Szlovéniában az ízlelőbimbók is ünneplőbe öltöznek

A szlovén ízvilág olyan, mint a szlovén táj: mozgalmas, meglepő és lenyűgöző. A 24 gasztronómiai régió mindegyikének megvannak a maga különlegességei, ám a december az egyik legizgalmasabb időszak Szlovéniában kulináris téren. Ilyenkor nemcsak az emberek szíve, hanem az ízlelőbimbói is ünneplőbe öltöznek, és évszázadok hagyományaos ízei kelnek életre.

Szlovéniában sok helyen a mai napig is tartják a böjt hagyományát, amikor olyan egészséges ételek kapnak helyet a menüben, mint a hüvelyesek, gabonafélék és zabkása, tőkehal polentával vagy a burgonyaleves.

 

Hús csak karácsony napjának beköszöntével kerül az asztalra - főleg sertés formájában, mert az emberek úgy vélik, nem szabad karmokkal visszakaparni, hanem inkább orral kell előrenyomulni az új év felé.

Húskülönlegességek karácsony és újév napján

A szlovén hagyomány szerint az asztalnak annyira tele kell lennie étellel karácsony napján, hogy lehetetlen legyen helyet találni a poharaknak. Közvetlenül éjfél után a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra krvavice és pečenice formájában, míg az igazán ínyenc fogást a kappan (herélt disznó) húsa jelenti, amelyet sütve, töltve vagy ragu formájában tálalnak karácsonykor.

Szlovéniában nemcsak a húsoknak, hanem a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi asztalon. A pácolt retek és a savanyú káposzta az ünnepek hideg napjaiban kiválóak az immunrendszer erősítésére is, míg az öntöttvas serpenyőben készült sült burgonya olyan finom, hogy szinte elolvad az ember szájában. 

Poprtnik - a pogány varázskenyér

Az egyik legrégebbi szokás a „poprtnik”, vagyis a karácsonyi kenyér elkészítése, amelynek hagyománya még a pogány időkből maradt fent. A téli napforduló és fény megünneplésére szolgáló, fehér lisztből készült kenyérhez különleges erőt társítottak, emiatt régen a karácsonyi kenyérből nemcsak az asztalra jutott, hanem a jószágoknak és a szántóföldeknek is, a jövő évi jó termés reményében.   

Szlovén édességek

A szlovén ünnepi menü nem teljes desszertek nélkül, már ha ennyi fogás után maradt üres hely a gyomrunkban. Az egyik leghíresebb édesség a štruklji , amely különböző töltelékű réteseket takar. Közülük a legnépszerűbb a diós verzió, de kerülhet bele sajt, alma, vagy mák is. A gyümölcskenyér szintén gyakran kerül a karácsonyi asztalra, amelynek receptje régiónként változik, de a friss és szárított gyümölcs mellett a dió ennek az ételkülönlegességnek is fontos alkotóeleme.

Ami viszont soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a potica.  Ez a sütemény hajtogatott és nyújtott élesztős tésztából készül, és különböző töltelékkel töltik meg. Bár több mint 80 különböző töltelék ismert, a tipikus szlovén potica töltelékek közé tartozik a dió, a mogyoró, a tárkony, a mák és a sajt.

A  háziasszonyok szerint a jó potica elkészítéséhez elsősorban sok idő és szeretet szükséges, valamint az a titok, amit nagymamák és  édesanyák generációkon keresztül adnak át lányaiknak és unokáiknak. 

Forrás: Szlovén Turisztikai Hivatal


Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.