Innovatív barack csomagolás

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

A Bestack konzorcium által szabadalmaztatott hullámpapír láda számottevően meghosszabbítja a gyümölcs pulton tarthatóságát, ezáltal kisebb a veszteség.

A Bestack konzorcium tagjai olasz csomagolóanyag-gyártók. A kísérleti szakaszban rengeteg laboratóriumi mérést végeztek a Bolognai Egyetemen, ahol a csomagolóanyagot kifejlesztették. Mérésekkel bizonyították, hogy a hagyományos hullámpapír ládákkal összehasonlítva 25-ről 20 százalékra csökkent a romlott áru aránya őszibarack és nektarin, illetve 18-ról 13 százalékra kajszi esetében. Tavaly cseresznyével és málnával még jobb eredményeket értek el, 10-12, illetve 6 százalékkal volt kevesebb a veszteség négy napos tárolást követően.

Mindez annak köszönhető, hogy a papírhoz természetes illóolajokat adnak, amelyek gomba és baktériumölő hatásúak, ezáltal óvja a csomagolás a romlástól a gyümölcsöt.

Ezek az olajok szinte sterilen tartják a doboz felszínét, így javítva az élelmiszer-biztonságot, ami napjaink egyik kulcskérdése. Ráadásul bizonyítottan képesek lassítani az érés vagy öregedés folyamatát cseresznye és málna esetében, tehát szó szerint meghosszabbítják a gyümölcs életét egy nappal. Az üzletekben számottevően kevesebb gyümölcs megy kárba.

Ráadásul lehetővé válik, hogy érettebben szedjék le a termést, és jobb ízű gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt a jelenséget is igazolták a Bolognai Egyetemen végzett kóstolással.

A sikeres ellenőrző vizsgálatok eredményeként néhány nagy olasz kereskedelmi láncban is bevezették az Attivo névre keresztelt csomagolást. Az első nagykereskedelmi próbát szamócával végezték, utána jön a többi érzékeny gyümölcs. Különösen a bogyósok esetében van nagy jelentősége annak, ha akár néhány órával hosszabban lehet minőségromlás nélkül eltartani azokat.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.