Karcsúsodik, mégis profitképesebb a Starbucks

A Starbucks amerikai kávézólánc jelentése szerint négyszeres bővülést és az első negyedévinek megfelelő árbevétel-növekedést ért el 2009 utolsó három hónapjában. A Seattle-i központú lánc egyben megemelte idei profitkilátásait.

A társaság nyeresége 241,5 millió dollárt, részvényenként 32 centet ért el a negyedévben, szemben az egy évvel korábbi azonos időszak 64,3 milliós (részvényenként 9 centes) eredményével, amikor is több egység bezárására és elbocsátásokra kényszerült. Az árbevétel az egy évvel korábbi 2,62 milliárdról 2,72 milliárdra emelkedett.A legalább egy éve megnyitott üzletek forgalma éves szinten 4 százalékkal emelkedett az időszak során, egy évvel korábban 9 százalékos csökkenést regisztráltak és az elemzők most is csupán 1,5 százalékos bővülést tartottak valószínűnek.  

Az egy vásárlóra jutó átlagos költség a tavalyi szinten maradt, azonban a globális forgalom 4 százalékkal bővült a társaság szerint.A Starbucks tavaly 1000 egységét zárta be világszerte, átdolgozta étel- és italkínálatát, illetve – az amerikaiakat a drágább latte és eszpresszó kávékra szoktató lánctól meglepő módon – instant kávét is a piacra dobott szeptemberben.Az idén szeptemberben végződő pénzügyi évére 1,05-1,05 dollár részvényenkénti – egyszeri költségek figyelembevétele nélkül számolt – profitra számít a kávézólánc. (forrás: Napi Gazdaság, Élelmiszer, Franchiseportál)

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.