Kisüzemi sörök mellé ropogtatni valók

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá.

Ma már nem példa nélküli, hogy megszállott, diplomás fiatalok hirtelen beleszeretnek a sörbe, és mielőtt elkezdenék a „felnőtt életet”, alapítanak és működtetnek egy kézműves sörfőzdét. Ezek a műhelyek az elmúlt 10 évben kezdtek népszerűvé válni Magyarországon, színesítve az addigi nagyüzemi és import sörválasztékot.

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá. A webáruházak mellett egy-egy jobb vendéglátóhely árusítja termékeiket, de lényegében szerencse kérdése, hol bukkanunk rájuk.

Fejlesztések a Fehér Nyúlnál

Ez jutott eszembe, amikor kedden két magyar kisvállalkozás mutatta be gasztronómiai újdonságait, egy Soroksári úti főzde bárjában és teraszán: A sörök mellé, minőségi ropogtatni valók tekintetében, a Mendula céggel kötöttek egyfajta gasztronómiai együttműködést.

Ugyanis nem mindegy, milyen ízesítésű, fűszerezésű vagy éppen cukros, sós, mogyoró, napraforgó mag, mandula, illetve más magokat is tartalmazó keverék kerül az innivalók mellé. Mindegyik típusú sörhöz más félét párosítottak, mert nem ugyanaz illik a málnás italhoz, vagy a kakaós-kávés aromájú sötét nedűhöz, netán a világos pilsenihez.

A Fehér Nyúl egy 2017-ben alapított sörfőzde, ma már a magyar piacon több mint 300 partnerrel dolgoznak együtt, és az Európai Unióban is megtalálhatók termékeik. A brand erősségét mutatja, hogy a pandémia idején is tudták növelni az árbevételüket, amikor a vendéglátó helyek bezártak.  Amíg 2017 az indulás éve volt, addig 2018 a beruházásoké, 2021 a növekedésé, 2022 a fejlesztéseké és a tovább lépésé. 

Gyümölcsbombák és savanyított sörök

Újabb 4000 literes erjesztőtartály lépett üzembe, elkezdődött egy együttműködés Hollandiával és Horvátországgal, és újfajta sörökkel is kirukkoltak.  A sörös smoothie egy új fogalom a laikusok számára, amelyek egyfajta gyümölcsbombák, míg a sour fajták savanyított sörök, különféle ízesítésekben.

A Mendula története 2015-ben kezdődött - egy hobbiból kinőtt vállalkozásként - akkor még süteményekkel. Az évek során az olajos magok vették át a főszerepet, ezekből azóta készülnek magkrémek, magkeverékek, granolák és gyümölcsszeletek.

 2022-ben jöttek ki a borok mellé fejlesztett Wine Nuts termékcsaláddal, és most úgy gondolták, ideje tovább fejleszteni a kínálatot, és kisüzemi sörök mellé is megalkotni a hozzájuk illő magkeveréket. Mindegyik gluténmentes, többségük vegán, adalékanyag ízfokozó vagy tartósítószer nélkül kerül forgalomba.

Forrás: Fehér Nyúl


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.