Hétvégén Borfesztivál a Budai Várban

Szeptember 8-11. között a Budavári Palota teraszain rendezik az eseményt, ahol ez alkalommal Amerika lesz a díszvendég.

A Budavári Palota a borkedvelő vendégek több éves kihagyás után ismét birtokba vehetik a Borfesztivál eredeti területét a megújult Halászó gyerekek udvarral, Savoyai terasszal és a Csikós udvarra vezető, újraépített rámpával együtt. 

Soha ennyi nemzetközi márka nem jelent még meg, mint idén. Az itthon forgalmazott champagne-ok szinte teljes szortimentje kóstolható lesz, crémant-ok, cava-k és a hazai pezsgőmárkák nemes versengése mind a látogatók kegyeit keresik majd.

Itt van Amerika

Hazánk összes borvidéke képviselteti magát a több mint 100 kiállító borász és borkereskedő által. Egy régi álom válik valóra, hiszen díszvendégként az Amerikai Egyesült Államokat üdvözölhetjük: Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek fantasztikus borok, amelyekhez klasszikus amerikai ételeket is kóstolhatunk.

Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék mellett lehetőség lesz a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni. Akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, azok is megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam, hozzá csatlakozik Oregon, ahonnan a legkiválóbb borok érkeznek a Borfesztiválra. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam elsősorban francia szőlőfajtákból készített borait.

Ínyencek terasza

A megújult Halászó gyerekek terasza ad otthont a Budapest Borfesztivál vadonatúj programjának, az igazi kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak. Öt elsőrangú vendéglátóhely várja az ínyenceket, hogy a hely eleganciájához idomulva a kiváló minőségű borokhoz igazi gourmet fogásokat is kóstolhassanak.

A YAMA Budapest séfje, Endrődi Péter ázsiai fúziós ízvilágú csirkesalátával, különlegesen pikáns tom yum levessel tervezi elcsábítani a Borfesztivál közönségét, míg az Arany Kaviár standjánál ízelítőt kaphatunk Kanász László és José Guerrero közös munkájának gyümölcseiből, újdonságuk a burgerre halmozott rák és kaviár lesz. A Bobajka egy frissen debütált étterem, amely a fesztiválon megmutatja, milyen is a hamisítatlan zempléni bobajka, illetve séfük tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kápráztatja el a vendégeket. A FELIX Kitchen&Bar étterem executive chefje, Katona Dániel a híres aranygaluskájuk mellett olyan különlegességekkel is készül, mint a libamáj, a kecskehús, vagy a Tokaji gél. Segal Viktor keze nyomán született meg a Vulcanus Pince és Borterasz csodás szigligeti panorámájában a pancetta és az abból készült porchetta szendvicsek, valamint a ropogós malac sült, a Pork Belly, legnagyobb örömünkre.

Izgalmas felfedezések

A Budapest Borfesztiválon a kezdetek óta fontos küldetése a rendezvénynek a borértő közönség szakmai érdeklődésének kielégítése. Idén sem lesz ez másként, íme a menü a tematikusan borozni vágyók számára. A VinAgora Felfedezettek Háza standnál igazi kincsekre lelhetnek a felfedező hajlamúak, hiszen olyan, jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok váltják egymást a négy nap alatt, akik önállóan nem jelennek meg a fesztiválon, de figyelemre méltóan szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. A Borfesztivál hagyományosan a szüret, vagyis az új évjárat megszületésének idejére esik, így kézenfekvő, hogy az újdonság ereje és szimbolikája más formában is megjelenjen.

A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg a kiállítóknál, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.

Stílusokra hangolva

A Borfesztivál két színpada több, mint 30 produkciót kínál a szórakozni vágyóknak. Idén igazi stíluskavalkád várja a fesztiválozókat, hiszen pop, jazz, blues, gospel, cumbia, funky, sanzon, autentikus népzene is szerepel a zenei étlap kínálatán. Kis ízelítő, a teljesség igénye nélkül: az MVM Next színpadot első nap este a Muzsik és Volkova illetve a Los Orangutanes veszi birtokba, velük párhuzamosan a Kisszínpadon a Cherries, Orbay Lilla & Stummer Márton duó és Kovács Linda & Bögöthy Ádám lesznek hallhatók. Péntek este többek közt Szeder, a Jazzbois és Candy Men fog nekünk játszani, míg szombaton a Tárkány Művek, Marcello and The Flaming Boopers és a Kodály Spicy Jazz adja meg a hangulatot a kóstoláshoz. Vasárnap pedig Sena, az Uljana Quartet és a Canarro lép színpadra. Csütörtökön, pénteken és szombaton a Jazzy Rádió DJ-je ígér igazi parti hangulatot, amit az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva kár lenn kihagyni.

A SPAR Magyarország a Budapest Borfesztivál főtámogatója

A vállalat 2007-től a rendezvény főtámogatójaként népszerűsíti a magyar agrárium egyik legfontosabb produktumát. Tavaly a cégcsoport 12,94 millió palack bort forgalmazott, s ennek 86 százalékát a minőségi borok jelentették. A termékkör 2021-es 6,7%-os növekedését követően 2022 első hét hónapjában tovább nőtt a borok forgalma.  Az eladási listát a korábbi évekhez hasonlóan a fehérborok vezették.

A SPAR idén szeptemberben is kiadja hagyományos őszi borkatalógusát, kötődve így is a Budapest Borfesztiválhoz. Ebben nemcsak SPAR Válogatás-borokat és díjnyertes tételeket találnak a fogyasztók, de a borkultúra-gasztronómia világába is bepillantást nyújt népszerű bor-étel párosításokkal. A vállalat standján az Oroszlános udvar előtt szeptember 8-11. között a kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. 

 

 

Forrás: Budavári Borfesztivál


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.