Kávékalandra hív az osztrák főváros

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.

Bécs egyik legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont a város tradícionális italáról szóló fesztiválnak, az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Vienna Coffee Festivalnak. A kétezer négyzetméteren, 2018. január 12. és 14. között tartott eseményen kávéból készült különlegességeket és a kávészemek nemesítésének folyamatát is megismerhetik az érdeklődők. Az idei fesztiválon az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

A programot a helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk, DJ-k, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének bemutatkozása, valamint a barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, esetleg egyéb kávé-koktélok keveréséről, a profi baristák idén sem ismernek majd határokat.

2018-ban a bécsi kávéházi kultúra, amelyet 2011 óta az UNESCO az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismer, idén 335. évfordulóját ünnepli. A jubileumi év alkalmából számos rendezvény foglalkozik majd a kávéházi kultúrával, közülük elsőként a 61. Kávémérők bálja kerül megrendezésre 2018. január 18-án. A bálnak a hagyományhoz hűen a Hofburg ad otthont, idei mottója a „Café modern – tegnap, ma, holnap“.

A mottó a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az est folyamán felzendülő komolyzenei előadások és a nyitótánc a századforduló modern zeneművészeti korszakába, a bécsi modernizmus idejébe kalauzolnak. Éjféltől aztán a bécsi kávéházi kultúra modern irányzatát világhírű előadóművészek, mint például az osztrák soul-királynő, Tini Kainrath és az amerikai rock énekes Percival Duke idézi meg.

A hölgyek elegáns, hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt ebben a szezonban Jakob Kirchmayr tervezte. A formatervezés során az osztrák dizájner a bál reklámplakátjairól is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszín, az arany és a fehér színeket, valamint a tánc elemeit ötvözte. A rendezvény érdekessége még, hogy idén először kerül kialakításra egy úgynevezett „Strictly Ballroom“, ahol egész estén át lehet majd elő zenére táncolni.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.