"A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, a Badacsony zászlósfajtája egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni. Ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken" - közölte Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója pénteken az MTI-vel.
A kéknyelű különlegessége, hogy funkcionálisan nővirágú fajta, vagyis egy másik fajta kell a beporzásához, ez pedig a Rózsakő lett Badacsony környékén.
Idén nyolcadik alkalommal ünneplik Badacsonyban a kéknyelűt; az ünnepségre az ország több részéből várnak borrendeket. A szakmai előadások után a borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt, amit Földi István plébános meg is szentel. Ezután a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend négy új tagot fogad a soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul. (MTI)
Kéknyelű ünnep a Balaton partján
(MTI) - Szombaton rendezik meg Badacsonyban a Kéknyelű ünnepét, a hagyományos gasztronómiai, borrendi, szakmai programot.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.