Indul az első hazai online borszakírói verseny!

Bárki nevezhet az I. Hungarian WebWineWriting versenyre és érdemes is, ugyanis a dicsőség mellé komoly értékű díjakat is bezsebelhetnek a győztesek.

A kétfordulós verseny első szakaszában szakértő zsűritagok választják ki kategóriánként a legjobb három írást, amelyek közül azután a széles közönség szavazatai alapján kerül ki a kategória győztese. Az abszolút győztes a Vino Castillo spanyol borkereskedés jóvoltából egy októberi négynapos utazáson vehet részt a spanyol pezsgő fővárosában, ahol top cavaházaknál kóstolhat és természetesen részt vehet az év legnagyobb pezsgőfesztiválján, a CavaTaston. A verseny nemcsak hazaiaknak, hanem külföldi szakíróknak is szól, az angol nyelven publikálók legjobbja egy magyarországi, hasonlóan élményekben gazdag utat nyer majd. A versenyre június 30-ig lehet nevezni, nevezési díj nincs, viszont csak online idén megjelent, valamelyik kategóriába illő cikkel lehet pályázni.

http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Néhány kérdés, amely felmerülhet az érdeklődőkben

Blogverseny vagy újságíróverseny? Az utóbbi. Az első magyar borszakírói versenyen nem a blogok vagy website-ok, hanem az írások versenyeznek. Írni mindenki tud – vélik ezt sokan, ezért minden nap elárasztanak minket az írások, de mennyi közöttük az értékes, tartalmas, informatív vagy éppen elgondolkodtató írás? A verseny kiírói a legjobb írásokat keresik, ezért az illusztrációk vagy a blog struktúrája most nem fontos, csak maga a beküldött írás.

Lehet nevezni most posztolt írással?

Igen. Abban az esetben, ha a cikk még június 30-a előtt felkerül egy rendszeresen frissülő weboldalra. Tehát van idő írni, posztolni és aztán nevezni – a verseny egyik célja éppen az, hogy minél több hazai borokról szóló újszerű és izgalmas írás szülessen, akár nem boros profilú felületeken is.

Írhatok angolul is?

Igen, miért ne – ha van hova posztolni. Azaz szükséges hozzá ez angol nyelven publikáló online felület is, de ha ez adott, akkor magyar szerző is nevezhet angol nyelven írott cikkel, és fordítva, külföldi is írhat magyar nyelven, ha tud.

Ki a verseny szervezője?

A Nemos Creative Kft., amely elsősorban a www.hungarianwines.eu oldal tulajdonosa, amely jelenleg az egyetlen folyamatosan frissülő, magyar borokról angol nyelven kommunikáló weboldal. A 2016. október 1-jén indított weboldal ma havi több mint 20 ezer látogatóval büszkélkedhet, a világ szinte minden pontjáról vannak olvasók. A weboldal „alulról szerveződő” projekt, azaz állami támogatás nélkül, a partnerborászatok által fizetett havi előfizetői díjból működik. Jelenleg 30 partnerborászat szerepel a hungarianwines.eu oldalon, ők a következők: Babarczi, Béres, Bock, Csányi, Csetvei, Dereszla, Dobosi, Eszterbauer, Etyeki Kúria, Frittmann, Garamvári, Gere Attila, Grand Tokaj, Gróf Buttler, Haraszthy, Kreinbacher, Koch, Kovács Nimród Winery, Kristinus, Lajvér, Sabar, Sauska, Taschner, Thummerer, Tornai, Tóth Ferenc Pincészet, Pajzos Tokaj, Patricius, Vylyan, Zsirai.

Kik a zsűritagok?

Mivel két nyelven zajlik a verseny, vannak angol és magyar nyelven zsűriző szakemberek. A külföldiek közt ott van Simon Wolf ismert borszakíró, aki számos mérvadó site-on publikál, mint a timatkin.com vagy a jancisrobinson.com, és nemrég jelent meg sikerkönyve a narancsborokról. A zsűri tagja Elizabeth Gabay Master of Wine szakértő, aki jól ismeri a hazai borokat és borvidékeket, illetve a szerb Tomislav Ivanovic, aki angol bölcsészdiplomája után a borok világa felé fordult, és tehetségét többek közt a Millésima Blog Award francia versenyen is elismerték, ahol 2016-ban megnyerte kategóriáját. Természetesen sok hazai ismert bor- vagy gasztroszakíró is szerepel a zsűritagok közül, így dr. Kosárka József (Magyar Borszakírók Köre alapító), Szabó Edit (Borsmenta), Gyimesi Zsuzsa (hvg.hu), Kling József (gusto.hu), Vancsik Ivett (Vinoport), Németh Ágnes (korábban VinCE, most hungarianwines.eu), Kajári Zsófia (Nők Lapja Konyha), Ercsey Dániel (WineSofa), Somogyi Gergely (Tokaj Today). Az egyes kategóriák támogatóinak első embere is elvállalta a zsűrizést, így Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója, Laurent Comas, a Pajzos Tokaj birtokigazgatója és Jécsi Norbert, a Miele Kft. ügyvezető igazgatója is aktívan részt vesz majd a bírálatban.

Van-e hasonló verseny valahol?

Borszakírói verseny több is van, a legrégebbi a Roederer-díj, amely főleg nyomtatott írásokat, sőt könyveket is díjaz, illetve létezik egy online verseny is, a Born Digital. A hungarianwines.eu maga is nyert egy hasonló versenyen 2017-ben, amelyet a francia Millésima borkereskedés szervez meg minden évben az Egyesült Államokban és Európában. Leginkább az ő struktúrájukhoz hasonlít a mostani verseny, a Millésima ugyanis minden szempontból fantasztikusan szervezi a maga versenyét. A legnagyobb különbség, hogy a Millésima versenyére csak blogok nevezhetnek, a nevezőnek egyeznie kell a blog tulajdonosával, míg az I. Hungarian WebWineWritingra bárhol megjelent írással lehet nevezni – tehát akár egy Indexen megjelent írással is. A másik nagy különbség, hogy a Millésima szavazásos fordulója a Facebookon zajlott, itt viszont majd a verseny weboldalán lehet szavazni – így nem zárjuk ki a Facebookot nem használó szavazókat sem.

Nevezhetek a Kutyák és lovak oldalon megjelent írással? Tulajdonképpen igen – ha az említett oldal legalább havonta négyszer frissül. Feltétel még, hogy a nevező neve szerepeljen a posztnál / cikknél. Az összes szabály megtalálható a verseny oldalán. http://www.hungarianwines.eu/webwinewriting/

Hol lesz a díjátadó?

Az I. Hungarianwine Gettogether rendezvényen 2018. augusztus 16-án, a Haraszthy Pincészetben, Etyeken.

Hol lehet erre jegyet venni?

Sehol. Ez egy olyan rendezvény lesz, amelyre nem lehet jegyet venni, az jön el, akit a szervezők vagy a kiállító borászatok meghívnak, de erről hamarosan bővebben írunk. A győztesek természetesen ott lesznek a rendezvényen. A három kategória bemutatása támogatóikkal és a díjakkal

 

Forrás: Vendég & Hotel


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.