Kedves meglepetés a hőségben: csökkenek a borászatok terhei

A korábbi összegeknél jóval kevesebbet kell majd fizetni a borászatoknak az 50 és az 500 hektoliter közötti tételek forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért - adta hírül az Inforádio honlapja.

Az augusztus 1-től életbe lépő intézkedés meglepte a borászatokat, az Inforádió információi szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel korábban egyeztetett minisztériumi verzió ezt a változtatást nem tartalmazta.

A vidékfejlesztési miniszter július 2-án megjelent rendelete szerint jelentősen változnak azok a díjtételek, amelyeket a borok forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért kell a pincészeteknek megfizetni. A Magyar Közlöny 83. számában nyilvánosságra hozott rendelet szerint az 500 hektoliter alatti tételek esetében jóval kisebb lesz a fizetendő összeg a korábbinál.

A forgalomba hozni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat ellenértéke 3000 forint lett, a soron kívüli eljárás pótdíja 25000 forint.

Korábban a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így egyaránt 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2000 palackos és a 200 ezer palackos tételért is.

Az InfoRádió értesülései szerint a rendelet tervezetét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kezdeményezésére egyebek között a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) és az Agrárkamara is véleményezte. Úgy tudjuk, az érintett szervezeteket a "végeredmény" meglepte, mivel több, a tervezetben nem szereplő részlet van a kihirdetett rendeletben. Ezek közé tartozik az imént említett árcsökkentés, amely tulajdonképpen minden olyan pincészet számára jó hír, amelyik kisebb tételeket is piacra helyez. 

A változások alapvetően kis- és közepes pincészeteknek kedveznek, az egyik ilyen borászat tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy üdvözlik a rendeletet, mert mostantól arányos teherviselés valósul meg ezen a téren. (forrás: Inforádió)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.