Ismét csillaghullás Japánban

A csütörtök délután tartott yokohamai sajtótájékoztatón Jean-Luc Naret, a Michelin Kalauz igazgatója 4 japán étteremnek adományozott háromcsillagos minősítést. Ezzel Tōkyō megerősítette vezető pozícióját a legtöbb Michelin-csillagért folyó versenyben - adta hírül az ohriens.hu.

A nemzetek listáját összesen huszonhat darab három Michelin-csillagos éttermével a szigetország Franciaországgal együtt, holtversenyben vezeti. A Kalauz 2011-es japán kiadásában első alkalommal kap külön figyelmet két Tōkyō közeli város: Yokohama és Kamakura. A régióban - a Kalauz adatai alapján - 14 háromcsillagos, 54 kétcsillagos és 198 egycsillagos Michelin listás étterem található, amivel a japán főváros továbbra is a világ gasztronómiai központjának tekinthető - olvasható a Bloomberg tudósításában.

A Japánban működő éttermek adatait gyűjtő Gourmet Navigator online katalógus alapján a Felkelő Nap országában több mint 500 ezer vendéglátóhely található. Ezek között nagyon sok a sushi, ramen, soba és a japán konyha más specialitásaira szakosodott kis méretű, alig néhány férőhelyes étterem, amelyek csak nagyon ritkán kerülnek a Michelin japán ellenőreinek látókörébe.

Hogy a nagyközönség számára ismeretlen, de különleges ételeik miatt mégis értékesnek tűnő vendéglátóhelyek se maradjanak díj nélkül, az egyik országos televízió csatorna elindította a Kitanachelin nevű kampányt, amely egyrészt a Michelin Guide japán paródiája, másrészt a kis költségvetésű, de igazi finomságokat kínáló éttermek elismerése.

 

Tōkyō térségének legjobb éttermei a Michelin Kalauz alapján:

 

Háromcsillagos:

Araki (sushi étterem)

Esaki (hagyományos japán étterem)

Hamadaya (hagyományos japán étterem)

Ishikawa (hagyományos japán étterem)

Joel Robuchon (francia étterem)

Kanda (hagyományos japán étterem)

Koju (hagyományos japán étterem)

Quintessence (francia étterem)

7chome Kyoboshi (tempura különlegességek étterme)

Sukiyabashi Jiro Honten (sushi étterem)

Sushi Mizutani sushi étterem)

Sushi Saito sushi étterem)

Usukifugu Yamadaya (a fugu halételről híres étterem)

Yukimura (hagyományos japán étterem)

 

Friss kétcsillagos:

Chugoku Hanten Fureika (kínai étterem)

Fukuju (hagyományos japán étterem)

Harutaka (sushi étterem)

Kikuchi (hagyományos japán étterem)

Makimura (hagyományos japán étterem)

Nadaman Honten Sazanka-so (hagyományos japán étterem)

Pierre Gagnaire (francia étterem)

Ren (hagyományos japán étterem)

Sasada (hagyományos japán étterem)

Sukiyabashi Jiro Roppongi (sushi étterem)

Sushi Kazui (sushi étterem)

Tateru Yoshino Shiba (francia étterem)

Toyoda (hagyományos japán étterem)

Waketokuyama (hagyományos japán étterem)

(forrás: Bloomberg, ohrens.hu)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.