Kedves meglepetés a hőségben: csökkenek a borászatok terhei

A korábbi összegeknél jóval kevesebbet kell majd fizetni a borászatoknak az 50 és az 500 hektoliter közötti tételek forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért - adta hírül az Inforádio honlapja.

Az augusztus 1-től életbe lépő intézkedés meglepte a borászatokat, az Inforádió információi szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel korábban egyeztetett minisztériumi verzió ezt a változtatást nem tartalmazta.

A vidékfejlesztési miniszter július 2-án megjelent rendelete szerint jelentősen változnak azok a díjtételek, amelyeket a borok forgalomba hozatali engedélyeinek kiváltásáért kell a pincészeteknek megfizetni. A Magyar Közlöny 83. számában nyilvánosságra hozott rendelet szerint az 500 hektoliter alatti tételek esetében jóval kisebb lesz a fizetendő összeg a korábbinál.

A forgalomba hozni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat ellenértéke 3000 forint lett, a soron kívüli eljárás pótdíja 25000 forint.

Korábban a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így egyaránt 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2000 palackos és a 200 ezer palackos tételért is.

Az InfoRádió értesülései szerint a rendelet tervezetét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kezdeményezésére egyebek között a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) és az Agrárkamara is véleményezte. Úgy tudjuk, az érintett szervezeteket a "végeredmény" meglepte, mivel több, a tervezetben nem szereplő részlet van a kihirdetett rendeletben. Ezek közé tartozik az imént említett árcsökkentés, amely tulajdonképpen minden olyan pincészet számára jó hír, amelyik kisebb tételeket is piacra helyez. 

A változások alapvetően kis- és közepes pincészeteknek kedveznek, az egyik ilyen borászat tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy üdvözlik a rendeletet, mert mostantól arányos teherviselés valósul meg ezen a téren. (forrás: Inforádió)


Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.