(K)rémes irodalom

Egykor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették - a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei - ezeknek állít emléket az MVKM időszaki kiállítása.

A kiállítás a vízivárosi Angelika cukrászdában zajló szellemi életet eleveníti fel. A tulajdonos, Bechmann Györgyné  cukrászdájában télen-nyáron otthont adott íróknak, költőknek és a műveiket tolmácsoló előadóknak, képzőművészeknek.

Az Angelika cukrászda úgy vált közismertté Budán mint „irodalmi kávéház”. Gyurkovics Tibor is itt tartotta (irodalmi) estjeit, előbb Lyukasóra, majd Gyurkovics (K)rémes címmel.

A közéleti kávéház keretében képzőművészek kiállításainak is otthont adott a cukrászda, Angelika Galéria címmel.

Gyurkovics azzal a kéréssel fordult Bechmann Györgynéhez, a cukrászda vezetőjéhez, hogy nevezzenek róla el egy süteményt, akkor megszületett a Gyurkovics (K)rémes, melyet a költő arcképe díszített.

A süteményt nemcsak az Angelikában tartott Gyurkovics-esteken szolgálták fel, de akárhol tartott Gyurkovics könyvbemutatót, ott mindig Gyurkovics (K)rémest kínáltak a kávé mellé.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MVKM) időszaki kiállítása 2023. november 9. – 2024. február 11. között látható.

Forrás: MVKM


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.