Innovatív barack csomagolás

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

A Bestack konzorcium által szabadalmaztatott hullámpapír láda számottevően meghosszabbítja a gyümölcs pulton tarthatóságát, ezáltal kisebb a veszteség.

A Bestack konzorcium tagjai olasz csomagolóanyag-gyártók. A kísérleti szakaszban rengeteg laboratóriumi mérést végeztek a Bolognai Egyetemen, ahol a csomagolóanyagot kifejlesztették. Mérésekkel bizonyították, hogy a hagyományos hullámpapír ládákkal összehasonlítva 25-ről 20 százalékra csökkent a romlott áru aránya őszibarack és nektarin, illetve 18-ról 13 százalékra kajszi esetében. Tavaly cseresznyével és málnával még jobb eredményeket értek el, 10-12, illetve 6 százalékkal volt kevesebb a veszteség négy napos tárolást követően.

Mindez annak köszönhető, hogy a papírhoz természetes illóolajokat adnak, amelyek gomba és baktériumölő hatásúak, ezáltal óvja a csomagolás a romlástól a gyümölcsöt.

Ezek az olajok szinte sterilen tartják a doboz felszínét, így javítva az élelmiszer-biztonságot, ami napjaink egyik kulcskérdése. Ráadásul bizonyítottan képesek lassítani az érés vagy öregedés folyamatát cseresznye és málna esetében, tehát szó szerint meghosszabbítják a gyümölcs életét egy nappal. Az üzletekben számottevően kevesebb gyümölcs megy kárba.

Ráadásul lehetővé válik, hogy érettebben szedjék le a termést, és jobb ízű gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt a jelenséget is igazolták a Bolognai Egyetemen végzett kóstolással.

A sikeres ellenőrző vizsgálatok eredményeként néhány nagy olasz kereskedelmi láncban is bevezették az Attivo névre keresztelt csomagolást. Az első nagykereskedelmi próbát szamócával végezték, utána jön a többi érzékeny gyümölcs. Különösen a bogyósok esetében van nagy jelentősége annak, ha akár néhány órával hosszabban lehet minőségromlás nélkül eltartani azokat.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.