Kisüzemi sörök mellé ropogtatni valók

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá.

Ma már nem példa nélküli, hogy megszállott, diplomás fiatalok hirtelen beleszeretnek a sörbe, és mielőtt elkezdenék a „felnőtt életet”, alapítanak és működtetnek egy kézműves sörfőzdét. Ezek a műhelyek az elmúlt 10 évben kezdtek népszerűvé válni Magyarországon, színesítve az addigi nagyüzemi és import sörválasztékot.

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá. A webáruházak mellett egy-egy jobb vendéglátóhely árusítja termékeiket, de lényegében szerencse kérdése, hol bukkanunk rájuk.

Fejlesztések a Fehér Nyúlnál

Ez jutott eszembe, amikor kedden két magyar kisvállalkozás mutatta be gasztronómiai újdonságait, egy Soroksári úti főzde bárjában és teraszán: A sörök mellé, minőségi ropogtatni valók tekintetében, a Mendula céggel kötöttek egyfajta gasztronómiai együttműködést.

Ugyanis nem mindegy, milyen ízesítésű, fűszerezésű vagy éppen cukros, sós, mogyoró, napraforgó mag, mandula, illetve más magokat is tartalmazó keverék kerül az innivalók mellé. Mindegyik típusú sörhöz más félét párosítottak, mert nem ugyanaz illik a málnás italhoz, vagy a kakaós-kávés aromájú sötét nedűhöz, netán a világos pilsenihez.

A Fehér Nyúl egy 2017-ben alapított sörfőzde, ma már a magyar piacon több mint 300 partnerrel dolgoznak együtt, és az Európai Unióban is megtalálhatók termékeik. A brand erősségét mutatja, hogy a pandémia idején is tudták növelni az árbevételüket, amikor a vendéglátó helyek bezártak.  Amíg 2017 az indulás éve volt, addig 2018 a beruházásoké, 2021 a növekedésé, 2022 a fejlesztéseké és a tovább lépésé. 

Gyümölcsbombák és savanyított sörök

Újabb 4000 literes erjesztőtartály lépett üzembe, elkezdődött egy együttműködés Hollandiával és Horvátországgal, és újfajta sörökkel is kirukkoltak.  A sörös smoothie egy új fogalom a laikusok számára, amelyek egyfajta gyümölcsbombák, míg a sour fajták savanyított sörök, különféle ízesítésekben.

A Mendula története 2015-ben kezdődött - egy hobbiból kinőtt vállalkozásként - akkor még süteményekkel. Az évek során az olajos magok vették át a főszerepet, ezekből azóta készülnek magkrémek, magkeverékek, granolák és gyümölcsszeletek.

 2022-ben jöttek ki a borok mellé fejlesztett Wine Nuts termékcsaláddal, és most úgy gondolták, ideje tovább fejleszteni a kínálatot, és kisüzemi sörök mellé is megalkotni a hozzájuk illő magkeveréket. Mindegyik gluténmentes, többségük vegán, adalékanyag ízfokozó vagy tartósítószer nélkül kerül forgalomba.

Forrás: Fehér Nyúl


Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.