Kedves meglepetés a hőségben: csökkenek a borászatok terhei

A korábbi összegeknél jóval kevesebbet kell majd fizetni a borászatoknak az 50 és az 500 hektoliter közötti tételek forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért - adta hírül az Inforádio honlapja.

Az augusztus 1-től életbe lépő intézkedés meglepte a borászatokat, az Inforádió információi szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel korábban egyeztetett minisztériumi verzió ezt a változtatást nem tartalmazta.

A vidékfejlesztési miniszter július 2-án megjelent rendelete szerint jelentősen változnak azok a díjtételek, amelyeket a borok forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért kell a pincészeteknek megfizetni. A Magyar Közlöny 83. számában nyilvánosságra hozott rendelet szerint az 500 hektoliter alatti tételek esetében jóval kisebb lesz a fizetendő összeg a korábbinál.

A forgalomba hozni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat ellenértéke 3000 forint lett, a soron kívüli eljárás pótdíja 25000 forint.

Korábban a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így egyaránt 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2000 palackos és a 200 ezer palackos tételért is.

Az InfoRádió értesülései szerint a rendelet tervezetét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kezdeményezésére egyebek között a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) és az Agrárkamara is véleményezte. Úgy tudjuk, az érintett szervezeteket a "végeredmény" meglepte, mivel több, a tervezetben nem szereplő részlet van a kihirdetett rendeletben. Ezek közé tartozik az imént említett árcsökkentés, amely tulajdonképpen minden olyan pincészet számára jó hír, amelyik kisebb tételeket is piacra helyez. 

A változások alapvetően kis- és közepes pincészeteknek kedveznek, az egyik ilyen borászat tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy üdvözlik a rendeletet, mert mostantól arányos teherviselés valósul meg ezen a téren. (forrás: Inforádió)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.