Június a sajt sajtója

Júniusban ünnepeljük a sajt világnapját. A sajt tartalmazza a tej összesértékes alkotórészét, csak koncentrált formában, valamint hosszabb ideig eltartható a többi tejterméknél. A benne található víz mennyisége határozza meg a sajt keménységét, a magasabb zsírtartalom pedig a sajt ízét „hozza ki”.

Kevesen tudják, hogy a sajtokban a tejcukor folyamatosan lebomlik az érés során, így minél tovább érlelt egy sajt, annál kevesebb tejcukrot tartalmaz. Táplálkozás-élettani szempontból a sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrások. Tudta, hogy 1 kg minőségi sajt 10 liter tejből készül?

A sajtokat több szempont szerint lehet csoportosítani:

  • Típusszerint: tehén-, juh-, kecskesajtok
  • Keménység szerint: lágy, félkemény, kemény sajtok
  • Zsírtartalom szerint: sovány, félzsíros, zsíros sajtok
  • Érettségeszerint: friss (érés nélküli) és érlelt sajtok

Mennyit eszünk, mennyit kéne?

A legújabb táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, sajtból például 6-7 dkg-ot kellene fogyasztanunk. Ennek a hazai fogyasztás alatta marad. A legfrissebb adatok szerint évente14,2 kg/fő mennyiség fogy, szemben az európai listavezető Dániával, ahol ennek a kétszerese, 28 kg, a hollandok 21,6 kilogrammot, de az osztrákok is 20 kg körül fogyasztanak. Pedig a hazai fogyasztásban a vizsgált élelmiszertípusok közül a maga 90 milliárdos piacával a harmadik helyen áll a sajt a feldolgozott húskészítmények és a sör mögött.

A fogyasztók 92 %-a havonta, 72 %-a hetente eszik sajtot, viszont szinte mindig ugyanazt az 1-2 sajt típust választjuk.

 Noha a kínálat hazánkban is nagyon sokszínű, csak a legkedveltebb félkemény kategóriában a jól ismert Trappista mellett ott van az enyhén érett, világos színű, semleges ízvilágú Gouda sajt. Másik ismert és kedvelt sajtfajta a lágy, semleges ízű Edámi, és végül, de nem utolsó sorban a lyukacsos állományú, édeskés, dióra hajazó Maasdam sajt. A füstölt sajtok ugyanakkor nagyon népszerűek, úgy tűnik, a magyar konyhában elterjedt füstölt ízt a sajtok esetében is szívesen vesszük, ezért több típusnak füstölt változatát is kínálják a gyártók. Mégis a magyar bevásárló listákon többnyire csak a „sajt” szó szerepel a fajta helyett.

A sajt ételeinkben számtalan formát ölt, sokan nem is tudják, hogy egy újabb sajtfajta kipróbálásával milyen plusz ízélményt is kaphat a mindennapi étkezések során. Legyen szó hideg vagy meleg ételekről a Frico holland sajtok között mindegyikhez megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet. Például a korábbi megszokott szendvics még finomabb lesz a Gouda vagy Maasdam sajttal, sőt a Mimolette sajt egyedi narancsos színe, és enyhe ízvilága bármilyen ételt képes megszínesíteni. Ugyanakkor a vegetáriánus ételek tökéletes kelléke lehet a lágy ízű Chevrette kecskesajt is.

A semleges ízvilágot nyújtó Trappista mellett bátran próbáljunk ki akár egy lágy, krémes Goudát, vagy egy csábítóan intenzív aromájú karakteres holland sajtot, ugyanis ezek már önmagukban is gasztronómiai ízélményt nyújtanak, de egy főétel összetevőjeként is garantált a siker.

Forrás: Élelmiszer Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.