IX. Főzdefeszt + Street Food Show

Június 5-7 között kilencedszerre is megrendezik a Street Food Show-val közösen a Főzdefesztet; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén kap helyet a népünnepély.

Napjaink két izgalmas gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest egyik legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában.

A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna sok érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosi flaszterből. A szervezők igyekeztek minden értékes és izgalmas kísérletnek, vállalkozásnak helyet adni, legyen az sörfőzde vagy food-truck.

Az eseményen a látogatók bőségesen csemegézhetnek a friss sörfőzde-kínálatból. A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon. Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és megjön az „eleddig bujkáló” Gólem a Sötét Bunkóval is. Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA. Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde „feszt” nem tér le a Robin Hood vonalról, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt. A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon. Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-be tetemes mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét. A banzájon ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a közkedvelt búzasörével és a szezonális Maibockjával, a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.
Tiszteletet parancsoló kínálattal érkeznek emellett a külföldi sörök is; egy csomó cseh, angol és persze belga ital ugyancsak feltűnik majd a termékpalettán. Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából, és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint szintén megjelenik a Főzdefeszt testvérfesztiválja, a pozsonyi Salon Piva a legjobb szlovák kézműves sörökkel.

Harapnivalóból sem lesz hiány

Júniusban szó érte a ház elejét, hogy nincs elég étel, ezért a szervezők szeptemberben még jobban belehúztak, a Dining Guide Street Food Show-val közös, második rendezvényen több mint 30 ételárus kínált.  Az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alá most még ennél is többen érkeznek, ki faházzal, ki kocsival. A kevesebb mint egy hónapja kinyitott PolaPola máris kimerészkedik a szabadba, hiszen csak így ismertetheti meg igazán az általa képviselt szerb-bosnyák konyhát a nagyközönséggel. A rendezvényre másodszor is elfogadta a meghívást az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron. Budapest egyik legjobb halasa, a Vörös Homár, kiemelkedő mangalica hamburgerese, a Húspatika, illetve népszerű pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala.

A szervezők örömmel nyugtázzák, hogy amióta terepet adtak a truckoknak a bemutatkozásra, kocsi-rajzásnak lehetnek szemtanúi.  Az egyik legújabb, de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen kézifék behúzása a pedzegetett dínomdánomtól már-már elidegeníthetetlen jelenség.

A szervezők tavasszal sokat dolgoztak azon, hogy megfeleljenek a megnövekedett elvárásoknak és az elmúlt években folyamatosan növő érdeklődésnek. Megújult például a fesztivál honlapja is, átszervezték a brigádot, valamint felkészültek a következő évtizedre. Az organizátorok mindazonáltal arra a legbüszkébbek, hogy végre kidobták a műanyagpoharat, és rendes logózott üvegpohárból kínálják a sört, ahogy az állítólag dukál.

A Metapay fizetési rendszert is tökéletesítették – rengeteg helyen lehet majd feltölteni. Elintézték ugyanakkor azt is, hogy akinek PayPass-os bankkártyája van, annak egyáltalán nem kell Metapay kártyát kiváltania.

30-nál is több ételárus és több mint hatvan sörfőzde uszkve 200 söre fog bemutatkozni a nyár első hétvégéjén a Főzdefeszt és a Street Food Show alkotta eszem-iszom alkalmával.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.