Kiválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Borait

Országos Minősített Borverseny keretében választotta ki a zsűri, hogy mely típusok viselhessék 2011-ben a „ Magyar Tudományos Akadémia Bora” címet.

Tudósítónktól - Harmadik alaklommal írta ki a versenyt a Magyar Tudományos Akadémia, és 2011-ben nem kevesebb, mint 53 borászat nevezte be 140 borát a hat kategóriában. A tetemes mennyiségű mintából aztán gasztrofizikusokból, akadémikusokból, egyetemi docensekből álló zsűri a minősített borversenyek szabályainak megfelelően vakteszt után, 100 pontig történő értékeléssel választotta ki első körben a legjobb tízet kategóriánként, majd egy újabb fordulóban döntötték el, melyik bor kapja a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet.

Pálinkás József a díjak átadása előtt elmondta, hogy annak idején egy személyes és egy komoly ok vezérelte a verseny meghirdetésekor. 

„A személyes ok, hogy szeretem a jó bort. A komoly, hogy úgy gondoltam, a borversenyen a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként” – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette, hogy komoly intézményként a minőség és az igényesség tekintetében az Akadémiának elöl kell járni, és ha a tudós testület és a borászok igényessége összeadódik, és egymást erősíti, akkor abból valami nagyszerű dolog jön majd létre.

„Nem tudom, hogy napi egy-két pohár bor valóban egészséges-e, de hogy jó, az biztos…” – fejezte be köszöntőjét nagy sikert aratva Pálinkás József.

A hat kategóriában a következő borok viselhetik egy esztendeig a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet:

Felső kategóriás fehérborok: Fríz Hárslevelű 2008 – Mátraalja (Borpalota Kft.)

Felső kategóriás vörösborok: Ördögárok 2007 – Villány-Siklós Borvidék (Günczer Borászat)

Felső kategóriás desszertborok: Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999 – Tokaj-Hegyalja (Úri Borok Pincészete)

Közép kategóriás fehérborok (holtversenyben):  Áldozói Zöldveltelini 2006 – Balatonfelvidék (Scheller Szőlőbirtok) és  Asszonyfektető édes 2009 – Tokaj-Hegyalja (Chateau Dr. Kovács Grand Cru Kft.)

Középkategóriás vörösborok: Cabernet Sauvignon 2007 – Villány-Siklós ( Koch-Vin Pincészet)

Rosé borok: Zweigelt Rosé 2010 – Kunság (Gál Pincészet)

A díjazottak közül érdemes kiemelni a Mátraaljai Borpalota Kft. sikerét, mert ők tavaly is a kategóriájuk legjobbjaként végeztek, valamint a desszertborok között győztes Úri Borok Pincészetét, ők pedig a kategória valamennyi dobogós helyezését elhódították a vakteszt eredményeképpen.

A nyertes borok felkerülnek az Akadémia Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként, és ajánlott borokként szerepelnek az Akadémián szervezett rendezvényeken.


NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.