Izmir és környéke, ideértve a borúton található elragadó Urla városát, erőteljesen gyökerezik a török riviéra és a Földközi-tenger kulináris hagyományaiban és helyi természeti adottságaiban, ennek köszönhetően az ételek széles skáláját kínálja. A gasztronómiai és trendi éttermektől a modern kávéházakon át a hagyományos és népszerű vendéglőkig terjedő kínálatával İzmir kiemelkedik a kulináris sokszínűségével. Az éttermek égei-tengeri ízeket, frissen fogott halat és gazdag mezzéket kínálnak.
A Muğla városában található Bodrum az egyik leghíresebb luxus színvonalú törökországi úti cél. Itt az autentikus és tengeri ízeket kínáló török éttermek nagyszerűen keverednek a nemzetközi konyhát felsorakoztató vendéglőkkel – amelyek közül az ázsiai és az olasz a legnépszerűbb –, és együtt rendkívül érdekes gasztronómiai jelleget kölcsönöznek a városnak.
Gwendal Poullennec, a Michelin nemzetközi igazgatója: „A tavalyi első isztambuli állomás után ítészeink örömmel vették fel İzmirt és Bodrumot is az útitervükbe. Míg İzmir és környéke olyan izgalmas vendéglőkkel várja a látogatókat, amelyek a helyi jelleget hangsúlyozzák és a sok fiatal séf magas szintű gasztronómiai tudását mutatják be, addig Bodrum az éttermek sokféleségével tűnik ki, amelyek közül a tradicionálisak a városközpontban helyezkedik el, az innovatív koncepciót alkalmazók pedig a luxusüdülőkben találhatók".
A 2022-ben először megjelenő Isztambuli Michelin-kalauz 53 étterem ajánlásával mutatja be Törökország fővárosának gasztronómiai potenciálját és kulináris sokféleségét. Az éttermek közül ötöt Michelin-csillaggal (egyet két csillaggal, négyet pedig egy csillaggal), egyet Michelin zöld csillaggal, további tízet pedig Bib Gourmand elismeréssel tüntettek ki.
A Michelin-kalauzba első ízben beválasztott izmiri és bodrumi éttermeket együtt jelentik majd be a másodjára is bekerülő isztambuli éttermekkel egy egyedülálló esemény keretében, amelyre 2023. november 9-én kerül sor Isztambulban.
Forrás: TGA / Turizmus Online