Kötet a magyar sajtok világáról

Sajtfogások - Legelőtől a tányérig címmel tekinti át a magyar sajtok világát Segal Viktor és Sándor Tamás számos receptet és fotót is tartalmazó, a napokban megjelenő könyve.

Egy sajtnak is megvan a maga története a legelőtől az asztalig, hiszen nemcsak a készítés módja határozza meg a sajt ízét, hanem a sajtkészítő mester tudása, szenvedélye is - mondta el a kötet pénteki budapesti bemutatóján Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Ez a kiadvány egyszerre szakácskönyv, tankönyv, útikönyv és egy kicsit katalógus is; számtalan tényt, adatot, történetet fűz össze egy kötetbe, teljes képet adva a magyar sajtok világáról - méltatta a kiadványt. Kis Miklós emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében már több mint 157 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda a tejágazat szereplőinek, a tejfeldolgozás támogatására pedig 11 milliárd forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésre. Emellett a szaktárca ősszel új pályázatokat hirdetett, amelyek révén egy 50 milliárd forintos keret a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások megvalósítását, további 680 millió forint pedig a juh- és kecsketartók támogatását teszi lehetővé.

Halkó Gabriella, a Sajtfogásokat megjelentető Ridikül Magazin Kiadó vezetője megjegyezte: a könyvben szereplő sajtkészítő mesterek az elmúlt évtizedekben arra tették fel az életüket, hogy kikísérletezzék a kötetben szereplő sajtokat és tökélyre fejlesszék azokat. Mint elárulta, a Sajtfogásokhoz Acsai Miklós fotográfus 10 ezernél is több felvételt készített, ezek közül a 300 legjobb kép került a kötetbe.

Vida József, a Sajtfogások megjelenését támogató Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója minőségében és tartalmában hiánypótló kiadványként méltatta a 336 oldalon 28 elhivatott sajttermelőt, 68 receptet, valamint 23 éttermet, bisztrót, pékséget és cukrászdát bemutató kötetet.

Segal Viktor séf, a Sajtfogások gasztronómiai tanácsadója elmondta, hogy a kötet egyszerre ismerteti meg az olvasóval a hazai sajtokat, a sajtkészítőket, de a recepteket jegyző 34 séfet, cukrászt és péket is.

Sándor Tamás sajtmester, a kötet társszerzője hozzátette: céljuk az volt, hogy a kiadvány áttekintse a magyar sajtok világát a friss sajtoktól - zsendice, orda, gomolya - a lágy sajtokon át az érlelt nemespenészes és kemény sajtokig. A bor-sajt párosításokról szóló fejezetet Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus jegyzi, Knap Gábor szakújságíró pedig a sörök és sajtok közös világába vezeti be az olvasót a napokban a könyvesboltokba kerülő Sajtfogások lapjain.

Forrás: MTI / turizmusonline.hu


Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.