Kifut a musthajó

(MTI) - Hagyományteremtő céllal musthajót indított a közös Olaszrizling szüretelés megkezdésekor a balatoni pincészetek képviselőiből álló Badacsonyi Kör csütörtökön Badacsonyból, öt balatoni borászat szőlőjének összeöntésével készítettek mustot a fedélzeten.

A tó közepén egy vitorlás hajón bejelentették, hogy kezdeményeznek egy nemzetközi Olaszrizling fajtaversenyt, amelyet a szőlő másik meghatározó balatoni borvidékével, Csopakkal karöltve rendeznének meg jövőre.
Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője hangsúlyozta, hogy a közös Olaszrizling szürettel a balatoni borrégió összefogását kívánják demonstrálni, és szeretnék felhívni a szakma és a borkedvelők figyelmét arra, hogy az országban legnagyobb terülten termesztett szőlőfajta borából, az Olaszrizlingből nemzetközi szinten is a legkiválóbb sajtbor válhat.
"Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik" - fogalmazott Kardos Gábor, a Szeremley birtok szakembere. Mint elmondta, a továbblépésben egyelőre komoly akadály, hogy igen kiegyenlítetlen a különböző termőterületeken készülő bor minősége. A magasabb minőség megteremtéséért elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is. A történelmi Magyarország fajtájának számító Olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni - tette hozzá.
A tavaly a frissen alakult Badacsonyi Kör készítette el az ismert pincészetek által közösen szüretelt első borvidéki bort, akkor a Badacsonyi Kéknyelűből, amely hagyományt idén az Olaszrizlinggel folytatják.
Az öt alapító tagból - Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László, Váli Péter - álló Badacsonyi Kör idén új taggal, Borbély Tamással, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével bővült, akit felavattak a musthajón, majd a tó közepén frissen kipréselt közös olaszrizlingből egy-egy pohár mustot öntöttek a Balatonba szüreti "hálaadásként".

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.