Józan mennyiségben kész egészségbomba a fahéj

A fahéj, intenzív ízének hála, egyike a leggyakrabban használt fűszernövényeknek – írja a Házipatika. De amellett, hogy jó az íze és az illata, rendkívül sok pozitív tulajdonsága is van, ezért nem csoda, hogy már kétezer éve használják nem csak a konyhában, hanem a gyógyításban is.

A fahéj egész sor pozitív hatása közül a legfontosabbak a következők:

1. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a fahéjkivonat eredményes lehet az agyat érintő betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór - tüneteinek kezelésében. Ugyanis felveszik a harcot a béta amyloid plakkokkal szemben, amelyek felhalmozódása a demenciát okozó kór kialakulásának egyik oka.

2. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő 66 kínai önkéntes vett részt 2012-ben abban a kísérletben, amelynek eredménye szerint a fahéj képes csökkenteni a vércukorszintet, így jól alkalmazható a diabéteszes diétában. Napi 120-360 milligramm fahéj már 3 hónap után jelentős változásokat hozott a vér glükóztartalmában. Természetesen, figyelni kell az adagolásról szóló orvosi utasításokra, mert a túl sok fahéj is árthat az egészségnek.

3. Nem csak a vércukorszint, de a magas vérnyomás is leküzdhető a fahéj segítségével, így csökkenthető a szívroham és más szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye. Mivel a diabétesz a szívbetegségek egyik előfutára, és a fahéj a cukorbaj ellen is hatékony szernek bizonyult, a hatás gyakorlatilag kétszereződik.


4. Az ember leghalálosabb ellenségei az olyan mikrobák, mint a Listéria vagy az E.coli. A fahéjban található fahéjaldehid képes ezeket a parányokat kiiktatni, sőt a szájüreg sterilizálásában is segíthet. A baktériumok ellen mutatott hatékonysága már a szépségipart is megérintette, ezért egyes, a bőrfertőzések megelőzését elősegítő krémek alapanyagaként is használják a fahéjt.

5. A fahéj tele van antioxidánsokkal, ezek pedig kiemelt hatékonysággal számolják fel a szervezetben a szabadgyököket, megakadályozva sejtromboló hatását.

A fahéj egészséges, de nem szabad elfelejteni, hogy egyik összetevője, a kumarin nagy mennyiségben károsítja a májat, és akár halálos is lehet, ezért a fűszer fogyasztását ésszerű keretek között kell tartani.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.