Innovatív barack csomagolás

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

A Bestack konzorcium által szabadalmaztatott hullámpapír láda számottevően meghosszabbítja a gyümölcs pulton tarthatóságát, ezáltal kisebb a veszteség.

A Bestack konzorcium tagjai olasz csomagolóanyag-gyártók. A kísérleti szakaszban rengeteg laboratóriumi mérést végeztek a Bolognai Egyetemen, ahol a csomagolóanyagot kifejlesztették. Mérésekkel bizonyították, hogy a hagyományos hullámpapír ládákkal összehasonlítva 25-ről 20 százalékra csökkent a romlott áru aránya őszibarack és nektarin, illetve 18-ról 13 százalékra kajszi esetében. Tavaly cseresznyével és málnával még jobb eredményeket értek el, 10-12, illetve 6 százalékkal volt kevesebb a veszteség négy napos tárolást követően.

Mindez annak köszönhető, hogy a papírhoz természetes illóolajokat adnak, amelyek gomba és baktériumölő hatásúak, ezáltal óvja a csomagolás a romlástól a gyümölcsöt.

Ezek az olajok szinte sterilen tartják a doboz felszínét, így javítva az élelmiszer-biztonságot, ami napjaink egyik kulcskérdése. Ráadásul bizonyítottan képesek lassítani az érés vagy öregedés folyamatát cseresznye és málna esetében, tehát szó szerint meghosszabbítják a gyümölcs életét egy nappal. Az üzletekben számottevően kevesebb gyümölcs megy kárba.

Ráadásul lehetővé válik, hogy érettebben szedjék le a termést, és jobb ízű gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt a jelenséget is igazolták a Bolognai Egyetemen végzett kóstolással.

A sikeres ellenőrző vizsgálatok eredményeként néhány nagy olasz kereskedelmi láncban is bevezették az Attivo névre keresztelt csomagolást. Az első nagykereskedelmi próbát szamócával végezték, utána jön a többi érzékeny gyümölcs. Különösen a bogyósok esetében van nagy jelentősége annak, ha akár néhány órával hosszabban lehet minőségromlás nélkül eltartani azokat.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.