Kis magyar étteremkörkép

Október 9. és 14. között több mint 2800 hazai vendéglátóhely és egyéb szolgáltatás várja országszerte kedvezményes ajánlatokkal a hozzájuk betérőket. A nemzetközi Magánvállalkozók Napja alkalmából rendezett METRO Gasztronapokhoz csatlakozott éttermek legalább 20 százalékos engedményt adnak majd, de ezen kívül is számos, egyedi meglepetést tartogatnak a vendégeknek.

A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon összesen 51 740 vendéglátóhelyet regisztráltak, ami 214-el volt kevesebb az előző évhez képest. Ennek közel fele étterem és büfé, cukrászdákból viszont kevesebb, mint négyezret találhatunk. Második helyen az alkoholos italokat árusító zenés szórakozóhelyek állnak, számban jóval mögöttük lemaradva pedig a közétkeztetést, munkahelyi és rendezvényi étkeztetést végző vendéglátóhelyek, amelyek jórésze Közép-Magyarországra, illetve Budapestre és környékére összpontosulnak.

A vendéglátóhelyek forgalma erős szezonalitást mutat. Az eddigi felmérések alapján minden évben januártól augusztusig folyamatosan növekszik, július és augusztus a csúcsidőszak, majd az utolsó negyedévben, november kivételével – amely a legalacsonyabb ebben az időszakban – körülbelül azonos szinten stagnál. 2018 első negyedévének adatai alapján a vendéglátósok forgalmának legjelentősebb részét, majdnem 75%-át az ételekből származó bevétel tette ki, ezt követik az alkoholmentes, utána pedig az alkoholos italok. A maradék, alig több mint 5%-ot a kávéfogyasztás és az egyéb termékek adták. Idén júniusra az eladási forgalom majdnem 10 százalékot emelkedett az elmúlt évhez képest.

A hazai vendéglátó szektor stratégiai partnereként a METRO szakértői rendszeresen végeznek felméréseket az alapanyag-trendekről is. Már év elején látható volt, hogy ez az év a tudatos táplálkozásról és az alternatív hozzávalókról fog szólni. Az egészségtudatos étkezés fontos részét képezi a fogyasztói magatartásnak, előtérbe kerültek a csökkentett cukortartalmú desszertek, egyre népszerűbbek a „mentes” ételek, a vegán vagy paleo diéták. A hazai trendek egyébként összecsengenek a nemzetköziekkel is. Az amerikai vendéglátás egyik legbefolyásosabb szervezete, a National Restaurant Association közel 700 séfet kérdezett meg az idei divatos gasztroirányzatokról. A megkérdezettek 74%-a úgy vélte, hogy a házi készítésű termékek és az éttermi kertek uralkodó trendekké válnak, 69% pedig a természetes alapanyagokra esküdött. Hasonlóan sokan említették még a zöldség-centrikus konyha felemelkedését, vagy éppen a fenntarthatóság előtérbe kerülését is.

A METRO kiemelten fontosnak tartja a magánvállalkozások, ezen belül is a hazai vendéglátóhelyek támogatását, és ennek érdekében nem csak minőségi alapanyagokat és professzionális konyhai eszközöket kínál számukra, hanem több olyan szolgáltatást is, amelyekkel segítheti működésüket. Ez a célja az október 9-14-ig tartó METRO Gasztronapoknak is, amivel a hazai vendéglátás sokszínűségére, gazdag kínálatára szeretnék ráirányítani a figyelmet a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe alkalmából. Az erre létrehozott felületen a gasztronapokra regisztrált éttermek között bárki megtalálhatja a kedvére valót, a gourmet fogásoktól egészen a kockás abroszos kisvendéglők ajánlatáig.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.