Kihirdették a legjobb borok listáját

Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre.

A szakmai szervezet harmadik alkalommal tette közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a Super 12 listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Borszakírók Köre.

A közlemény szerint a verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolták az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek kiemelkedő minőségűek és nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek, majd a tizenkettes listákra felkerült fehér és vörös borokat két bizottság kóstolta és pontozta.

A Super 12 listákon ezúttal összesen tizenegy borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3), míg a Balatoni borrégióból három borvidék összesen öt bora került a legjobbak közé.

A két listán az alábbi fehér és vörös borok szerepelnek (ABC sorrendben):

Dobosi Pincészet Háromszög Olaszrizling 2016 (Balaton-felvidék)

Figula Pincészet Száka Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Nyékládháza Zenit 2015 (Bükk)

Holdvölgy Expression Tokaji Hárslevelű Becsek 2015 (Tokaj)

Káli Kövek Rajnai Rizling Szentantalfa 2016 (Balaton-felvidék)

Kovács Nimród Borászat Nagy-Eged Furmint 2015 (Eger)

Pajzos Pincészet Tokaji Hárslevelű 2015 (Tokaj)

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Furmint 2015 (Tokaj)

Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016 (Somló)

Tóth Ferenc Pincészet Egri Leányka Superior 2016 (Eger)

Szászi Birtok Badacsonyi Rózsakő 2017 (Badacsony)

Szepsy Pincészet Úrágya Tokaji Furmint 2015 (Tokaj)

Balla Géza Sziklabor Feketeleányka & Cabernet Franc 2015 (Ménes)

Bock Pince Villányi Merlot Special Reserve 2013 (Villány)

Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2017 (Szekszárd)

Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2016 (Villány)

Csobánc-hegy Petit Rhone 2013 (Badacsony)

Luka Pincészet Kékfrankos 2015 (Sopron)

Mészáros Borház Bodzási Kékfrankos Prémium 2015 (Szekszárd)

St. Andrea Nagykadarka Nagy-Eged Grand Superior 2016 (Eger)

Stumpf Pincészet Nagy-Eged Öregtőkék Kékfrankos 2015 (Eger)

Schieber Pincészet Patina Cabernet Franc 2013 (Szekszárd)

Tóth Ferenc Pincészet Kékfrankos Superior Tornyos 2013 (Eger)

Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior 2015 (Eger)

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.