Kifut a musthajó

(MTI) - Hagyományteremtő céllal musthajót indított a közös Olaszrizling szüretelés megkezdésekor a balatoni pincészetek képviselőiből álló Badacsonyi Kör csütörtökön Badacsonyból, öt balatoni borászat szőlőjének összeöntésével készítettek mustot a fedélzeten.

A tó közepén egy vitorlás hajón bejelentették, hogy kezdeményeznek egy nemzetközi Olaszrizling fajtaversenyt, amelyet a szőlő másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve rendeznének meg jövőre.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője hangsúlyozta, hogy a közös Olaszrizling szürettel a balatoni borrégió összefogását kívánják demonstrálni, és szeretnék felhívni a szakma és a borkedvelők figyelmét arra, hogy az országban legnagyobb terülten termesztett szőlőfajta borából, az Olaszrizlingből nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor válhat.
"Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik" - fogalmazott Kardos Gábor, a Szeremley birtok szakembere. Mint elmondta, a továbblépésben egyelőre komoly akadály, hogy igen kiegyenlítetlen a különböző termőterületeken készülő bor minősége. A magasabb minőség megteremtéséért elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is. A történelmi Magyarország fajtájának számító Olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni - tette hozzá.
A tavaly a frissen alakult Badacsonyi Kör készítette el az ismert pincészetek által közösen szüretelt első borvidéki bort, akkor a Badacsonyi Kéknyelűből, amely hagyományt idén az Olaszrizlinggel folytatják.
Az öt alapító tagból - Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter - álló Badacsonyi Kör idén új taggal, Borbély Tamással, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével bővült, akit felavattak a musthajón, majd a tó közepén frissen kipréselt közös olaszrizlingből egy-egy pohár mustot öntöttek a Balatonba szüreti "hálaadásként".

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.