Pár hónapja választották a szlovén Ana Rošt, az osztrák-olasz-szlovén hármashatár menti Hiša Franko séfjét a világ legjobb női séfjének a World's 50 Best Restaurant Awardson, májusban pedig Budapesten, az OTP Bank Gourmet Fesztiválon főz majd.
A Millenárisra érkezik Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos lengyel Atelier Amaro séfje is. aki nyolcfogásos menüt készít, és külön a fesztiválra készít egy új ebédmenüt a Bocuse d'Or-negyedik Széll Tamás és csapata. Tartanak egy magyar Michelin all-star vacsorát is, ahol a Costes, az Onyx, a Costes Downtown és a Borkonyha séfjei mellett a Váci Desszertszalon atyja, Mihályi László készít egy-egy fogást. Ezeket a vacsorákat a belépőn felül külön jeggyel, előre regisztrálva lehet élvezni.
A május 18. és 21. között rendezett fesztiválon idén is több mint 100 hazai étterem, borászat, sörfőzde, pálinkaház, cukrászda, gourmet üzlet és street foodos jelenik meg a fogásaival, az idei vezényszavak a mangalica és az eper lesznek (nem feltétlenül egyszerre, de nem is kizárt, hogy időnként egyazon tányéron).
Akit nem csak a falatkák és a proseccózás, de a finom szakmai árnyalatok is érdekelnek, a gasztroszínpad programjában még több külföldi nevet találnak majd: a már említett szlovén és lengyel séfen kívül a két Michelin-csillagos burgenlandi Taubenkobel csapatát, Anna Olson kanadai sztárcukrászt, a legjobb szlovák étteremként számon tartott Fouzoo stábját.
Fotó: Bóna Márk
Címlapkép: Pintér Árpád (Pixeltaster)