Közép-európai sommelier bajnokság a Szigetközben

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. – október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben rendezi meg az első profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot. A Bajnokságra hat ország hét delegációja nevezett, így 14 versenyző indul a megmérettetésen.

A két napos verseny célja a Közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, nemzetközi rutin fejlesztése verseny körülmények között. A Magyar Sommelier Szövetség az első alkalommal megrendezett versennyel új alapokra kívánja helyezni a résztvevő országok szakmai szervezeteinek és dolgozó sommelier-jeinek kapcsolatát annak reményében, hogy ezzel sikerül egy tradíciót elindítani és annak fejlődésében, kiteljesedésében hosszú távon partnerként részt venni. Célunk továbbá a különböző országok sommelier szövetségei együttműködésének kiteljesítése, a sommelier tagok ismereteinek bővítése, naprakész szakmai gyakorlat fejlesztése.
A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhetnek meg a versenyzők és az érdeklődő közönség.
A rendezvényen a versenyzőkön kívül (delegációnként két-két fő) a nevező ország egy akkreditált újságírója és a delegáció vezetője vesz részt.

A verseny kétfordulós, hivatalos nyelve az angol. Az első napon az elődöntőt rendezzük meg. A versenyzők két feladatcsoportot oldanak meg. Az első feladatcsoportban 25 kérdésből álló tesztet töltenek ki és két bort írásban jellemeznek, valamint két párlatot kell felismerniük. A második feladatban egy bort dekantálnak. Az elődöntő zártkörű azon csak a versenyzők és a zsűri vesz részt.

A zsűri nemzetközi, elnöke Káli Ildikó a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke.

Az elődöntő első három helyezettje kerül a másnapi döntőbe. A döntőben a résztvevő versenyzők több feladatot oldanak meg. Pezsgőt kínálnak, adott ételsorhoz komplett italsort ajánlanak, hibás borlapot javítanak ki, 3 bort és 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyek alapján, valamint egy vörösbort dekantálnak és szolgálnak fel. A verseny egy közös „meglepetés” feladattal zárul. Minden feladatot megadott időkereten belül kell megoldani. A döntő nyilvános, melyre az érdeklődőket szeretettel várjuk hétfőn 15:00-tól.

A nemzetközi zsűri pontozással alakítja ki a végső sorrendet. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012. címet.

Az eseményt különböző szakmai programok színesítik. Szeptember 30-án gálavacsorán látják vendégül a résztvevőket a szervezők. Október 1-én az Apátsági pincészetben tesznek látogatást a résztvevők Pannonhalmán, ahol a borvidék legszebb boraival ismerkedhetnek meg szakmai kóstoló keretében. 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.