Innovatív barack csomagolás

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

A Bestack konzorcium által szabadalmaztatott hullámpapír láda számottevően meghosszabbítja a gyümölcs pulton tarthatóságát, ezáltal kisebb a veszteség.

A Bestack konzorcium tagjai olasz csomagolóanyag-gyártók. A kísérleti szakaszban rengeteg laboratóriumi mérést végeztek a Bolognai Egyetemen, ahol a csomagolóanyagot kifejlesztették. Mérésekkel bizonyították, hogy a hagyományos hullámpapír ládákkal összehasonlítva 25-ről 20 százalékra csökkent a romlott áru aránya őszibarack és nektarin, illetve 18-ról 13 százalékra kajszi esetében. Tavaly cseresznyével és málnával még jobb eredményeket értek el, 10-12, illetve 6 százalékkal volt kevesebb a veszteség négy napos tárolást követően.

Mindez annak köszönhető, hogy a papírhoz természetes illóolajokat adnak, amelyek gomba és baktériumölő hatásúak, ezáltal óvja a csomagolás a romlástól a gyümölcsöt.

Ezek az olajok szinte sterilen tartják a doboz felszínét, így javítva az élelmiszer-biztonságot, ami napjaink egyik kulcskérdése. Ráadásul bizonyítottan képesek lassítani az érés vagy öregedés folyamatát cseresznye és málna esetében, tehát szó szerint meghosszabbítják a gyümölcs életét egy nappal. Az üzletekben számottevően kevesebb gyümölcs megy kárba.

Ráadásul lehetővé válik, hogy érettebben szedjék le a termést, és jobb ízű gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt a jelenséget is igazolták a Bolognai Egyetemen végzett kóstolással.

A sikeres ellenőrző vizsgálatok eredményeként néhány nagy olasz kereskedelmi láncban is bevezették az Attivo névre keresztelt csomagolást. Az első nagykereskedelmi próbát szamócával végezték, utána jön a többi érzékeny gyümölcs. Különösen a bogyósok esetében van nagy jelentősége annak, ha akár néhány órával hosszabban lehet minőségromlás nélkül eltartani azokat.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.