Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ez a kör a program májusi indulásakor elsőként pályázhatott az üzletenként lehívható egymillió forint értékű támogatásra. A szakmai szervezetek és a piaci szereplők visszajelzései alapján ugyanakkor a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében jelentős volt az igény a felhívás ismételt megnyitására. Azok az üzemeltetők, amelyek a korábbi kiírásban nem adtak be kérelmet, most december 4-ig pályázhatnak.

A gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12%, valamint, hogy a központi költségvetés bevételeinek is több mint 10%-át a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi.

Az ágazati támogatási program a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára idén májusban indult a vidéki szolgáltatókat érintő relatív versenyhátrány mérséklésére.

Ennek keretében korszerű konyhatechnológiai és a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, készletek beszerzésére pályázhatnak a vállalkozások. Emellett az elnyert támogatásokat felhasználhatják energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekhez vagy akár nagyobb beruházásokhoz is. Az üzletenként igényelhető egymillió forintos forrással a szolgáltatók így technológiai lehetőségeiket fejleszthetik, és modernizálhatják szolgáltatásaikat is.

A vendéglátóipar jellemzője, hogy folyamatos beruházásokat igényel. Az energiahatékonysági projektek nemcsak a költségek csökkentésében, hanem a környezettudatosság növelésében is fontos szerepet játszanak, amely ma már alapvető elvárás a vendégek részéről is. A szolgáltatások eszközbeszerzések által javuló színvonala és az üzemeltetési hatékonyság növelése pedig a hosszú távú gazdasági stabilitást segíti. A program továbbá hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a meglévő munkahelyek megőrzéséhez is. Mindezek miatt is érkezhetett az MTÜ felé a vendéglátó szektorból, azon belül is az éttermi szolgáltatóktól nagyszámú kérés a felhívás újbóli kiírására” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A mintegy 6 hónapja futó programban több ütemben hívhattak le támogatást a különböző üzlettípusok. Így az első körben pályázó egész évben nyitva tartó vidéki éttermeket követően a cukrászdák, a zenés-táncos szórakozóhelyek, az alkalmi vendéglátó üzletek, a kávéházak és az alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek adhatták be igényeiket. Jelenleg az éttermek mellett a büfék pályázhatnak, míg a program további szakaszaiban az italüzletek és bárok adhatják be majd igényeiket.


Fotó: depositphotos

Az ágazati támogatási program most meghirdetett ütemében december 4-ig kérvényezhetik a támogatást azok az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek, amelyek a program májusi felhívásakor nem pályáztak. A részvétel minimális adminisztrációt igényel, amiben ügyfélszolgálat is segíti a pályázókat. Kérdéseiket a +36 1 550-1855-ös telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen keresztül tehetik fel. A programról további információk és a részletes pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A széleskörű programok hozzájárulnak a hazai vidéki gazdaság élénkítéséhez, a vidéki Magyarország turisztikai szolgáltatási színvonalának emeléséhez, a szolgáltatási paletta szélesítéséhez.


Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.
Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.