Kritikákat kapott a törvénytervezet

Több száz érdeklődő követte nyomon a Parlament felsőházi termében az Országgyűlés turisztikai bizottsága által rendezett nyílt napot, melyen elsősorban a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat volt a téma.

Fontos mérföldkőnek nevezte a készülő turizmusról és vendéglátásról szóló törvényt bevezetőjében Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke. Mint elmondta, olyan törvényt készülnek létrehozni, amely minden érintett megelégedettségét szolgálja majd, legyen szó a vállalkozókról, vagy az állam képviselőiről.
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára stratégiai ágazatnak nevezte a turizmust, a gazdaság szíve-lelkének minősítve azt. Előadásának egyik legfigyelemreméltóbb eleme egy nemzeti szállodalánc létrehozásának víziója bizonyult, amely a nemzeti szállodaipar egyidejű megteremtését célozza a Kárpát-medence térségében. A gasztronómiáról szólva Szatmáry Kristóf kifejtette, az eddigi eredményeinket az országmarketingbe beépítve Magyarország Európa gasztronómiai központjává válhat.

Rogán Antal szerint egyrészről jó, hogy a hazánkba érkező turisták 70 százaléka Budapestet tartja az egyetlen alkalmas desztinációnak, mert ez az bizonyítja, hogy a főváros még mindig komoly vonzerő, ugyanakkor nem helyes, hogy nem tudjuk elérni, hogy a vendégek „továbbmozduljanak” és 2-3 napot vidéken is eltöltsenek. Ennek a helyzetnek az orvoslására tartaná helyesnek egy központi országpropaganda kialakítását, melyben nincs Budapest-vidék megkülönböztetés. Hozzászólása végén megosztotta a hallgatósággal a sommás, de ugyanakkor nem sok optimizmusra okot adó hírt: törvény igen, adócsökkentés viszont nem lesz...
Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselet vezetője példaként hozta fel, hogy Ausztriában a marketingpénzek 90 százalékát a helyi TDM szervezetek kapják, és ez így lenne helyes nálunk is, mert a turizmus marketingben a végrehajtandó feladatokat elsősorban ezek a helyi szerveződések látják pontosan. Ezen a ponton csattant fel először előadás közben a nyílt színi taps a felsőházi ülésterem padsoraiban.


Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM szövetség elnöke a tervezet hibájául rótták fel, hogy minden TDM szint finanszírozását garantálja a törvény,javaslatként pedig elhangzott, hogy az IFA kiegészítő támogatást csak az kaphasson, aki TDM szervezetet üzemeltet.
„Magam is osztom azok elégedettségét és örömét, akik üdvözlik a törvény létrejöttét – Tette hozzá Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója –, de több évtized várakozás után elbírt volna még néhány hónapot, hogy megalapozottabb, kevésbé általánosító vitairat kerüljön a szakma elé.”

Deák szerint a szakképzés kérdését indokolatlanul szűkszavúan tárgyalja a tervezet, és elengedhetetlen lenne az országos marketing keret térségi szintű rögzítése. Szakszerű alapvetés nem létezhet pontos definíciók nélkül, ez is a törvény hiányossága.
Kapacitásnövelés helyett minőségnövekedéssel lehet csak elérni, hogy a fiatalok kizárólag tapasztalatszerzés céljából menjenek külföldre dolgozni, de a megszerzett tudást itthon kamatoztassák – zárta szavait a Danubius Hotels vezérigazgatója.


„Magas színvonalú gasztronómia a legjobb országmarketing” – sommázta mondanivalóját Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki tizenöt okot sorolt fel néhány perc alatt, amely a hazai vendéglátás versenyképességét az ellehetetlenülés határáig nehezíti. A kis- és középvállalkozások 75 százaléka veszteséges, és ezek számára a tartalékok felélése után a létezés egyetlen lehetséges útja a szürke- és feketegazdaság irányába történő elmozdulás. Márpedig a vendéglátás létezik turizmus nélkül, de a turizmus nem létezhet vendéglátás nélkül, nyomatékosította az elnök, kiemelve, hogy a számtalan csapás ellenére a magyar gasztronómia jelentős közelmúltbeli sikerekkel dicsekedhet. (A sikereket a lassan fogyatkozó közönség lelkes tapssal köszöntötte.)
A közönség soraiból érkező reakciókat követően slusszpoénként Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke zárszavában megemlítette, hogy törvénytervezethez a szaktárcáktól beérkezett észrevételek szinte kivétel nélkül a nyílt napon elhangzott gondolatokkal ellentétes javaslatokat tartalmaznak.

Összegezve: van még tennivaló a turizmus törvénytervezet körül...


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.