Innovatív barack csomagolás

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

A Bestack konzorcium által szabadalmaztatott hullámpapír láda számottevően meghosszabbítja a gyümölcs pulton tarthatóságát, ezáltal kisebb a veszteség.

A Bestack konzorcium tagjai olasz csomagolóanyag-gyártók. A kísérleti szakaszban rengeteg laboratóriumi mérést végeztek a Bolognai Egyetemen, ahol a csomagolóanyagot kifejlesztették. Mérésekkel bizonyították, hogy a hagyományos hullámpapír ládákkal összehasonlítva 25-ről 20 százalékra csökkent a romlott áru aránya őszibarack és nektarin, illetve 18-ról 13 százalékra kajszi esetében. Tavaly cseresznyével és málnával még jobb eredményeket értek el, 10-12, illetve 6 százalékkal volt kevesebb a veszteség négy napos tárolást követően.

Mindez annak köszönhető, hogy a papírhoz természetes illóolajokat adnak, amelyek gomba és baktériumölő hatásúak, ezáltal óvja a csomagolás a romlástól a gyümölcsöt.

Ezek az olajok szinte sterilen tartják a doboz felszínét, így javítva az élelmiszer-biztonságot, ami napjaink egyik kulcskérdése. Ráadásul bizonyítottan képesek lassítani az érés vagy öregedés folyamatát cseresznye és málna esetében, tehát szó szerint meghosszabbítják a gyümölcs életét egy nappal. Az üzletekben számottevően kevesebb gyümölcs megy kárba.

Ráadásul lehetővé válik, hogy érettebben szedjék le a termést, és jobb ízű gyümölcs kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt a jelenséget is igazolták a Bolognai Egyetemen végzett kóstolással.

A sikeres ellenőrző vizsgálatok eredményeként néhány nagy olasz kereskedelmi láncban is bevezették az Attivo névre keresztelt csomagolást. Az első nagykereskedelmi próbát szamócával végezték, utána jön a többi érzékeny gyümölcs. Különösen a bogyósok esetében van nagy jelentősége annak, ha akár néhány órával hosszabban lehet minőségromlás nélkül eltartani azokat.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.