Közönség- és szakmai szempontból is sikeres

A somlói Tornai Pincészetben negyedszerre rendezték meg az egyik legkülönlegesebb hazai szőlőfajtából készült bor reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. A nagy sétálókóstolón rekord számú vendég ízlelte meg a hegy legjobb, különböző stílusban elkészített Juhfark borait.

A Somló az elmúlt évek tudatos munkájának eredményeképp felzárkózott a világ elismert, nagy borvidékei mellé. Ezt bizonyítják a legrangosabb nemzetközi elismerések és a világpiac évről-évre növekvő érdeklődése. A hegy vulkanikus talaja, mikroklímája a hazai fajtákkal olyan ízvilágú borokat produkál, amelyek az egész világon egyedülállóak. A legnagyobb figyelem a Juhfarkra irányul, hiszen ez a nem tolakodó, inkább semleges fajta nagyon szépen mutatja meg az itteni terroir erősségeit. Ezért határozták el 2016-ban a somlói termelők, hogy minden évben megünneplik különleges kincsüket, mégpedig úgy, hogy egy reprezentatív kóstolón bemutatják a közönségnek legjobb tételeiket. A Juhfark Ünnepen a borászok személyes bemutatásával, a hegy atmoszféráját is élvezve kóstolhatnak a vendégek. Idén 16 pince 25 tételét.

A programot mesterkurzusok, pincelátogatás és dűlőtúra teszi még izgalmasabbá. Idén a vertikális Tornai kóstolón az elmúlt közel másfél évtized legjobb Juhfark tételeinek összehasonlítására nyílt ritka alkalom, és nagy közönség- és szakmai érdeklődés kísérte Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus mesterkurzusát is, amelyen az olasz vulkanikus borvidékek csúcsborait vetette össze egy-egy somlói Juhfarkkal. A vakkóstolón a hazai borok állták a versenyt, a 2017-es Tornai Prémium Juhfark maga mögé utasította az Etna vulkanikus talajáról származó vetélytársát, Barcza Báint 2017-es Juhfark válogatása pedig az összetett versenyben csak egy szavazattal lemaradva lett második ugyanezen olasz bor mögött. A rendezvényt a borokhoz méltó grillételek, és a nyarat idéző, kellemes idő tette még emlékezetesebbé.

A sorozat természetesen folytatódik, jövő októberben újra találkozhatnak a fajta kedvelői és termelői az 5. Somlói Juhfark Ünnepen.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.