Kisüzemi sörök mellé ropogtatni valók

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá.

Ma már nem példa nélküli, hogy megszállott, diplomás fiatalok hirtelen beleszeretnek a sörbe, és mielőtt elkezdenék a „felnőtt életet”, alapítanak és működtetnek egy kézműves sörfőzdét. Ezek a műhelyek az elmúlt 10 évben kezdtek népszerűvé válni Magyarországon, színesítve az addigi nagyüzemi és import sörválasztékot.

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá. A webáruházak mellett egy-egy jobb vendéglátóhely árusítja termékeiket, de lényegében szerencse kérdése, hol bukkanunk rájuk.

Fejlesztések a Fehér Nyúlnál

Ez jutott eszembe, amikor kedden két magyar kisvállalkozás mutatta be gasztronómiai újdonságait, egy Soroksári úti főzde bárjában és teraszán: A sörök mellé, minőségi ropogtatni valók tekintetében, a Mendula céggel kötöttek egyfajta gasztronómiai együttműködést.

Ugyanis nem mindegy, milyen ízesítésű, fűszerezésű vagy éppen cukros, sós, mogyoró, napraforgó mag, mandula, illetve más magokat is tartalmazó keverék kerül az innivalók mellé. Mindegyik típusú sörhöz más félét párosítottak, mert nem ugyanaz illik a málnás italhoz, vagy a kakaós-kávés aromájú sötét nedűhöz, netán a világos pilsenihez.

A Fehér Nyúl egy 2017-ben alapított sörfőzde, ma már a magyar piacon több mint 300 partnerrel dolgoznak együtt, és az Európai Unióban is megtalálhatók termékeik. A brand erősségét mutatja, hogy a pandémia idején is tudták növelni az árbevételüket, amikor a vendéglátó helyek bezártak.  Amíg 2017 az indulás éve volt, addig 2018 a beruházásoké, 2021 a növekedésé, 2022 a fejlesztéseké és a tovább lépésé. 

Gyümölcsbombák és savanyított sörök

Újabb 4000 literes erjesztőtartály lépett üzembe, elkezdődött egy együttműködés Hollandiával és Horvátországgal, és újfajta sörökkel is kirukkoltak.  A sörös smoothie egy új fogalom a laikusok számára, amelyek egyfajta gyümölcsbombák, míg a sour fajták savanyított sörök, különféle ízesítésekben.

A Mendula története 2015-ben kezdődött - egy hobbiból kinőtt vállalkozásként - akkor még süteményekkel. Az évek során az olajos magok vették át a főszerepet, ezekből azóta készülnek magkrémek, magkeverékek, granolák és gyümölcsszeletek.

 2022-ben jöttek ki a borok mellé fejlesztett Wine Nuts termékcsaláddal, és most úgy gondolták, ideje tovább fejleszteni a kínálatot, és kisüzemi sörök mellé is megalkotni a hozzájuk illő magkeveréket. Mindegyik gluténmentes, többségük vegán, adalékanyag ízfokozó vagy tartósítószer nélkül kerül forgalomba.

Forrás: Fehér Nyúl


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.