Jókuti szerint jól alakulhat itthon a Michelin-csillag osztás

A Világevő bloggere körbenézett csúcsgasztro-fronton, és megállapította: hamarosan idehaza új Michelin-csillag várható.

A hazai csúcsgasztronómia képviselői nyilatkoztak Jókuti Andrásnak a várakozásaikról. Lesz-e szerintük új csillagos étterem, ünnepelhetünk-e esetleg 2-, vagy 3-csillagost is a budapesti díjátadó gálán március 26-án? Ugyanis március 26-án Budapesten rendezik meg a világ egyik legnagyobb presztízsű étteremkalauzának, a Michelin Kalauznak a 2018-as Michelin Main Cities of Europe című kiadványának bemutatóját. Ez a kiadvány tartalmazza Budapest ajánlott éttermeit is, így ezen az eseményen derül majd ki az is, hogy mely magyar éttermek részesülnek Michelin-csillagban.

Jelenleg összesen 4 csillagos éttermünk van (Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown), a blogger megkérdezte a hazai csúcsgasztronómia legnevesebb képviselőit (többek közt a csillagos éttermek képviselőit is), várnak-e változást ezen a téren.

Íme a körkérdés legfontosabb eredményei.

A hazai csúcsszakértők egyöntetű véleménye szerint garantáltan lesz új csillagos étterem itthon a 2018-as kiadványban.

Azzal kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy hány új csillagos étterem lehet, illetve ki, vagy kik is lesznek ezek. Még a legpesszimistábbak szerint sem fog csökkenni a csillagosok száma (ők tehát arra számítanak, hogy valaki csillagot veszít majd), de mindenki más a csillagos éttermek számának növekedésére számít.

 A válaszadók közül senki sem számít arra, hogy a létező legmagasabb díjat, 3 Michelin-csillagot kapjon valaki itthon, 30 százalékuk viszont számít egy 2-csillagosra. 

A szakma várakozása szerint a Babel lesz az új csillagos! (séf: Veres István) lesz csillagos. A második fő esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, (séf: Barna Ádám) akitől a válaszadók 40 százaléka számít csillagra.

A további esélyesek: MÁK, Arany Kaviár,  Fáma, Stand25, Baraka, Salon, Tama két Michelin-csillagra esélyesnek a teljes budapesti mezőnyből mindössze két éttermet tudnak elképzelni a válaszadók: az elsőként itthon csillagotszerző Costes-t, és a másodikként itthon csillagot szerző Onyxot.  

A vidéki lehetséges “csillagosok” listája a szakértők szerint: Platán (Tata) Kistücsök (Balatonszemes) Anyukám mondta (Encs) Gusteau (Mád), Macok, (Eger). 

Még további info: vilagevo.hu

Forrás: Világevő


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.