a mostani verseny, a Millésima ugyanis minden szempontból fantasztikusan szervezi a maga versenyét. A legnagyobb különbség, hogy a Millésima versenyére csak blogok nevezhetnek, a nevezőnek egyeznie kell a blog tulajdonosával, míg az I. Hungarian WebWineWritingra bárhol megjelent írással lehet nevezni – tehát akár egy Indexen megjelent írással is. A másik nagy különbség, hogy a Millésima szavazásos fordulója a Facebookon zajlott, itt viszont majd a verseny weboldalán lehet szavazni – így nem zárjuk ki a Facebookot nem használó szavazókat sem.

Nevezhetek a Kutyák és lovak oldalon megjelent írással? Tulajdonképpen igen – ha az említett oldal legalább havonta négyszer frissül. Feltétel még, hogy a nevező neve szerepeljen a posztnál / cikknél. Az összes szabály megtalálható a verseny oldalán. http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Hol lesz a díjátadó?

Az I. Hungarianwine Gettogether rendezvényen 2018. augusztus 16-án, a Haraszthy Pincészetben, Etyeken.

Hol lehet erre jegyet venni?

Sehol. Ez egy olyan rendezvény lesz, amelyre nem lehet jegyet venni, az jön el, akit a szervezők vagy a kiállító borászatok meghívnak, de erről hamarosan bővebben írunk. A győztesek természetesen ott lesznek a rendezvényen. A három kategória bemutatása támogatóikkal és a díjakkal

 

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.