Kevesen ismerik az új táplálkozási ajánlást

Ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) friss online reprezentatív kutatásából, ami a dietetikusok szakmai megítéléséről és a két éve kiadott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® ismertségéről készült. A felmérés arra mutatott rá, hogy bár döntően tudjuk, milyen kérdésekben segíthetnek a dietetikusok, mégis a könnyebb elérhetőség miatt sokszor máshoz fordulunk tanácsért. A 18 év feletti, rendszeresen internetezőknek egyelőre mindössze 9 százaléka hallott az új táplálkozási ajánlásról. 

A közelmúltban napvilágot látott adatok szerint a hazai lakosság tápláltsági állapota aggodalomra ad okot.  Európában a legelhízottabbnak számítunk és világviszonylatban is „előkelő” helyen állunk a ranglistán. Hogyan lehet ez ellen hatékonyan fellépni? Ismeri-e a lakosság a két éve kiadott táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t, amelynek segítségével a mindennapokban is könnyen eleget lehetne tenni a helyes táplálkozási elveknek? Egyáltalán tudjuk-e, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben kihez forduljunk, kitől kérjünk szakszerű tanácsot? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által végzett reprezentatív online kutatással.

A felnőtt netezők a dietetikusok véleményét és tanácsait tartják a leghitelesebbnek

A dietetikusok felsőfokú végzettséggel rendelkező, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek. Hazánkban a képzés már 43 évre tekint vissza. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka tudja, hogy mivel foglalkoznak és azt is, hogy a dietetikusi képesítés főiskolai vagy egyetemi végzettséghez kötött. A felnőtt netezők a dietetikusok táplálkozással kapcsolatos véleményét és tanácsait tartják magasan a leghitelesebbnek (89%) és a legérthetőbbnek is. A megkérdezettek 21 százalékának volt már korábban személyes tapasztalata dietetikussal, jórészt már kialakult egészségügyi problémával, orvosuk tanácsára keresték fel a szakembereket. A dietetikustól kapott tanácsokat a személyes tapasztalattal rendelkezők 89 százaléka hasznosnak tartotta. A felmérés alábbi eredményei azonban további feladatokat jelölnek ki az MDOSZ számára. Amennyiben dietetikusra lenne szükség, a felnőtt internetezők többsége (61%) a szakember felkeresésével kapcsolatban a háziorvosától kérne tanácsot. Azoknak, akiknek volt korábban személyes tapasztalatuk dietetikussal, több mint a fele szakorvos ajánlásán keresztül került velük kapcsolatba. Fontos tehát megerősíteni a házi- és szakorvosokban a dietetikusi kompetenciát, hogy közösen, a páciens érdekeit figyelembe véve, mindenki a saját szakértelmével járuljon hozzá a hatékonyabb gyógyításhoz.


Egyél okosan!

Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani. A lakosság helytelen táplálkozási szokásai és a táplálkozástudomány fejlődése arra ösztönözte az MDOSZ-t, hogy két éve új táplálkozási ajánlást adjon ki az egészséges, felnőtt lakosság számára, tavaly pedig a 6-17 éves korosztályra is kidolgozza az OKOSTÁNYÉR®-t. A nagyközönség számára nehezebben befogadható, korábbi tápanyagalapú ajánlás helyett élelmiszercsoportokat adtak meg, hisz a köznapi életben sem fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk, hanem ezek értékes forrásait, például húst, tejet, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt. Az új ábrázolási forma – megint csak a könnyebb használhatóság miatt – a tányér lett a korábbi ház- vagy piramisalak helyett. A probléma az, hogy a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe vevő, közérthetően és praktikusan kialakított ajánlásról a rendszeres nethasználóknak csupán 9 százaléka hallott az elmúlt két évben. Ezért a szélesebb ismertség eléréséhez augusztustól önálló honlappal www.okostanyer.hu jelentkezett a szakmai szervezet, ahol mind a felnőttek, mind a gyermekek számára megalkotott útmutató és kísérő anyagok megnézhetők és letölthetők, szeptembertől pedig elérhető a mobiltelefonokra letölthető OKOSTÁNYÉR® applikáció is. A honlapon az ajánlás mellett megtalálható az OKOSÉtrend, amely menüjavaslatokat és recepteket is tartalmaz.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.