Hétvégén Borfesztivál a Budai Várban

Szeptember 8-11. között a Budavári Palota teraszain rendezik az eseményt, ahol ez alkalommal Amerika lesz a díszvendég.

A Budavári Palota a borkedvelő vendégek több éves kihagyás után ismét birtokba vehetik a Borfesztivál eredeti területét a megújult Halászó gyerekek udvarral, Savoyai terasszal és a Csikós udvarra vezető, újraépített rámpával együtt. 

Soha ennyi nemzetközi márka nem jelent még meg, mint idén. Az itthon forgalmazott champagne-ok szinte teljes szortimentje kóstolható lesz, crémant-ok, cava-k és a hazai pezsgőmárkák nemes versengése mind a látogatók kegyeit keresik majd.

Itt van Amerika

Hazánk összes borvidéke képviselteti magát a több mint 100 kiállító borász és borkereskedő által. Egy régi álom válik valóra, hiszen díszvendégként az Amerikai Egyesült Államokat üdvözölhetjük: Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek fantasztikus borok, amelyekhez klasszikus amerikai ételeket is kóstolhatunk.

Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék mellett lehetőség lesz a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni. Akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, azok is megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam, hozzá csatlakozik Oregon, ahonnan a legkiválóbb borok érkeznek a Borfesztiválra. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam elsősorban francia szőlőfajtákból készített borait.

Ínyencek terasza

A megújult Halászó gyerekek terasza ad otthont a Budapest Borfesztivál vadonatúj programjának, az igazi kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak. Öt elsőrangú vendéglátóhely várja az ínyenceket, hogy a hely eleganciájához idomulva a kiváló minőségű borokhoz igazi gourmet fogásokat is kóstolhassanak.

A YAMA Budapest séfje, Endrődi Péter ázsiai fúziós ízvilágú csirkesalátával, különlegesen pikáns tom yum levessel tervezi elcsábítani a Borfesztivál közönségét, míg az Arany Kaviár standjánál ízelítőt kaphatunk Kanász László és José Guerrero közös munkájának gyümölcseiből, újdonságuk a burgerre halmozott rák és kaviár lesz. A Bobajka egy frissen debütált étterem, amely a fesztiválon megmutatja, milyen is a hamisítatlan zempléni bobajka, illetve séfük tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kápráztatja el a vendégeket. A FELIX Kitchen&Bar étterem executive chefje, Katona Dániel a híres aranygaluskájuk mellett olyan különlegességekkel is készül, mint a libamáj, a kecskehús, vagy a Tokaji gél. Segal Viktor keze nyomán született meg a Vulcanus Pince és Borterasz csodás szigligeti panorámájában a pancetta és az abból készült porchetta szendvicsek, valamint a ropogós malac sült, a Pork Belly, legnagyobb örömünkre.

Izgalmas felfedezések

A Budapest Borfesztiválon a kezdetek óta fontos küldetése a rendezvénynek a borértő közönség szakmai érdeklődésének kielégítése. Idén sem lesz ez másként, íme a menü a tematikusan borozni vágyók számára. A VinAgora Felfedezettek Háza standnál igazi kincsekre lelhetnek a felfedező hajlamúak, hiszen olyan, jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok váltják egymást a négy nap alatt, akik önállóan nem jelennek meg a fesztiválon, de figyelemre méltóan szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. A Borfesztivál hagyományosan a szüret, vagyis az új évjárat megszületésének idejére esik, így kézenfekvő, hogy az újdonság ereje és szimbolikája más formában is megjelenjen.

A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg a kiállítóknál, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.

Stílusokra hangolva

A Borfesztivál két színpada több, mint 30 produkciót kínál a szórakozni vágyóknak. Idén igazi stíluskavalkád várja a fesztiválozókat, hiszen pop, jazz, blues, gospel, cumbia, funky, sanzon, autentikus népzene is szerepel a zenei étlap kínálatán. Kis ízelítő, a teljesség igénye nélkül: az MVM Next színpadot első nap este a Muzsik és Volkova illetve a Los Orangutanes veszi birtokba, velük párhuzamosan a Kisszínpadon a Cherries, Orbay Lilla & Stummer Márton duó és Kovács Linda & Bögöthy Ádám lesznek hallhatók. Péntek este többek közt Szeder, a Jazzbois és Candy Men fog nekünk játszani, míg szombaton a Tárkány Művek, Marcello and The Flaming Boopers és a Kodály Spicy Jazz adja meg a hangulatot a kóstoláshoz. Vasárnap pedig Sena, az Uljana Quartet és a Canarro lép színpadra. Csütörtökön, pénteken és szombaton a Jazzy Rádió DJ-je ígér igazi parti hangulatot, amit az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva kár lenn kihagyni.

A SPAR Magyarország a Budapest Borfesztivál főtámogatója

A vállalat 2007-től a rendezvény főtámogatójaként népszerűsíti a magyar agrárium egyik legfontosabb produktumát. Tavaly a cégcsoport 12,94 millió palack bort forgalmazott, s ennek 86 százalékát a minőségi borok jelentették. A termékkör 2021-es 6,7%-os növekedését követően 2022 első hét hónapjában tovább nőtt a borok forgalma.  Az eladási listát a korábbi évekhez hasonlóan a fehérborok vezették.

A SPAR idén szeptemberben is kiadja hagyományos őszi borkatalógusát, kötődve így is a Budapest Borfesztiválhoz. Ebben nemcsak SPAR Válogatás-borokat és díjnyertes tételeket találnak a fogyasztók, de a borkultúra-gasztronómia világába is bepillantást nyújt népszerű bor-étel párosításokkal. A vállalat standján az Oroszlános udvar előtt szeptember 8-11. között a kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. 

 

 

Forrás: Budavári Borfesztivál


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.