Komáromi csokoládé nyert „gasztronómiai Oscar-díjat”

Nem túlzás azt állítani, hogy egy komáromi csokoládéműhely valóban világraszóló sikereket könyvelhet el, pedig csak öt éve működik. Papp Vargha Katalin kézműves csokoládéját a londoni Great Taste Awards 2017 versenyen „gasztronómiai Oscar-díjjal” jutalmazták.

Egy mindenre elszánt fiatal nő a tűsarkú cipőt és a kiskosztümöt lecserélve álmodott egy nagyot: Brüsszelben ejtette őt rabul a csokoládé, ahol marketing-kommunikációt tanult. Nem kerget ezentúl magasröptű karriercélokat, hanem megy az álmai után. Mindez meg is hozta az eredményét. „Gasztronómiai Oscar-díjjal” jutalmazták a nemrégiben Londonban megrendezett, nagy presztízsű Great Taste Awards 2017 gasztronómiai versenyen a komáromi Papp Vargha Katalin Alto del Sol fantázia nevű kézműves csokoládéját – számolt be a Forbes magazin.

„Nagyon szeretek járni-kelni a világban, és mindig mindent ízlelni, kóstolni, szaglászni. Innen jönnek folyamatosan az inspirációk. Eszem valamit, ami annyira ízlik, olyan jó a fűszerezése, hogy megpróbálom valahogy csokiba forgatni. Általában így keletkeznek ez a kreációk” – magyarázta portálunknak Papp Vargha Katalin. A kezdetekben különleges édességeit még a konyhában kísérletezte ki, ma már az egész országban ismerik kézműves remekeit.„Ezen a területen is vannak trendek, tehát az ember azért folyamatosan olvassa a sajtót, hogy mi lesz a következő évben az a fűszer, gyümölcs vagy mag, ami majd egy trendcenter lesz a csokikészítésben. Próbáljuk ezt a vonalat is felvenni, de még jobb az, amikor mi találunk ki valami teljesen egyedit, és az lesz ismert majd a világban” – fűzte hozzá a komáromi csokoládékészítő.

A sok tanulás, tanulmányút meghozta a gyümölcsét, hiszen számos díjjal jutalmazták már a csokoládékészítő mestert. Nemrég a gasztronómiai Oscar-díjjal is. Papp Vargha Katalin azt mondja, volt sok buktató is a manufaktúra indításánál, amelyeken szerencsésen átbukdácsolt. Úgy véli, mindehhez azonban elengedhetetlen a stabil családi háttér. „Ha az embernek nincs vesztenivalója, tehát fiatal, akkor merjen belevágni. Tényleg ne a kifogásokat keresse, hogy jaj, most éppen ezért vagy ezért nem, ez vagy az nem jön össze. Egy vállalkozás elkezdésében nem feltétlenül a pénz az, ami a kezdetet jelenti, hogy esetleg a pénz hiánya miatt ne tudnánk előre lépni. Hogyha valakinek van egy jó ötlete, akkor azt igazából kevés tőkével is véghez lehet vinni, természetesen nem azonnal egy óriási gyárral fog kezdeni, hanem apró lépésenként haladhat előre” – mondta Papp Vargha Katalin.

A megmérettetések inspirálják és alkotásra ösztönzik a felvidéki kézműves mestert. „Számunkra a legfontosabb díjak, azok mindig a külföldi versenyeken elért elismerések. Mindenképpen a szívemhez legközelebb a Great Taste Awardjaink állnak, amit 2015-ben és 2017-ben sikerült megszereznünk. Az egyik egy vörösborhoz készült csoki volt, a Pinot Noir elnevezésű, most a legfrissebb pedig egy perui termőterület szelektált csokoládéja, ami tonkababbal és aridongyümölccsel van fűszerezve. Ez nyert egy újabb csillagot nekünk, valamint egy másik versenyen, az International Chocolate Awardson a kelet-európai fordulóban lett ez most, jelenleg Kelet-Európa bronzérmes étcsokoládéja” – fejtette ki.

Katalin csokoládéi megtalálhatók abban a komáromi borbárban is, ahol külön polca van a helyi termelők helyi termékeinek. Édes Zsófia jól ismeri a csoki-mágus munkáját – ha teheti, eszik is belőle és ajándéknak is sokszor ezt veszi. „Nagyon exkluzív és egy nagyon jó társasági elem, valamint különleges asztaldísz” – mondta. A csokirajongó szerint a kétgyermekes, szülőföldjén élő és dolgozó Papp Vargha Katalin példája hitet ad sokaknak és bizonyítja, hogy a siker receptje a legtöbb esetben sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt sok kételkedő gondolná. „Szerintem az alázatosság az egyik kulcsszava ennek a sikertörténetnek, és a küzdés, az emberek, a közösség, akik körülvesznek és támogatják abban az embert. Mernünk kell elhinni, hogy igenis van bennünk valami olyan, ami csak bennünk van, és ezt mernünk kell kihasználni, kihozni magunkból. S, hogyha az jó, mint a csoki, akkor azt meg főleg” – fűzte hozzá Édes Zsófia.

A helyi termelők előtérbe hozása pedig egyre nagyobb tőkének számít, üzleti és érzelmi szempontból egyaránt. „Az egyik dolog, amiért szeretek itt dolgozni, hogy ez a borbár helyet ad a helyi termékeknek, támogatja a helyi kisvállalkozókat, a helyi indulókat. Tehát, ha van egy ötlet, ami tényleg jó és minőségi, akkor az teret kap arra, hogy az emberek megismerjék, szélesebb körhöz eljusson. Ezért is fontos nekem, hogy ismerjem azt, aki készíti, mert így sokkal hitelesebben tudom ajánlani” – mondta Szabó Eszter, a komáromi Bottéka Borbár és Kávéház pultosa, pincére. A komáromi kis csokoládémanufaktúra sikert sikerre halmoz, amiről számos oklevél is tanúskodik. A fiatal kézműves csokoládékészítő mindegyikre roppant büszke, de leginkább arra, hogy szülőföldjén tud boldogulni.

Forrás: www.hirek.sk


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.