Jön a 100 forintos tojás?

Vége lesz a ketreces állattartásnak. Az ágazati érintettek figyelmeztetnek, ezzel akár 100 forint fölé is ugorhat egyetlen tojás ára.

A ketreces haszonállattartás uniós szintű tilalmát akarják elérni az Európai Parlament liberális, baloldali és szélsőbaloldali, zöld frakciói - írja a Magyar Nemzet. Ennek érdekében támogatták azt a ketrecellenes mozgalmat, amely egy európai polgári kezdeményezésben a szeptemberi határidőre összegyűjtött annyi aláírást, amely jogalkotásra készteti Brüsszelt. Az állattartóknak, így végül a fogyasztóknak jelentős áremelkedéssel járó kezdeményezést 170 civil szervezet is támogatja, valamint egy Egyesült Államokban működő ernyőszervezet 15 millió forintnyi összeget ad új állatvédő csoportok létrehozására.

Az állatjóléti és klímaügyek végrehajtásáért a szocialista Frans Timmermans felel novembertől, aki korábban már ígéretet tett a szigorításra. Timmermans emellett támogatja az amerikai demokraták által a tengerentúlon életre hívott Green New Deal (zöld új megállapodás) európai meghonosítását is. Itthon a tojástermelőket sújtaná leginkább a lépés, ráadásul a nagy kereskedelmi láncok már bejelentették: 2025-től nem forgalmaznak ketreces tartásból származó tojást. A szakmai szervezet szerint ez ágazati összeomláshoz vezetne, mivel a technológiaváltás óriási költséggel járna, ráadásul a termelők éppen csak kiheverték a 2013-as kötelező áttérést az új, komfortosabb ketrecekre. Az újabb váltást a fogyasztók fizetnék meg: a tojás ára akár darabonként száz forint fölé is emelkedhetne.

Forrás: Infostart


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.