Kiválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Borait

Országos Minősített Borverseny keretében választotta ki a zsűri, hogy mely típusok viselhessék 2011-ben a „ Magyar Tudományos Akadémia Bora” címet.

Tudósítónktól - Harmadik alaklommal írta ki a versenyt a Magyar Tudományos Akadémia, és 2011-ben nem kevesebb, mint 53 borászat nevezte be 140 borát a hat kategóriában. A tetemes mennyiségű mintából aztán gasztrofizikusokból, akadémikusokból, egyetemi docensekből álló zsűri a minősített borversenyek szabályainak megfelelően vakteszt után, 100 pontig történő értékeléssel választotta ki első körben a legjobb tízet kategóriánként, majd egy újabb fordulóban döntötték el, melyik bor kapja a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet.

Pálinkás József a díjak átadása előtt elmondta, hogy annak idején egy személyes és egy komoly ok vezérelte a verseny meghirdetésekor. 

„A személyes ok, hogy szeretem a jó bort. A komoly, hogy úgy gondoltam, a borversenyen a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként” – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette, hogy komoly intézményként a minőség és az igényesség tekintetében az Akadémiának elöl kell járni, és ha a tudós testület és a borászok igényessége összeadódik, és egymást erősíti, akkor abból valami nagyszerű dolog jön majd létre.

„Nem tudom, hogy napi egy-két pohár bor valóban egészséges-e, de hogy jó, az biztos…” – fejezte be köszöntőjét nagy sikert aratva Pálinkás József.

A hat kategóriában a következő borok viselhetik egy esztendeig a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2011” címet:

Felső kategóriás fehérborok: Fríz Hárslevelű 2008 – Mátraalja (Borpalota Kft.)

Felső kategóriás vörösborok: Ördögárok 2007 – Villány-Siklós Borvidék (Günczer Borászat)

Felső kategóriás desszertborok: Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999 – Tokaj-Hegyalja (Úri Borok Pincészete)

Közép kategóriás fehérborok (holtversenyben):  Áldozói Zöldveltelini 2006 – Balatonfelvidék (Scheller Szőlőbirtok) és  Asszonyfektető édes 2009 – Tokaj-Hegyalja (Chateau Dr. Kovács Grand Cru Kft.)

Középkategóriás vörösborok: Cabernet Sauvignon 2007 – Villány-Siklós ( Koch-Vin Pincészet)

Rosé borok: Zweigelt Rosé 2010 – Kunság (Gál Pincészet)

A díjazottak közül érdemes kiemelni a Mátraaljai Borpalota Kft. sikerét, mert ők tavaly is a kategóriájuk legjobbjaként végeztek, valamint a desszertborok között győztes Úri Borok Pincészetét, ők pedig a kategória valamennyi dobogós helyezését elhódították a vakteszt eredményeképpen.

A nyertes borok felkerülnek az Akadémia Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként, és ajánlott borokként szerepelnek az Akadémián szervezett rendezvényeken.


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.