Kétszáz éves szakácskönyvet találtak Angliában

Egy brit jótékonysági szervezet manchasteri üzletében igazi kincsre bukkantak a használt tárgyak között válogatók. Előkerült ugyanis egy 201 éves szakácskönyv - adta hírül a Daily Mail nyomán a Nők Lapja Café.

A 19. század brit háziasszonyainak Horváth Ilonája nem más volt, mint egy orvos lánya: Arabell Plumptre, aki 1810-ben debütált „Háztartás-vezetés; az egészséges szakácskönyv” című művével. Az írónő a könyv előszavában fogalmazza meg hitvallását, miszerint az étvágyat inkább csökkenteni kell, mint fokozni. A szakácskönyvben többek között megtalálhatjuk a gyógynövényekből készült kása, a marhanyelv-pite, illetve a citromleves mártással tálalt sült angolna receptjét. Ezek után pedig nem csodáljuk, hogy ez volt a korszak legütősebb fogyókúra-kalauza.

Arabell Plumpter persze tudta, hogy egy igazi háziasszonynak a konyhán kívül is vannak feladatai, ezért az élet minden területére kiterjedő jó tanácsokkal látta el olvasóit. Aki szorgalmasan forgatta a könyvet, megtudhatta, hogyan lehet házilag bútorfényt készíteni, hogyan melegítse fel hites ura átfázott végtagjait, és mivel itassa a gyermekét, ha nem tud neki mindennap friss vizet adni. A recept egyszerű: keverd össze a folyóról hozott vizet tejjel, kétharmad-egyharmad arányban, és add a gyereknek. Nem javasoljuk, hogy ez bárki kipróbálja, de úgy tűnik, akkoriban működött. Dickens korában valószínűleg nagy sikere volt Plumpter tippjeinek, kíváncsiak lennénk, hogy a 21. század gasztrogurui mit szólnának hozzá. (Forrás: dailymail.co.uk / NLCafé)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.