Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.

A magyar borászat szerint az idei év hektikusnak tűnő időjárása kifejezetten kedvezett a fehér szőlőfajtáiknak, a termés minősége, valamint a szüretig végrehajtott beruházásaik a prémium minőség felé emelik itthon, valamint a brit piacon értékesített boraikat.

Hőingás? A Hilltop ültetvényeiben nem tett kárt

 Az idei év időjárása, az enyhe tél és a korán érkező meleg időjárást követő lehűlés sok gyümölcsnek nem tett igazán jót. Nem minden növényt zavar azonban az elmúlt hónapok jelentős hőingása, van, ahol kifejezetten örülnek neki. Ilyen hely például Neszmély, ahol a Hilltop szőlői is találhatók. A borbirtok termőterületeinek javát adó szőlőfajták kifejezetten jól reagálnak a meleg nappalok és éjszakai lehűlések közti nagyobb hőingásokra, amelyek segítek az ízek és zamatanyagok kibontakozásában.

A Hilltop egyik alapítója és tulajdonosa, Keresztury Éva ezért különlegesen jó szüretet vár. „Az elmúlt időszakban nagyon kevés olyan nyár volt, amikor a nappali hőmérséklethez képest éjszakára jelentősen lehűlt az idő, pedig a szőlőinknek ez az az ideális időjárás, ami mellett igazán ki tudnak teljesedni. Az elmúlt egy évtized egyik legjobb termésére számítunk, ami beruházásainkkal együtt még alap borsorunk minőségét is a prémium irányba emeli”, mondta.

 

Új szőlőprés, gikszer a chardonnay szállítmánynál

A közelmúltban történt átalakítások talán leglátványosabb eleme az augusztus elején érkező szőlőprés volt, ami a Hilltop császári borászatából érkezett most Neszmélyre. A családi ház méretű prés elhelyezéséhez útépítésre, a présház falának és tetejének kibontására, a garat és a zúzó-bogyózó áthelyezésére is szükség volt. A prés munkába állása mennyiségi és minőségi változást is jelent a borbirtokon. Az egyszerre több kamionnyi szőlő préselésére is alkalmas eszközbe épített membránnak köszönhetően a bor sokkal frissebb, illatosabb, könnyedebb lesz, alacsonyabb alkoholfokkal, ráadásul az ezzel a kíméletes eljárással készült borok a fogyasztást követően sem hagyják az egyes tételeknél előforduló száraz érzést a szájban.

Nem csak a prés Neszmélyre érkezése izgalmas, az is érdekes, hogyan került a nagy méretű eszköz a borászat birtokába. A történet majdnem három évtizede kezdődött, amikor a Neszmélyen akkor induló borászatnak még nem volt saját palackozója. Ahogy ilyen esetekben számos kisebb vagy induló szőlőtermesztőnél megszokott, egy közeli palackozóval állapodott meg a Hilltop. Keresztury Éva, a borászat egyik alapítójának visszaemlékezése szerint egy igazán különleges, brit exportra készült tételt szállítottak palackozni, ami palackozás előtt még egy éjszakát a pincében várakozott. Az éjszaka folyamán azonban egy figyelmetlen dolgozó miatt „hiba csúszott a gépezetbe” és mustsűrítmény került a száraz chardonnay-ba. Az így eladhatatlanná vált borért cserébe ajánlotta fel a palackozó a hatalmas méretű prést, ami előbb Császáron, majd most Neszmélyen talált új otthonra.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.