Jön a 100 forintos tojás?

Vége lesz a ketreces állattartásnak. Az ágazati érintettek figyelmeztetnek, ezzel akár 100 forint fölé is ugorhat egyetlen tojás ára.

A ketreces haszonállattartás uniós szintű tilalmát akarják elérni az Európai Parlament liberális, baloldali és szélsőbaloldali, zöld frakciói - írja a Magyar Nemzet. Ennek érdekében támogatták azt a ketrecellenes mozgalmat, amely egy európai polgári kezdeményezésben a szeptemberi határidőre összegyűjtött annyi aláírást, amely jogalkotásra készteti Brüsszelt. Az állattartóknak, így végül a fogyasztóknak jelentős áremelkedéssel járó kezdeményezést 170 civil szervezet is támogatja, valamint egy Egyesült Államokban működő ernyőszervezet 15 millió forintnyi összeget ad új állatvédő csoportok létrehozására.

Az állatjóléti és klímaügyek végrehajtásáért a szocialista Frans Timmermans felel novembertől, aki korábban már ígéretet tett a szigorításra. Timmermans emellett támogatja az amerikai demokraták által a tengerentúlon életre hívott Green New Deal (zöld új megállapodás) európai meghonosítását is. Itthon a tojástermelőket sújtaná leginkább a lépés, ráadásul a nagy kereskedelmi láncok már bejelentették: 2025-től nem forgalmaznak ketreces tartásból származó tojást. A szakmai szervezet szerint ez ágazati összeomláshoz vezetne, mivel a technológiaváltás óriási költséggel járna, ráadásul a termelők éppen csak kiheverték a 2013-as kötelező áttérést az új, komfortosabb ketrecekre. Az újabb váltást a fogyasztók fizetnék meg: a tojás ára akár darabonként száz forint fölé is emelkedhetne.

Forrás: Infostart


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.