Innováció és tradíció: Mérész Sándor

Arra különösen büszkék az etyekiek, hogy 2022-ben őket választották Magyarország "Legszebb Borbirtokának". Hiszen az Agrotrend Csoport szervezésében meghirdetett verseny első helyezettjeként nemcsak szőlőterületüket, pincészetüket, hanem egyben turisztikai attrakcióikat is díjazták. Az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral keveset a múltról, többet a jelenről és kicsit jövőbeni terveikről is beszélgetünk.

 

Borral bélelt múlt. Az Etyeken immár 14. éve jelen lévő, Gömörről származó főborász már korábban sem keveset tett le szakmailag az asztalra: a Gyöngyösi Főiskola befejezése után a nagyhírű, tragikus körülmények közt meghalt, egri illetőségű Gál Tibor volt az, aki rábeszélte, hogy lásson világot, elsőként Kaliforniába menjen, ahol a Kendall Jackson borászatnál dolgozhatott, leshette el a szakma csínját-bínját. Majd onnan hazatérve Egerbe vezetett az útja mentorához, aki ismét segítette abban, hogy pályafutását a toscanai AIA Vecchia Borászatánál folytassa. Hazatérve egy kisebb etyeki borászathoz került, ahonnét az Etyeki Kúriához 2009-ben igazolt át. Sándor folytonosan új utakat kereső, kísérletező szakember, aki folyamatosan fejleszti a termékpalettát. Az idősebb generáció megfigyeléseken alapuló tapasztalatait meghallgatva és megszívlelve, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve alakítja borászatukban a fejlődés irányát.

Pezsgésben gazdag jelen. Chardonnay, Pinot Noir, Savignon Blanc – Etyeken ezek a fő fajtáik, és van egy jelentős soproni területük is, ott Kékfrankos és Merlot terem. A főborász hitvallása, hogy mindig az adott terület adottságaiból kell kihozni a legtöbbet, lépést tartani a fogyasztói igényekkel, és az ültetvényeken a munkát az határozza meg, hogy éppen mit keresnek a vevől. Most például a pezsgő, a buborékos italok felé megy a világ: a habzó bor, a prosecco, a pezsgő – ezekből a tételekből folyamatosan felfelé meg a kereslet, évről-évre nőnek az eladási számok. A csendes borok kicsit visszaestek, bár közülük a Chardonnay szerencsére ismét kezd elindulni felfelé. A szintén idetartozó Savignon Blanc, mint mondja Sándor, mindig mindenütt egy borász számára nagy kihívás, hiszen sosem számított könnyű fajtának. Egyébként ez az ő személyes kedvence, a 2022-es tételeik különösen kimagaslóan sikerültek: szép, illatos, ropogós, gyümölcsös ízvilágú bor került ki idénre a hordókból, biztos benne, hogy vevőik körében is nagy sikert arat.

 

Klímaváltozást is magában foglaló jövő. Vallja, hogy egy üzlet fejlesztésével sosem szabad megállni, főleg egy olyan területen, ahol immár húszszorosára nőtt a termelés: a kezdeti 15-17 ezer palacknyi tételsor óta immár 350 ezer környékén tart náluk a borkészítés. Ezért is vágtak bele abba egy ipari besorolású üzem építésébe a közelben, ahol az új feldolgozójuk lesz, és ahol, nem titok, pezsgőt is készítenek majd. A régi épületegyüttest pedig alapvetően turisztikai céllal alakítják át, egy élményközpontú, borban gazdag vendégváró létesítmény létesül. A szőlőültetvényeikben is hamarosan hozzákezdenek a „ráncfelvarráshoz”, ahogy ő fogalmaz, átértékelik a jelenlegi helyzetet, és egy-két új fajtát telepítenek. A klímaváltozást ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni, fogalmaz a szakember, ahogy a különböző mértékű csapadékelosztást sem. Épp a napokban volt nálunk egy francia kolléga, meséli, aki arról számolt be, hogy emiatt a körülmények miatt Bordeaux-ban le akarják váltani a merlot-kat, és az is köztudott, a spanyol vidékeken, a nagy vörös borok hazájában, egyre több fehér borszőlőt telepítenek. Szintén a jövőt szolgálja az etyekieknél, hogy a borászati láb mellett nagyon erős a gasztronómiai is, hiszen immár hétvégente – péntek, szombat, vasárnap – meleg étel is kínálnak saját a’la carte konyhájukból. Ahol az alapanyagok terén próbálják a legtöbbet a környékről beszerezni, ételeik elkészítésénél pedig nem használnak mesterséges ízfokozókat, színezéket, és szinte minden fogásban ott szerepel a hozzávalóknál az Etyeki Kúria valamelyik bortétele is.

Forrás: Turizmus Online


A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.