Józan mennyiségben kész egészségbomba a fahéj

A fahéj, intenzív ízének hála, egyike a leggyakrabban használt fűszernövényeknek – írja a Házipatika. De amellett, hogy jó az íze és az illata, rendkívül sok pozitív tulajdonsága is van, ezért nem csoda, hogy már kétezer éve használják nem csak a konyhában, hanem a gyógyításban is.

A fahéj egész sor pozitív hatása közül a legfontosabbak a következők:

1. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a fahéjkivonat eredményes lehet az agyat érintő betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór - tüneteinek kezelésében. Ugyanis felveszik a harcot a béta amyloid plakkokkal szemben, amelyek felhalmozódása a demenciát okozó kór kialakulásának egyik oka.

2. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő 66 kínai önkéntes vett részt 2012-ben abban a kísérletben, amelynek eredménye szerint a fahéj képes csökkenteni a vércukorszintet, így jól alkalmazható a diabéteszes diétában. Napi 120-360 milligramm fahéj már 3 hónap után jelentős változásokat hozott a vér glükóztartalmában. Természetesen, figyelni kell az adagolásról szóló orvosi utasításokra, mert a túl sok fahéj is árthat az egészségnek.

3. Nem csak a vércukorszint, de a magas vérnyomás is leküzdhető a fahéj segítségével, így csökkenthető a szívroham és más szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye. Mivel a diabétesz a szívbetegségek egyik előfutára, és a fahéj a cukorbaj ellen is hatékony szernek bizonyult, a hatás gyakorlatilag kétszereződik.


4. Az ember leghalálosabb ellenségei az olyan mikrobák, mint a Listéria vagy az E.coli. A fahéjban található fahéjaldehid képes ezeket a parányokat kiiktatni, sőt a szájüreg sterilizálásában is segíthet. A baktériumok ellen mutatott hatékonysága már a szépségipart is megérintette, ezért egyes, a bőrfertőzések megelőzését elősegítő krémek alapanyagaként is használják a fahéjt.

5. A fahéj tele van antioxidánsokkal, ezek pedig kiemelt hatékonysággal számolják fel a szervezetben a szabadgyököket, megakadályozva sejtromboló hatását.

A fahéj egészséges, de nem szabad elfelejteni, hogy egyik összetevője, a kumarin nagy mennyiségben károsítja a májat, és akár halálos is lehet, ezért a fűszer fogyasztását ésszerű keretek között kell tartani.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.