Kisüzemi sörök mellé ropogtatni valók

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá.

Ma már nem példa nélküli, hogy megszállott, diplomás fiatalok hirtelen beleszeretnek a sörbe, és mielőtt elkezdenék a „felnőtt életet”, alapítanak és működtetnek egy kézműves sörfőzdét. Ezek a műhelyek az elmúlt 10 évben kezdtek népszerűvé válni Magyarországon, színesítve az addigi nagyüzemi és import sörválasztékot.

Elhagyott gyárakban, külterületeken kezdtek feltünedezni a jobbnál jobb főzdék, amelyek termékeire nem mindenütt bukkanunk rá. A webáruházak mellett egy-egy jobb vendéglátóhely árusítja termékeiket, de lényegében szerencse kérdése, hol bukkanunk rájuk.

Fejlesztések a Fehér Nyúlnál

Ez jutott eszembe, amikor kedden két magyar kisvállalkozás mutatta be gasztronómiai újdonságait, egy Soroksári úti főzde bárjában és teraszán: A sörök mellé, minőségi ropogtatni valók tekintetében, a Mendula céggel kötöttek egyfajta gasztronómiai együttműködést.

Ugyanis nem mindegy, milyen ízesítésű, fűszerezésű vagy éppen cukros, sós, mogyoró, napraforgó mag, mandula, illetve más magokat is tartalmazó keverék kerül az innivalók mellé. Mindegyik típusú sörhöz más félét párosítottak, mert nem ugyanaz illik a málnás italhoz, vagy a kakaós-kávés aromájú sötét nedűhöz, netán a világos pilsenihez.

A Fehér Nyúl egy 2017-ben alapított sörfőzde, ma már a magyar piacon több mint 300 partnerrel dolgoznak együtt, és az Európai Unióban is megtalálhatók termékeik. A brand erősségét mutatja, hogy a pandémia idején is tudták növelni az árbevételüket, amikor a vendéglátó helyek bezártak.  Amíg 2017 az indulás éve volt, addig 2018 a beruházásoké, 2021 a növekedésé, 2022 a fejlesztéseké és a tovább lépésé. 

Gyümölcsbombák és savanyított sörök

Újabb 4000 literes erjesztőtartály lépett üzembe, elkezdődött egy együttműködés Hollandiával és Horvátországgal, és újfajta sörökkel is kirukkoltak.  A sörös smoothie egy új fogalom a laikusok számára, amelyek egyfajta gyümölcsbombák, míg a sour fajták savanyított sörök, különféle ízesítésekben.

A Mendula története 2015-ben kezdődött - egy hobbiból kinőtt vállalkozásként - akkor még süteményekkel. Az évek során az olajos magok vették át a főszerepet, ezekből azóta készülnek magkrémek, magkeverékek, granolák és gyümölcsszeletek.

 2022-ben jöttek ki a borok mellé fejlesztett Wine Nuts termékcsaláddal, és most úgy gondolták, ideje tovább fejleszteni a kínálatot, és kisüzemi sörök mellé is megalkotni a hozzájuk illő magkeveréket. Mindegyik gluténmentes, többségük vegán, adalékanyag ízfokozó vagy tartósítószer nélkül kerül forgalomba.

Forrás: Fehér Nyúl


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.