Kávézót nyit a párt a Belvárosban

Kávézót nyit a cseh zöldpárt Prága belvárosában május végén.

Az egy évvel ezelőtti választásokon a parlament alsóházából kiszorult párt a kávézó bevételéből kasszáját szeretné feltölteni, évente akár félmillió koronás (öt és fél millió forintos) bevételre számítanak - írja a Hospodarske noviny (HN) című cseh pénzügyi lap.

A modern minimalista stílusban tervezett kávézó "politikai megnyitóját" a párt a választások első évfordulójára tervezi. A megnyitó alkalmat ad majd arra is, hogy újra a nyilvánosság elé lépjenek, és beszámoljanak a tavaly végzett belső munkáról, többek között egy saját magazin kiadásáról, valamint egy zöld akadémia és egy zöld wikipedia elindításáról.

A kávézót Tomas Prusának, a zöldek menedzserének egyik cége irányítja majd, a profit egy részét pedig párttámogatásként havonta átutalják.

Prusa Sicily nevű cége, amely Szicíliáról importál kávét, több százezer koronát ruházott be a kávézóba - közölte a Hospodarske noviny. "Ez nem jótékonysági szervezet. Az üzletnek nyereségesen kell működnie. De nem hiszem, hogy ezzel gond lenne" - fogalmazott a lapnak a menedzser.

Az újság értesülése szerint a kávézó idővel megszerezheti a fair trade minősítést, és hidegkonyhát is nyithat, nagyrészt cseh bioélelmiszerekből.

A szórakozóhely a párt új "bázisaként" is szolgál majd, ahol sajtótájékoztatókat és nyilvános vitákat is rendeznének - mondta Ondrej Liska pártelnök, egykori oktatási miniszter, aki saját talk show-t is indítana meghívott vendégekkel. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.