Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.

A magyar borászat szerint az idei év hektikusnak tűnő időjárása kifejezetten kedvezett a fehér szőlőfajtáiknak, a termés minősége, valamint a szüretig végrehajtott beruházásaik a prémium minőség felé emelik itthon, valamint a brit piacon értékesített boraikat.

Hőingás? A Hilltop ültetvényeiben nem tett kárt

 Az idei év időjárása, az enyhe tél és a korán érkező meleg időjárást követő lehűlés sok gyümölcsnek nem tett igazán jót. Nem minden növényt zavar azonban az elmúlt hónapok jelentős hőingása, van, ahol kifejezetten örülnek neki. Ilyen hely például Neszmély, ahol a Hilltop szőlői is találhatók. A borbirtok termőterületeinek javát adó szőlőfajták kifejezetten jól reagálnak a meleg nappalok és éjszakai lehűlések közti nagyobb hőingásokra, amelyek segítek az ízek és zamatanyagok kibontakozásában.

A Hilltop egyik alapítója és tulajdonosa, Keresztury Éva ezért különlegesen jó szüretet vár. „Az elmúlt időszakban nagyon kevés olyan nyár volt, amikor a nappali hőmérséklethez képest éjszakára jelentősen lehűlt az idő, pedig a szőlőinknek ez az az ideális időjárás, ami mellett igazán ki tudnak teljesedni. Az elmúlt egy évtized egyik legjobb termésére számítunk, ami beruházásainkkal együtt még alap borsorunk minőségét is a prémium irányba emeli”, mondta.

 

Új szőlőprés, gikszer a chardonnay szállítmánynál

A közelmúltban történt átalakítások talán leglátványosabb eleme az augusztus elején érkező szőlőprés volt, ami a Hilltop császári borászatából érkezett most Neszmélyre. A családi ház méretű prés elhelyezéséhez útépítésre, a présház falának és tetejének kibontására, a garat és a zúzó-bogyózó áthelyezésére is szükség volt. A prés munkába állása mennyiségi és minőségi változást is jelent a borbirtokon. Az egyszerre több kamionnyi szőlő préselésére is alkalmas eszközbe épített membránnak köszönhetően a bor sokkal frissebb, illatosabb, könnyedebb lesz, alacsonyabb alkoholfokkal, ráadásul az ezzel a kíméletes eljárással készült borok a fogyasztást követően sem hagyják az egyes tételeknél előforduló száraz érzést a szájban.

Nem csak a prés Neszmélyre érkezése izgalmas, az is érdekes, hogyan került a nagy méretű eszköz a borászat birtokába. A történet majdnem három évtizede kezdődött, amikor a Neszmélyen akkor induló borászatnak még nem volt saját palackozója. Ahogy ilyen esetekben számos kisebb vagy induló szőlőtermesztőnél megszokott, egy közeli palackozóval állapodott meg a Hilltop. Keresztury Éva, a borászat egyik alapítójának visszaemlékezése szerint egy igazán különleges, brit exportra készült tételt szállítottak palackozni, ami palackozás előtt még egy éjszakát a pincében várakozott. Az éjszaka folyamán azonban egy figyelmetlen dolgozó miatt „hiba csúszott a gépezetbe” és mustsűrítmény került a száraz chardonnay-ba. Az így eladhatatlanná vált borért cserébe ajánlotta fel a palackozó a hatalmas méretű prést, ami előbb Császáron, majd most Neszmélyen talált új otthonra.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.