Az asztaltársaságba Tokajban tevékenykedő, magas minőséget képviselő pincészeteket hívtak meg, amelyek tenni kívánnak a városért és a tokaji bor hírnevének öregbítéséért. Jelenleg a Balassa Bor, a Benkő borház, a Dobogó pincészet, az Erzsébet pince, a Gizella pince, a Hímesudvar pincészet, a Majoros birtok, a Paulay borház, a Pinceköz borászat, a Sauska Tokaj és a Zöld birtok alkotják a Tokaji Borászok Asztaltársaságát. Ez egy nyílt szövetség; ha kinövi magát egy-két fiatal tokaji borász, aki megfelel az asztaltársaság kritériumainak, azokat szeretettel várjuk – tette hozzá az MTI-nek nyilatkozó Balassa.
Terveik szerint a Tokaji Borászok Asztaltársasága negyedévenként jelentkezik egy-egy nagyobb volumenű rendezvénnyel, első alkalommal október 1-jén, a tokaji borfesztivál keretében megrendezett borkörúttal. Ennek öt állomása során bemutatkozik mind a tizenegy pincészet, ezek borai mellett számos gasztronómiai és kulturális program is várja a látogatókat.
Az idei évjáratról szólva Balassa úgy fogalmazott: „ha kimegyünk a dűlőkbe, gyönyörű kép mutatkozik, de ez sajnos még nem mutatja azt, ami a szőlőben van”. Szerinte érdekes lesz az évjárat, mert nagyon kellene csapadék, ennek híján nem fog tudni kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben. Eső nélkül is jó év lesz, de lehetne még benne több – fogalmazott. A száraz borok alapanyagai nagyon szépek, egyelőre nagyon kevés nyoma mutatkozik viszont az aszúsodásnak. Míg más évjáratokat, például a 2010-est novemberben szüretelték, idén korábban fognak – állította. Most úgy tűnik, hogy már októberben le fog zajlani a szüret. (forrás: MTI / Agromonitor)
Korai szüretre készülnek Tokajban
Nagyon kellene csapadék a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ennek híján nem tud kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben – állítja Balassa István borász, a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke. A szervezet közös borkörúttal mutatkozik be október 1-én - írja az Agromonitor.

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc
A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben
Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?
2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak
A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál
Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.