Ismét csillaghullás Japánban

A csütörtök délután tartott yokohamai sajtótájékoztatón Jean-Luc Naret, a Michelin Kalauz igazgatója 4 japán étteremnek adományozott háromcsillagos minősítést. Ezzel Tōkyō megerősítette vezető pozícióját a legtöbb Michelin-csillagért folyó versenyben - adta hírül az ohriens.hu.

A nemzetek listáját összesen huszonhat darab három Michelin-csillagos éttermével a szigetország Franciaországgal együtt, holtversenyben vezeti. A Kalauz 2011-es japán kiadásában első alkalommal kap külön figyelmet két Tōkyō közeli város: Yokohama és Kamakura. A régióban - a Kalauz adatai alapján - 14 háromcsillagos, 54 kétcsillagos és 198 egycsillagos Michelin listás étterem található, amivel a japán főváros továbbra is a világ gasztronómiai központjának tekinthető - olvasható a Bloomberg tudósításában.

A Japánban működő éttermek adatait gyűjtő Gourmet Navigator online katalógus alapján a Felkelő Nap országában több mint 500 ezer vendéglátóhely található. Ezek között nagyon sok a sushi, ramen, soba és a japán konyha más specialitásaira szakosodott kis méretű, alig néhány férőhelyes étterem, amelyek csak nagyon ritkán kerülnek a Michelin japán ellenőreinek látókörébe.

Hogy a nagyközönség számára ismeretlen, de különleges ételeik miatt mégis értékesnek tűnő vendéglátóhelyek se maradjanak díj nélkül, az egyik országos televízió csatorna elindította a Kitanachelin nevű kampányt, amely egyrészt a Michelin Guide japán paródiája, másrészt a kis költségvetésű, de igazi finomságokat kínáló éttermek elismerése.

 

Tōkyō térségének legjobb éttermei a Michelin Kalauz alapján:

 

Háromcsillagos:

Araki (sushi étterem)

Esaki (hagyományos japán étterem)

Hamadaya (hagyományos japán étterem)

Ishikawa (hagyományos japán étterem)

Joel Robuchon (francia étterem)

Kanda (hagyományos japán étterem)

Koju (hagyományos japán étterem)

Quintessence (francia étterem)

7chome Kyoboshi (tempura különlegességek étterme)

Sukiyabashi Jiro Honten (sushi étterem)

Sushi Mizutani sushi étterem)

Sushi Saito sushi étterem)

Usukifugu Yamadaya (a fugu halételről híres étterem)

Yukimura (hagyományos japán étterem)

 

Friss kétcsillagos:

Chugoku Hanten Fureika (kínai étterem)

Fukuju (hagyományos japán étterem)

Harutaka (sushi étterem)

Kikuchi (hagyományos japán étterem)

Makimura (hagyományos japán étterem)

Nadaman Honten Sazanka-so (hagyományos japán étterem)

Pierre Gagnaire (francia étterem)

Ren (hagyományos japán étterem)

Sasada (hagyományos japán étterem)

Sukiyabashi Jiro Roppongi (sushi étterem)

Sushi Kazui (sushi étterem)

Tateru Yoshino Shiba (francia étterem)

Toyoda (hagyományos japán étterem)

Waketokuyama (hagyományos japán étterem)

(forrás: Bloomberg, ohrens.hu)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.