Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi étkekhez a hazai fogyasztók. Egy friss, országos kutatás szerint a legkedveltebb ünnepi főételek listáját így a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti. Ha házi édes és sós süteményekről van szó, toronymagasan a margarin a leggyakrabban használt zsiradékfajta.

Sokan azért sütnek-főznek otthon, mert olcsóbb, mint készen megvásárolni a fogásokat, de a megkérdezettek kétharmada szerint így is többe kerül majd a lakoma, mint tavaly.

Tízből kilenc magyar számára nincs karácsonyi menü hagyományos fogások nélkül, de többségük többé-kevésbé nyitott az újdonságokra is, és csak minden ötödik honfitársunk ragaszkodik kizárólagosan a megszokott ételekhez – egyebek közt ez derül ki a Rama legfrissebb országos, reprezentatív kutatásának* eredményeiből.


Fotó: Rama

A hagyományos karácsonyi főételek között a legnépszerűbbnek a töltött káposzta bizonyult: a válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy e fogás nem hiányozhat az ünnepi menüből.

A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat is.

A nők inkább káposzta- és rántotthús-pártiak, mint a férfiak, miközben az utóbbiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.

Ami a desszerteket illeti, vitathatatlan győzelmet arattak a bejglik: honfitársaink fele számára a hagyományos karácsonyi ételsor kötelező eleme a mákkal készülő változat, amit szorosan követ a diós ízesítésű verzió. A zserbóról és a mézeskalácsról egyaránt a megkérdezettek harmada nem tudna lemondani az ünnepek során.

Érdekesség, hogy a mákos bejgli a nők és a 60 év felettiek körében számít az átlagosnál népszerűbbnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít.

A kutatás során arra is kíváncsiak voltak, hogy az egyes ételtípusokhoz milyen zsiradékot szoktak használni a hazai fogyasztók. Ha édes vagy sós süteményekről van szó, toronymagasan a margarin a legkedveltebb. A sütikhez a válaszadók több mint fele választja ezt az összetevőt, míg az ünnepi szendvicsek, hidegkonyhai fogásokhoz a harmaduk, a főételekhez pedig a leginkább olajat használnak a válaszadók.

Ezért sütünk, főzünk

A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez. Itt továbbra is nagy a nemek közötti differencia: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában. Ezzel párhuzamosan a többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen, az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt.


Fotó: Rama

Számos oka lehet annak, hogy valaki miért süt, főz karácsonykor, de kikapcsolódást csak kevesek – csupán 20 százalék – számára jelent.

A legfőbb indoknak a családról, barátokról történő gondoskodás számít: a válaszadók fele szeret számukra ételt készíteni.

Közel ekkora súllyal esnek a latba az anyagi tényezők: 45 százalék szerint olcsóbb így a menü, mint ha készen vásárolnák az ételeket, illetve közel ennyien érvelnek azzal, hogy finomabb is a házi koszt.

Visszatérve az anyagi szempontokra, a kutatás során a Rama arra is rákérdezett, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü. A legtöbben, vagyis a válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, de nem sokkal kisebb azok tábora sem, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.