Közép-európai sommelier bajnokság a Szigetközben

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. – október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben rendezi meg az első profi Közép-európai Sommelier Bajnokságot. A Bajnokságra hat ország hét delegációja nevezett, így 14 versenyző indul a megmérettetésen.

A két napos verseny célja a Közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, nemzetközi rutin fejlesztése verseny körülmények között. A Magyar Sommelier Szövetség az első alkalommal megrendezett versennyel új alapokra kívánja helyezni a résztvevő országok szakmai szervezeteinek és dolgozó sommelier-jeinek kapcsolatát annak reményében, hogy ezzel sikerül egy tradíciót elindítani és annak fejlődésében, kiteljesedésében hosszú távon partnerként részt venni. Célunk továbbá a különböző országok sommelier szövetségei együttműködésének kiteljesítése, a sommelier tagok ismereteinek bővítése, naprakész szakmai gyakorlat fejlesztése.
A versenyen és a kísérő rendezvényeken tizenhét magyar borászat legszebb boraival ismerkedhetnek meg a versenyzők és az érdeklődő közönség.
A rendezvényen a versenyzőkön kívül (delegációnként két-két fő) a nevező ország egy akkreditált újságírója és a delegáció vezetője vesz részt.

A verseny kétfordulós, hivatalos nyelve az angol. Az első napon az elődöntőt rendezzük meg. A versenyzők két feladatcsoportot oldanak meg. Az első feladatcsoportban 25 kérdésből álló tesztet töltenek ki és két bort írásban jellemeznek, valamint két párlatot kell felismerniük. A második feladatban egy bort dekantálnak. Az elődöntő zártkörű azon csak a versenyzők és a zsűri vesz részt.

A zsűri nemzetközi, elnöke Káli Ildikó a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke.

Az elődöntő első három helyezettje kerül a másnapi döntőbe. A döntőben a résztvevő versenyzők több feladatot oldanak meg. Pezsgőt kínálnak, adott ételsorhoz komplett italsort ajánlanak, hibás borlapot javítanak ki, 3 bort és 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyek alapján, valamint egy vörösbort dekantálnak és szolgálnak fel. A verseny egy közös „meglepetés” feladattal zárul. Minden feladatot megadott időkereten belül kell megoldani. A döntő nyilvános, melyre az érdeklődőket szeretettel várjuk hétfőn 15:00-tól.

A nemzetközi zsűri pontozással alakítja ki a végső sorrendet. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012. címet.

Az eseményt különböző szakmai programok színesítik. Szeptember 30-án gálavacsorán látják vendégül a résztvevőket a szervezők. Október 1-én az Apátsági pincészetben tesznek látogatást a résztvevők Pannonhalmán, ahol a borvidék legszebb boraival ismerkedhetnek meg szakmai kóstoló keretében. 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.