Kedves meglepetés a hőségben: csökkenek a borászatok terhei

A korábbi összegeknél jóval kevesebbet kell majd fizetni a borászatoknak az 50 és az 500 hektoliter közötti tételek forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért - adta hírül az Inforádio honlapja.

Az augusztus 1-től életbe lépő intézkedés meglepte a borászatokat, az Inforádió információi szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel korábban egyeztetett minisztériumi verzió ezt a változtatást nem tartalmazta.

A vidékfejlesztési miniszter július 2-án megjelent rendelete szerint jelentősen változnak azok a díjtételek, amelyeket a borok forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért kell a pincészeteknek megfizetni. A Magyar Közlöny 83. számában nyilvánosságra hozott rendelet szerint az 500 hektoliter alatti tételek esetében jóval kisebb lesz a fizetendő összeg a korábbinál.

A forgalomba hozni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat ellenértéke 3000 forint lett, a soron kívüli eljárás pótdíja 25000 forint.

Korábban a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így egyaránt 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2000 palackos és a 200 ezer palackos tételért is.

Az InfoRádió értesülései szerint a rendelet tervezetét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kezdeményezésére egyebek között a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) és az Agrárkamara is véleményezte. Úgy tudjuk, az érintett szervezeteket a "végeredmény" meglepte, mivel több, a tervezetben nem szereplő részlet van a kihirdetett rendeletben. Ezek közé tartozik az imént említett árcsökkentés, amely tulajdonképpen minden olyan pincészet számára jó hír, amelyik kisebb tételeket is piacra helyez. 

A változások alapvetően kis- és közepes pincészeteknek kedveznek, az egyik ilyen borászat tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy üdvözlik a rendeletet, mert mostantól arányos teherviselés valósul meg ezen a téren. (forrás: Inforádió)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.