Tudósítónktól - Harmadik alaklommal írta ki a versenyt a Magyar Tudományos Akadémia, és 2011-ben nem kevesebb, mint 53 borászat nevezte be 140 borát a hat kategóriában. A tetemes mennyiségű mintából aztán gasztrofizikusokból, akadémikusokból, egyetemi docensekből álló zsűri a minősített borversenyek szabályainak megfelelően vakteszt után, 100 pontig történő értékeléssel választotta ki első körben a legjobb tízet kategóriánként, majd egy újabb fordulóban döntötték el, melyik bor kapja a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet.
Pálinkás József a díjak átadása előtt elmondta, hogy annak idején egy személyes és egy komoly ok vezérelte a verseny meghirdetésekor.
„A személyes ok, hogy szeretem a jó bort. A komoly, hogy úgy gondoltam, a borversenyen a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként” – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette, hogy komoly intézményként a minőség és az igényesség tekintetében az Akadémiának elöl kell járni, és ha a tudós testület és a borászok igényessége összeadódik, és egymást erősíti, akkor abból valami nagyszerű dolog jön majd létre.
„Nem tudom, hogy napi egy-két pohár bor valóban egészséges-e, de hogy jó, az biztos…” – fejezte be köszöntőjét nagy sikert aratva Pálinkás József.
A hat kategóriában a következő borok viselhetik egy esztendeig a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet:
Felső kategóriás fehérborok: Fríz Hárslevelű 2008 – Mátraalja (Borpalota Kft.)
Felső kategóriás vörösborok: Ördögárok 2007 – Villány-Siklós Borvidék (Günczer Borászat)
Felső kategóriás desszertborok: Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999 – Tokaj-Hegyalja (Úri Borok Pincészete)
Közép kategóriás fehérborok (holtversenyben): Áldozói Zöldveltelini 2006 – Balatonfelvidék (Scheller Szőlőbirtok) és Asszonyfektető édes 2009 – Tokaj-Hegyalja (Chateau Dr. Kovács Grand Cru Kft.)
Középkategóriás vörösborok: Cabernet Sauvignon 2007 – Villány-Siklós ( Koch-Vin Pincészet)
Rosé borok: Zweigelt Rosé 2010 – Kunság (Gál Pincészet)
A díjazottak közül érdemes kiemelni a Mátraaljai Borpalota Kft. sikerét, mert ők tavaly is a kategóriájuk legjobbjaként végeztek, valamint a desszertborok között győztes Úri Borok Pincészetét, ők pedig a kategória valamennyi dobogós helyezését elhódították a vakteszt eredményeképpen.
A nyertes borok felkerülnek az Akadémia Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként, és ajánlott borokként szerepelnek az Akadémián szervezett rendezvényeken.