Innováció és tradíció: Mérész Sándor

Arra különösen büszkék az etyekiek, hogy 2022-ben őket választották Magyarország "Legszebb Borbirtokának". Hiszen az Agrotrend Csoport szervezésében meghirdetett verseny első helyezettjeként nemcsak szőlőterületüket, pincészetüket, hanem egyben turisztikai attrakcióikat is díjazták. Az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral keveset a múltról, többet a jelenről és kicsit jövőbeni terveikről is beszélgetünk.

 

Borral bélelt múlt. Az Etyeken immár 14. éve jelen lévő, Gömörről származó főborász már korábban sem keveset tett le szakmailag az asztalra: a Gyöngyösi Főiskola befejezése után a nagyhírű, tragikus körülmények közt meghalt, egri illetőségű Gál Tibor volt az, aki rábeszélte, hogy lásson világot, elsőként Kaliforniába menjen, ahol a Kendall Jackson borászatnál dolgozhatott, leshette el a szakma csínját-bínját. Majd onnan hazatérve Egerbe vezetett az útja mentorához, aki ismét segítette abban, hogy pályafutását a toscanai AIA Vecchia Borászatánál folytassa. Hazatérve egy kisebb etyeki borászathoz került, ahonnét az Etyeki Kúriához 2009-ben igazolt át. Sándor folytonosan új utakat kereső, kísérletező szakember, aki folyamatosan fejleszti a termékpalettát. Az idősebb generáció megfigyeléseken alapuló tapasztalatait meghallgatva és megszívlelve, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve alakítja borászatukban a fejlődés irányát.

Pezsgésben gazdag jelen. Chardonnay, Pinot Noir, Savignon Blanc – Etyeken ezek a fő fajtáik, és van egy jelentős soproni területük is, ott Kékfrankos és Merlot terem. A főborász hitvallása, hogy mindig az adott terület adottságaiból kell kihozni a legtöbbet, lépést tartani a fogyasztói igényekkel, és az ültetvényeken a munkát az határozza meg, hogy éppen mit keresnek a vevől. Most például a pezsgő, a buborékos italok felé megy a világ: a habzó bor, a prosecco, a pezsgő – ezekből a tételekből folyamatosan felfelé meg a kereslet, évről-évre nőnek az eladási számok. A csendes borok kicsit visszaestek, bár közülük a Chardonnay szerencsére ismét kezd elindulni felfelé. A szintén idetartozó Savignon Blanc, mint mondja Sándor, mindig mindenütt egy borász számára nagy kihívás, hiszen sosem számított könnyű fajtának. Egyébként ez az ő személyes kedvence, a 2022-es tételeik különösen kimagaslóan sikerültek: szép, illatos, ropogós, gyümölcsös ízvilágú bor került ki idénre a hordókból, biztos benne, hogy vevőik körében is nagy sikert arat.

 

Klímaváltozást is magában foglaló jövő. Vallja, hogy egy üzlet fejlesztésével sosem szabad megállni, főleg egy olyan területen, ahol immár húszszorosára nőtt a termelés: a kezdeti 15-17 ezer palacknyi tételsor óta immár 350 ezer környékén tart náluk a borkészítés. Ezért is vágtak bele abba egy ipari besorolású üzem építésébe a közelben, ahol az új feldolgozójuk lesz, és ahol, nem titok, pezsgőt is készítenek majd. A régi épületegyüttest pedig alapvetően turisztikai céllal alakítják át, egy élményközpontú, borban gazdag vendégváró létesítmény létesül. A szőlőültetvényeikben is hamarosan hozzákezdenek a „ráncfelvarráshoz”, ahogy ő fogalmaz, átértékelik a jelenlegi helyzetet, és egy-két új fajtát telepítenek. A klímaváltozást ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni, fogalmaz a szakember, ahogy a különböző mértékű csapadékelosztást sem. Épp a napokban volt nálunk egy francia kolléga, meséli, aki arról számolt be, hogy emiatt a körülmények miatt Bordeaux-ban le akarják váltani a merlot-kat, és az is köztudott, a spanyol vidékeken, a nagy vörös borok hazájában, egyre több fehér borszőlőt telepítenek. Szintén a jövőt szolgálja az etyekieknél, hogy a borászati láb mellett nagyon erős a gasztronómiai is, hiszen immár hétvégente – péntek, szombat, vasárnap – meleg étel is kínálnak saját a’la carte konyhájukból. Ahol az alapanyagok terén próbálják a legtöbbet a környékről beszerezni, ételeik elkészítésénél pedig nem használnak mesterséges ízfokozókat, színezéket, és szinte minden fogásban ott szerepel a hozzávalóknál az Etyeki Kúria valamelyik bortétele is.

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.