Szlovéniában az ízlelőbimbók is ünneplőbe öltöznek

A szlovén ízvilág olyan, mint a szlovén táj: mozgalmas, meglepő és lenyűgöző. A 24 gasztronómiai régió mindegyikének megvannak a maga különlegességei, ám a december az egyik legizgalmasabb időszak Szlovéniában kulináris téren. Ilyenkor nemcsak az emberek szíve, hanem az ízlelőbimbói is ünneplőbe öltöznek, és évszázadok hagyományaos ízei kelnek életre.

Szlovéniában sok helyen a mai napig is tartják a böjt hagyományát, amikor olyan egészséges ételek kapnak helyet a menüben, mint a hüvelyesek, gabonafélék és zabkása, tőkehal polentával vagy a burgonyaleves.

 

Hús csak karácsony napjának beköszöntével kerül az asztalra - főleg sertés formájában, mert az emberek úgy vélik, nem szabad karmokkal visszakaparni, hanem inkább orral kell előrenyomulni az új év felé.

Húskülönlegességek karácsony és újév napján

A szlovén hagyomány szerint az asztalnak annyira tele kell lennie étellel karácsony napján, hogy lehetetlen legyen helyet találni a poharaknak. Közvetlenül éjfél után a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra krvavice és pečenice formájában, míg az igazán ínyenc fogást a kappan (herélt disznó) húsa jelenti, amelyet sütve, töltve vagy ragu formájában tálalnak karácsonykor.

Szlovéniában nemcsak a húsoknak, hanem a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi asztalon. A pácolt retek és a savanyú káposzta az ünnepek hideg napjaiban kiválóak az immunrendszer erősítésére is, míg az öntöttvas serpenyőben készült sült burgonya olyan finom, hogy szinte elolvad az ember szájában. 

Poprtnik - a pogány varázskenyér

Az egyik legrégebbi szokás a „poprtnik”, vagyis a karácsonyi kenyér elkészítése, amelynek hagyománya még a pogány időkből maradt fent. A téli napforduló és fény megünneplésére szolgáló, fehér lisztből készült kenyérhez különleges erőt társítottak, emiatt régen a karácsonyi kenyérből nemcsak az asztalra jutott, hanem a jószágoknak és a szántóföldeknek is, a jövő évi jó termés reményében.   

Szlovén édességek

A szlovén ünnepi menü nem teljes desszertek nélkül, már ha ennyi fogás után maradt üres hely a gyomrunkban. Az egyik leghíresebb édesség a štruklji , amely különböző töltelékű réteseket takar. Közülük a legnépszerűbb a diós verzió, de kerülhet bele sajt, alma, vagy mák is. A gyümölcskenyér szintén gyakran kerül a karácsonyi asztalra, amelynek receptje régiónként változik, de a friss és szárított gyümölcs mellett a dió ennek az ételkülönlegességnek is fontos alkotóeleme.

Ami viszont soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a potica.  Ez a sütemény hajtogatott és nyújtott élesztős tésztából készül, és különböző töltelékkel töltik meg. Bár több mint 80 különböző töltelék ismert, a tipikus szlovén potica töltelékek közé tartozik a dió, a mogyoró, a tárkony, a mák és a sajt.

A  háziasszonyok szerint a jó potica elkészítéséhez elsősorban sok idő és szeretet szükséges, valamint az a titok, amit nagymamák és  édesanyák generációkon keresztül adnak át lányaiknak és unokáiknak. 

Forrás: Szlovén Turisztikai Hivatal


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.