Most a borászatokban indulnak a razziák

Most a borászatokban indulnak a razziák 

A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik.
Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján

Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján 

Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra ahhoz, hogy igazán édes, jóminőségű szemekből készülhessen idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével.
Szüret Etyeken, a Continental Hotellel

Szüret Etyeken, a Continental Hotellel 

Aki jártas a fővárosi hotelek körében, tudja, a Continental Hotel Budapest a Dohány utca lakója. Csakhogy mivel ott sosem voltak szőlőültetvények, a Pesthez közeli Etyek dombos lankáin viszont igen - így odatartunk szeptember utolsó szombatján szüretre, a hotel meghívásának eleget téve.
Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább tartott a szüret 

A badacsonyi Varga Pincészetben.

Jónak ígérkezik az idei bor 

A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható - mondta Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége - írja a Magyar Konyha Online. 
Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop

Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop 

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.
Elmaradt a szőlőtúltermelési válság

Elmaradt a szőlőtúltermelési válság 

A vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Idén még a szüret sem a megszokott időben volt 

"A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyaljuk" - tájékoztatott a Varga Pincészet.
Extrém helyzet a szőlőtermesztésben

Extrém helyzet a szőlőtermesztésben 

Rekordév vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek?
Szüreti mulatság a Continental Hotellel

Szüreti mulatság a Continental Hotellel 

A hétvégén, immár tradicionálisnak mondható, hatodik alkalommal megrendezett, pezsgőkostolóval egybekötött szüreti mulatságra invitálta partnereit a Continental Hotel Budapest.

Tuzson Bence: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt 

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.

A területek kétharmadán befejeződött a szőlőszüret 

A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.

Jó bor várható idén 

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképéből.

Duplájára nőtt az oltalom alatt álló borok forgalma 

Az utóbbi évek legíjéretesebb szürete folyik idén, s a szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.- olvasható az elelmiszer.hu oldalán.

Először rendezik meg a Tokaji Aszú Napot 

Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat. Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaj Kereskedőház Zrt. november 27-én első alkalommal rendezi meg a Tokaji Aszú Napot. A hagyományteremtőnek szánt esemény célja az aszúborok ismertségének és népszerűségének növelése.

Felemás szüreti eredmények Tokajon 

Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak.

Szüret, pezsgő, bulizás 

Napfényes szombati napi szüretre hívta partnereit a négycsillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest szeptember 20-án, az etyeki Kálna Pincze szőlős lejtőire, ahol kemény munka várt a meghívott vendégekre: hosszú sorokat kellett megfosztani a szőlőtől, és a ládákba gyűjteni a termést.

Véget ért a szekszárdi szüreti fesztivál 

A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő magyar borvidék, kiváló nemzetközi és hazai eredményekkel – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szekszárdon, amikor megnyitotta a város szüreti fesztiválját.

A végéhez közlekedik a szüret Tokaj-Hegyalján 

A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.

Gépesítik a szüretet a soproni borvidéken 

Mindinkább gépesítik a betakarítást a soproni borvidéken, ez a munka mellett a szüret hangulatát is megváltoztatja - mondta a hegyközség elnöke az MTI-nek.

A felénél tart a szekszárdi szüret 

 A tavalyinál nagyobb mennyiségű, magasabb savtartalmú szőlő várható a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken.

Tonnányi szőlő és fesztivál Egerben 

Hétvégi szüreti fesztivállal nyit az új Széppasszonyvölgyi Mária Aktív Látogatóközpont.

Szüretelik már az Irsai Olivért 

Már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért Balatonboglár és Etyek környékén – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára csütörtökön.

Mini szőlőbirtok Bécs közepén 

Az osztrák főváros közepén, a Schwarzenbergplatzon található Bécs legkisebb szőlőültetvénye, ahol 170 négyzetméteren hatvan szőlőtő terem. Az ebből készült bort jótékonysági célra fordítják.

Ordacsehiben megkezdődött az európai szüret 

A Csabagyöngyével kezdődött meg az európai szőlőszüret tegnap Ordacsehiben. A hungarikumnak számító szőlőfajtát jelentős mennyiségben csak a dél-balatoni borvidéken termelik - adta hírül az Agromonitor.

Szüret a Szigeten 

Harmadszorra nyitja meg kapuit a Hungarikum falu, Magyarország ezerszínű népi kultúrájának értékeit bemutató helyszín, ahol - a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után - idén a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat - tájékoztatták a Turizmus Online-t a Sziget Fesztivál szervezői.

Az elmúlt évtizedek leggyengébb szüretét fejezik be a termelők 

Évtizedek óta a legrosszabb szüret az idei, bár úgynevezett nagy borok a mostani évjáratból is lesznek. A termelők helyzetét könnyítheti, hogy Brüsszel a múlt héten jóváhagyta azt a magyar kérést, amely a borok alkoholtartalmának növelésére irányult hozzáadott cukorral. E rendelkezést visszamenőleges hatállyal alkalmazhatják a termelők. Magyarországon 2005 óta csaknem kilencezer hektár szőlőt vágtak ki támogatással - írja az Agromonitor.

Hétvégén szüreti napok Tokajban 

Október első hétvégéjén rendezik a több évtizedes hagyománnyal bíró Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat. A borvidék legnagyobb őszi mulatsága idén is számos programmal várja a látogatókat, Tokaj főtéren a kulturális programok mellett a gasztronómiai élvezeteknek is hódolhat a közönség - írja a Hír6.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!