Kenyér-körkép a világból

Péknek lenni ma végre ismét divatos, megbecsült foglalkozás. Igaz, keményen meg kell dolgozni a sikerért, de a kézműves, kisebb üzletekbe, ahol jó a kínálat, messze földről elzarándokolnak, derül ki laptársunk, a Privátbankár.hu cikkéből.

Érdemes körülnézni a világ számos pontján, hol, mekkora tekintélye van, egyrészt a szakmának, másrészt ennek a legősibb élelmiszernek.

 

Külföldön ritka a magyar pékség

A hazait nem pótolja semmi.  A külföldre költöző százezreknek – már az '56-os menekültek számára is - amit a legnehezebb volt megszokni, az az igazi magyar kenyér hiánya. Akik külföldön élnek, mit meg nem adnának egy hamisítatlan magyar pékségért – de kevés van belőlük.

Magyarországon mindig nagy baj, ha nincs otthon kenyér, még akkor is, ha fogyókúrázik a család egyik fele. Persze ma már sokszor lefagyasztjuk – nemcsak nyáron, télen is – , hogy ha későn érünk haza és nincs nyitva bolt, ne jöjjünk zavarba. Sütőben átmelegítve, gyakran ugyanolyan jó, mint a friss.

A világ legfinomabb kenyereit sokak szerint Olaszországban sütik, bár ezek egy része inkább lepény vagy pizzaalap. A szárított paradicsomos, olajbogyós, fetás és még sokféleképpen ízesített finomságok önmagukban is csemegék, hátha még jófajta vörösbor is jár hozzá.

Lisztkurzus, amatőröknek

Egy magyar, vendéglátással foglalkozó csapat vendége voltam nemrég Olaszországban, állandó éttermünk pedig a Grado-i La Doge volt. A hatalmas, kerek, illetve négyszögletes, kissé lapos természetesen helyben sütött remekek érdekes mixtúráját adták a péksüteményeknek és a hagyományos kenyereknek.

Jártak már Önök lisztbemutatón? A laikusok számára a liszt – liszt, és kész. Simone Genero, a fiatal pizza- és kenyérkészítő mester a La Doge-ban rendezett prezentáción megmagyarázta, miért fontos ismerni a különböző típusú – ezúttal 100 százalékban olasz - liszteket. Minőségük, zamatuk attól is függ, Itália mely részén aratták le azt a bizonyos fajta búzát és mivel, hogyan őrölték.

Akkor a Rachello fajtával ismerkedtünk, figyelve a különféle kelesztési és dagasztási technikákra. Az interaktív tanórát az elkészített tradicionális, illetve újfajta gourmet pizzák kóstolója követte. A Rachello emellett egy védett területen termelt, garantáltan magas minőségű termékekből álló ellátási lánc, amely három régióban van jelen. Harminc mezőgazdasági cég, illetve agronómusokból álló csapat alkotja, akik a fenntartható mezőgazdaságért dolgoznak.

Ahol a világ kenyerei találkoznak

Izrael ez az a hely, hiszen itt állandó a bevándorlás. Sokféle kenyér, édes és sós, töltött és szezámmagos péksütemény – a hámántáskára és fánkra emlékeztető – vonzza a turistát is. Akárcsak a barchesztés a bagel os, a kóser McDonalds bucik pedig külön fejezetet érdemelnek.

Svéd finomságok, a messzi Északról

Dél után irány Észak! A svéd gasztronómia fontos eleme a kenyér, amely sokszor édeskés,. Mindegyik ottani háztartásban lehet találni sokáig elálló, szárított ropogós kenyeret, akárcsak Norvégiában és Finnországban. Ennek az az oka, hogy sokszor akkora mennyiségű hó esik és oly zord az idő, hogy a szupermarketig is bonyolult eljutni.

A tartós, barna knäckebröd, amellyel a svéd bútoróriás hazai áruházában már vagy 30 éve találkoztunk először. Persze Svédországban ezek ezerféle fajtáját kínálják, kedvencem a középen lyukas fajta, amilyent hajdanán a parasztházakban, egy mennyezeti rúdon tároltak.

Van, amit rúdon tároltak

Egyrészt praktikus okokból, hogy ne férjenek hozzá a kártevők, másrészt, mert a hó miatt napokig nem lehetett kimenni a faházakból. Nagyon finom a runda björn nevű változat. A barna kenyér a közkedveltebb, de nem hasonlít az orosz koriandermagos borogyinóira. Divat dúsítani az alapmasszát különféle magvakkal.

Lehet kapni Stockholmban közép-európai kenyeret is, hiszen sokezer magyar, lengyel, román, horvát, szerb, szlovén él Svédországban. De igazi hazai veknit sajnos nem. 

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: Privátbankár.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.