Jókuti szerint jól alakulhat itthon a Michelin-csillag osztás

A Világevő bloggere körbenézett csúcsgasztro-fronton, és megállapította: hamarosan idehaza új Michelin-csillag várható.

A hazai csúcsgasztronómia képviselői nyilatkoztak Jókuti Andrásnak a várakozásaikról. Lesz-e szerintük új csillagos étterem, ünnepelhetünk-e esetleg 2-, vagy 3-csillagost is a budapesti díjátadó gálán március 26-án? Ugyanis március 26-án Budapesten rendezik meg a világ egyik legnagyobb presztízsű étteremkalauzának, a Michelin Kalauznak a 2018-as Michelin Main Cities of Europe című kiadványának bemutatóját. Ez a kiadvány tartalmazza Budapest ajánlott éttermeit is, így ezen az eseményen derül majd ki az is, hogy mely magyar éttermek részesülnek Michelin-csillagban.

Jelenleg összesen 4 csillagos éttermünk van (Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown), a blogger megkérdezte a hazai csúcsgasztronómia legnevesebb képviselőit (többek közt a csillagos éttermek képviselőit is), várnak-e változást ezen a téren.

Íme a körkérdés legfontosabb eredményei.

A hazai csúcsszakértők egyöntetű véleménye szerint garantáltan lesz új csillagos étterem itthon a 2018-as kiadványban.

Azzal kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy hány új csillagos étterem lehet, illetve ki, vagy kik is lesznek ezek. Még a legpesszimistábbak szerint sem fog csökkenni a csillagosok száma (ők tehát arra számítanak, hogy valaki csillagot veszít majd), de mindenki más a csillagos éttermek számának növekedésére számít.

 A válaszadók közül senki sem számít arra, hogy a létező legmagasabb díjat, 3 Michelin-csillagot kapjon valaki itthon, 30 százalékuk viszont számít egy 2-csillagosra. 

A szakma várakozása szerint a Babel lesz az új csillagos! (séf: Veres István) lesz csillagos. A második fő esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, (séf: Barna Ádám) akitől a válaszadók 40 százaléka számít csillagra.

A további esélyesek: MÁK, Arany Kaviár,  Fáma, Stand25, Baraka, Salon, Tama két Michelin-csillagra esélyesnek a teljes budapesti mezőnyből mindössze két éttermet tudnak elképzelni a válaszadók: az elsőként itthon csillagotszerző Costes-t, és a másodikként itthon csillagot szerző Onyxot.  

A vidéki lehetséges “csillagosok” listája a szakértők szerint: Platán (Tata) Kistücsök (Balatonszemes) Anyukám mondta (Encs) Gusteau (Mád), Macok, (Eger). 

Még további info: vilagevo.hu

Forrás: Világevő


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.