Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van?

Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat - írja a Medipress.

Míg otthoni környezetben egy kis odafigyeléssel biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülnek az asztalunkra allergiás reakciókat kiváltó ételek, addig az éttermekben meglehetősen nagy a kockázata, hogy allergén összetevőt tartalmazó ételt szolgálnak fel, még akkor is, ha előre szólunk a személyzetnek az allergiánkról.

Egy étteremvezetők, pincérek és szakácsok körében végzett új felmérésből az derült ki, hogy az éttermi dolgozók mindössze egyharmada vett részt valaha speciális ételallergiákról szóló képzésen. Ennek ellenére a megkérdezettek 81%-a gondolta úgy, hogy nem okozna neki problémát biztonságos ételt felszolgálnia az ételallergiás vendégeknek.

A kutatók felmérése szerint az éttermi dolgozók 38%-a tévesen azt képzelte, hogy egy pohár vízzel fel lehet oldani a szervezetben az allergén anyagot, és így enyhíteni lehet a heves allergiás reakciókat, illetve a megkérdezettek 23%-a úgy gondolta, hogy egy kis mennyiségű allergén még biztonságos lehet.

Az éttermi alkalmazottak 8%-a nem tudta, hogy az ételallergia akár halált is okozhat, 16%-uk azt gondolta, hogy a főzés következtében eltűnnek az élelmiszerből az allergiát kiváltó anyagok, illetve 21%-uk úgy vélte, hogy az allergén anyagokat egyszerűen el lehet távolítani az elkészült ételből, és az máris biztonságos lesz.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés eredményei sok tekintetben nagyon hasonlítottak egy Amerikában végzett korábbi kutatás eredményeihez, mondta Christopher Weiss, az Ételallergia és Anaflaxia Hálózat alelnöke.

A tanulmány eredményeit a Clinical and Experimental Allergy című folyóirat májusi számában publikálták. (forrás: Medipress)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.