Közép-európai sommelier bajnokság a Szigetközben

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. – október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben rendezi meg az első profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot. A Bajnokságra hat ország hét delegációja nevezett, így 14 versenyző indul a megmérettetésen.

A két napos verseny célja a Közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, nemzetközi rutin fejlesztése verseny körülmények között. A Magyar Sommelier Szövetség az első alkalommal megrendezett versennyel új alapokra kívánja helyezni a résztvevő országok szakmai szervezeteinek és dolgozó sommelier-jeinek kapcsolatát annak reményében, hogy ezzel sikerül egy tradíciót elindítani és annak fejlődésében, kiteljesedésében hosszú távon partnerként részt venni. Célunk továbbá a különböző országok sommelier szövetségei együttműködésének kiteljesítése, a sommelier tagok ismereteinek bővítése, naprakész szakmai gyakorlat fejlesztése.
A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhetnek meg a versenyzők és az érdeklődő közönség.
A rendezvényen a versenyzőkön kívül (delegációnként két-két fő) a nevező ország egy akkreditált újságírója és a delegáció vezetője vesz részt.

A verseny kétfordulós, hivatalos nyelve az angol. Az első napon az elődöntőt rendezzük meg. A versenyzők két feladatcsoportot oldanak meg. Az első feladatcsoportban 25 kérdésből álló tesztet töltenek ki és két bort írásban jellemeznek, valamint két párlatot kell felismerniük. A második feladatban egy bort dekantálnak. Az elődöntő zártkörű azon csak a versenyzők és a zsűri vesz részt.

A zsűri nemzetközi, elnöke Káli Ildikó a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke.

Az elődöntő első három helyezettje kerül a másnapi döntőbe. A döntőben a résztvevő versenyzők több feladatot oldanak meg. Pezsgőt kínálnak, adott ételsorhoz komplett italsort ajánlanak, hibás borlapot javítanak ki, 3 bort és 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyek alapján, valamint egy vörösbort dekantálnak és szolgálnak fel. A verseny egy közös „meglepetés” feladattal zárul. Minden feladatot megadott időkereten belül kell megoldani. A döntő nyilvános, melyre az érdeklődőket szeretettel várjuk hétfőn 15:00-tól.

A nemzetközi zsűri pontozással alakítja ki a végső sorrendet. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012. címet.

Az eseményt különböző szakmai programok színesítik. Szeptember 30-án gálavacsorán látják vendégül a résztvevőket a szervezők. Október 1-én az Apátsági pincészetben tesznek látogatást a résztvevők Pannonhalmán, ahol a borvidék legszebb boraival ismerkedhetnek meg szakmai kóstoló keretében. 


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.