Kávékalandra hív az osztrák főváros

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.

Bécs egyik legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont a város tradícionális italáról szóló fesztiválnak, az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Vienna Coffee Festivalnak. A kétezer négyzetméteren, 2018. január 12. és 14. között tartott eseményen kávéból készült különlegességeket és a kávészemek nemesítésének folyamatát is megismerhetik az érdeklődők. Az idei fesztiválon az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

A programot a helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk, DJ-k, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének bemutatkozása, valamint a barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, esetleg egyéb kávé-koktélok keveréséről, a profi baristák idén sem ismernek majd határokat.

2018-ban a bécsi kávéházi kultúra, amelyet 2011 óta az UNESCO az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismer, idén 335. évfordulóját ünnepli. A jubileumi év alkalmából számos rendezvény foglalkozik majd a kávéházi kultúrával, közülük elsőként a 61. Kávémérők bálja kerül megrendezésre 2018. január 18-án. A bálnak a hagyományhoz hűen a Hofburg ad otthont, idei mottója a „Café modern – tegnap, ma, holnap“.

A mottó a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az est folyamán felzendülő komolyzenei előadások és a nyitótánc a századforduló modern zeneművészeti korszakába, a bécsi modernizmus idejébe kalauzolnak. Éjféltől aztán a bécsi kávéházi kultúra modern irányzatát világhírű előadóművészek, mint például az osztrák soul-királynő, Tini Kainrath és az amerikai rock énekes Percival Duke idézi meg.

A hölgyek elegáns, hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt ebben a szezonban Jakob Kirchmayr tervezte. A formatervezés során az osztrák dizájner a bál reklámplakátjairól is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszín, az arany és a fehér színeket, valamint a tánc elemeit ötvözte. A rendezvény érdekessége még, hogy idén először kerül kialakításra egy úgynevezett „Strictly Ballroom“, ahol egész estén át lehet majd elő zenére táncolni.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.