Kétszáz éves szakácskönyvet találtak Angliában

Egy brit jótékonysági szervezet manchasteri üzletében igazi kincsre bukkantak a használt tárgyak között válogatók. Előkerült ugyanis egy 201 éves szakácskönyv - adta hírül a Daily Mail nyomán a Nők Lapja Café.

A 19. század brit háziasszonyainak Horváth Ilonája nem más volt, mint egy orvos lánya: Arabell Plumptre, aki 1810-ben debütált „Háztartás-vezetés; az egészséges szakácskönyv” című művével. Az írónő a könyv előszavában fogalmazza meg hitvallását, miszerint az étvágyat inkább csökkenteni kell, mint fokozni. A szakácskönyvben többek között megtalálhatjuk a gyógynövényekből készült kása, a marhanyelv-pite, illetve a citromleves mártással tálalt sült angolna receptjét. Ezek után pedig nem csodáljuk, hogy ez volt a korszak legütősebb fogyókúra-kalauza.

Arabell Plumpter persze tudta, hogy egy igazi háziasszonynak a konyhán kívül is vannak feladatai, ezért az élet minden területére kiterjedő jó tanácsokkal látta el olvasóit. Aki szorgalmasan forgatta a könyvet, megtudhatta, hogyan lehet házilag bútorfényt készíteni, hogyan melegítse fel hites ura átfázott végtagjait, és mivel itassa a gyermekét, ha nem tud neki mindennap friss vizet adni. A recept egyszerű: keverd össze a folyóról hozott vizet tejjel, kétharmad-egyharmad arányban, és add a gyereknek. Nem javasoljuk, hogy ez bárki kipróbálja, de úgy tűnik, akkoriban működött. Dickens korában valószínűleg nagy sikere volt Plumpter tippjeinek, kíváncsiak lennénk, hogy a 21. század gasztrogurui mit szólnának hozzá. (Forrás: dailymail.co.uk / NLCafé)


Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.