Kétszáz éves szakácskönyvet találtak Angliában

Egy brit jótékonysági szervezet manchasteri üzletében igazi kincsre bukkantak a használt tárgyak között válogatók. Előkerült ugyanis egy 201 éves szakácskönyv - adta hírül a Daily Mail nyomán a Nők Lapja Café.

A 19. század brit háziasszonyainak Horváth Ilonája nem más volt, mint egy orvos lánya: Arabell Plumptre, aki 1810-ben debütált „Háztartás-vezetés; az egészséges szakácskönyv” című művével. Az írónő a könyv előszavában fogalmazza meg hitvallását, miszerint az étvágyat inkább csökkenteni kell, mint fokozni. A szakácskönyvben többek között megtalálhatjuk a gyógynövényekből készült kása, a marhanyelv-pite, illetve a citromleves mártással tálalt sült angolna receptjét. Ezek után pedig nem csodáljuk, hogy ez volt a korszak legütősebb fogyókúra-kalauza.

Arabell Plumpter persze tudta, hogy egy igazi háziasszonynak a konyhán kívül is vannak feladatai, ezért az élet minden területére kiterjedő jó tanácsokkal látta el olvasóit. Aki szorgalmasan forgatta a könyvet, megtudhatta, hogyan lehet házilag bútorfényt készíteni, hogyan melegítse fel hites ura átfázott végtagjait, és mivel itassa a gyermekét, ha nem tud neki mindennap friss vizet adni. A recept egyszerű: keverd össze a folyóról hozott vizet tejjel, kétharmad-egyharmad arányban, és add a gyereknek. Nem javasoljuk, hogy ez bárki kipróbálja, de úgy tűnik, akkoriban működött. Dickens korában valószínűleg nagy sikere volt Plumpter tippjeinek, kíváncsiak lennénk, hogy a 21. század gasztrogurui mit szólnának hozzá. (Forrás: dailymail.co.uk / NLCafé)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.