A 19. század brit háziasszonyainak Horváth Ilonája nem más volt, mint egy orvos lánya: Arabell Plumptre, aki 1810-ben debütált „Háztartás-vezetés; az egészséges szakácskönyv” című művével. Az írónő a könyv előszavában fogalmazza meg hitvallását, miszerint az étvágyat inkább csökkenteni kell, mint fokozni. A szakácskönyvben többek között megtalálhatjuk a gyógynövényekből készült kása, a marhanyelv-pite, illetve a citromleves mártással tálalt sült angolna receptjét. Ezek után pedig nem csodáljuk, hogy ez volt a korszak legütősebb fogyókúra-kalauza.
Arabell Plumpter persze tudta, hogy egy igazi háziasszonynak a konyhán kívül is vannak feladatai, ezért az élet minden területére kiterjedő jó tanácsokkal látta el olvasóit. Aki szorgalmasan forgatta a könyvet, megtudhatta, hogyan lehet házilag bútorfényt készíteni, hogyan melegítse fel hites ura átfázott végtagjait, és mivel itassa a gyermekét, ha nem tud neki mindennap friss vizet adni. A recept egyszerű: keverd össze a folyóról hozott vizet tejjel, kétharmad-egyharmad arányban, és add a gyereknek. Nem javasoljuk, hogy ez bárki kipróbálja, de úgy tűnik, akkoriban működött. Dickens korában valószínűleg nagy sikere volt Plumpter tippjeinek, kíváncsiak lennénk, hogy a 21. század gasztrogurui mit szólnának hozzá. (Forrás: dailymail.co.uk / NLCafé)