"A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, a Badacsony zászlósfajtája egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni. Ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken" - közölte Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója pénteken az MTI-vel.
A kéknyelű különlegessége, hogy funkcionálisan nővirágú fajta, vagyis egy másik fajta kell a beporzásához, ez pedig a Rózsakő lett Badacsony környékén.
Idén nyolcadik alkalommal ünneplik Badacsonyban a kéknyelűt; az ünnepségre az ország több részéből várnak borrendeket. A szakmai előadások után a borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt, amit Földi István plébános meg is szentel. Ezután a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend négy új tagot fogad a soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul. (MTI)
Kéknyelű ünnep a Balaton partján
(MTI) - Szombaton rendezik meg Badacsonyban a Kéknyelű ünnepét, a hagyományos gasztronómiai, borrendi, szakmai programot.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.