Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van?

Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat - írja a Medipress.

Míg otthoni környezetben egy kis odafigyeléssel biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülnek az asztalunkra allergiás reakciókat kiváltó ételek, addig az éttermekben meglehetősen nagy a kockázata, hogy allergén összetevőt tartalmazó ételt szolgálnak fel, még akkor is, ha előre szólunk a személyzetnek az allergiánkról.

Egy étteremvezetők, pincérek és szakácsok körében végzett új felmérésből az derült ki, hogy az éttermi dolgozók mindössze egyharmada vett részt valaha speciális ételallergiákról szóló képzésen. Ennek ellenére a megkérdezettek 81%-a gondolta úgy, hogy nem okozna neki problémát biztonságos ételt felszolgálnia az ételallergiás vendégeknek.

A kutatók felmérése szerint az éttermi dolgozók 38%-a tévesen azt képzelte, hogy egy pohár vízzel fel lehet oldani a szervezetben az allergén anyagot, és így enyhíteni lehet a heves allergiás reakciókat, illetve a megkérdezettek 23%-a úgy gondolta, hogy egy kis mennyiségű allergén még biztonságos lehet.

Az éttermi alkalmazottak 8%-a nem tudta, hogy az ételallergia akár halált is okozhat, 16%-uk azt gondolta, hogy a főzés következtében eltűnnek az élelmiszerből az allergiát kiváltó anyagok, illetve 21%-uk úgy vélte, hogy az allergén anyagokat egyszerűen el lehet távolítani az elkészült ételből, és az máris biztonságos lesz.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés eredményei sok tekintetben nagyon hasonlítottak egy Amerikában végzett korábbi kutatás eredményeihez, mondta Christopher Weiss, az Ételallergia és Anaflaxia Hálózat alelnöke.

A tanulmány eredményeit a Clinical and Experimental Allergy című folyóirat májusi számában publikálták. (forrás: Medipress)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.