Kis magyar étteremkörkép

Október 9. és 14. között több mint 2800 hazai vendéglátóhely és egyéb szolgáltatás várja országszerte kedvezményes ajánlatokkal a hozzájuk betérőket. A nemzetközi Magánvállalkozók Napja alkalmából rendezett METRO Gasztronapokhoz csatlakozott éttermek legalább 20 százalékos engedményt adnak majd, de ezen kívül is számos, egyedi meglepetést tartogatnak a vendégeknek.

A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon összesen 51 740 vendéglátóhelyet regisztráltak, ami 214-el volt kevesebb az előző évhez képest. Ennek közel fele étterem és büfé, cukrászdákból viszont kevesebb, mint négyezret találhatunk. Második helyen az alkoholos italokat árusító zenés szórakozóhelyek állnak, számban jóval mögöttük lemaradva pedig a közétkeztetést, munkahelyi és rendezvényi étkeztetést végző vendéglátóhelyek, amelyek jórésze Közép-Magyarországra, illetve Budapestre és környékére összpontosulnak.

A vendéglátóhelyek forgalma erős szezonalitást mutat. Az eddigi felmérések alapján minden évben januártól augusztusig folyamatosan növekszik, július és augusztus a csúcsidőszak, majd az utolsó negyedévben, november kivételével – amely a legalacsonyabb ebben az időszakban – körülbelül azonos szinten stagnál. 2018 első negyedévének adatai alapján a vendéglátósok forgalmának legjelentősebb részét, majdnem 75%-át az ételekből származó bevétel tette ki, ezt követik az alkoholmentes, utána pedig az alkoholos italok. A maradék, alig több mint 5%-ot a kávéfogyasztás és az egyéb termékek adták. Idén júniusra az eladási forgalom majdnem 10 százalékot emelkedett az elmúlt évhez képest.

A hazai vendéglátó szektor stratégiai partnereként a METRO szakértői rendszeresen végeznek felméréseket az alapanyag-trendekről is. Már év elején látható volt, hogy ez az év a tudatos táplálkozásról és az alternatív hozzávalókról fog szólni. Az egészségtudatos étkezés fontos részét képezi a fogyasztói magatartásnak, előtérbe kerültek a csökkentett cukortartalmú desszertek, egyre népszerűbbek a „mentes” ételek, a vegán vagy paleo diéták. A hazai trendek egyébként összecsengenek a nemzetköziekkel is. Az amerikai vendéglátás egyik legbefolyásosabb szervezete, a National Restaurant Association közel 700 séfet kérdezett meg az idei divatos gasztroirányzatokról. A megkérdezettek 74%-a úgy vélte, hogy a házi készítésű termékek és az éttermi kertek uralkodó trendekké válnak, 69% pedig a természetes alapanyagokra esküdött. Hasonlóan sokan említették még a zöldség-centrikus konyha felemelkedését, vagy éppen a fenntarthatóság előtérbe kerülését is.

A METRO kiemelten fontosnak tartja a magánvállalkozások, ezen belül is a hazai vendéglátóhelyek támogatását, és ennek érdekében nem csak minőségi alapanyagokat és professzionális konyhai eszközöket kínál számukra, hanem több olyan szolgáltatást is, amelyekkel segítheti működésüket. Ez a célja az október 9-14-ig tartó METRO Gasztronapoknak is, amivel a hazai vendéglátás sokszínűségére, gazdag kínálatára szeretnék ráirányítani a figyelmet a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe alkalmából. Az erre létrehozott felületen a gasztronapokra regisztrált éttermek között bárki megtalálhatja a kedvére valót, a gourmet fogásoktól egészen a kockás abroszos kisvendéglők ajánlatáig.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.