Kulináris kalandok az őszi Horvátországban

Számos gasztroprogrammal várja a turistákat Horvátország ősszel. 

Dubrovnikban Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett vacsorával készülnek, míg a közeli Eszéken a vidéki vendéglátást kedvelők kóstolhatják meg a helyi ízeket. Opatija pedig az édesszájúakat várja a Csokoládé Fesztiválon.

 

Good Food Fesztivál - Dubrovnik

A Good Food Fesztivál évek óta az eredeti, hagyományos és modern ételek kedvelőinek találkozóhelye. Idén tizedik alkalommal rendezik meg a fesztivált Dubrovnikban, mely 2023. október 9. és október 22. között számos programmal várja a kulináris élvezet kedvelőit. A fesztiválon Dubrovnik legkiválóbb éttermei rendhagyó menüsorral készülnek. A különleges élményre vágyók számára gasztronómiai túrákat és dubrovniki desszertek elkészítésével és a hagyományos horvát konyhával foglalkozó különféle workshopokat szerveznek, amelyek betekintést nyújtanak a város kulináris színterébe és örökségébe. Az esemény fénypontja a Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett vacsora, amely valóban kivételes gasztronómiai élményt nyújt.

HeadOnEast – Szlavónia és Baranya gasztrofesztiválja Eszéken

Hedonista - Olyan utazó, aki élvezi az élet örömeit, a természeti szépséget, a gazdag hagyományokat és szokásokat, a házi ételeket, a szabad ég alatti kalandokat, vagy egy kellemes beszélgetéseket a házigazdával.

Ezt kínálja Szlavónia és Baranya: kiváló ételek, remek borok, széles körben ismert otthonos vendéglátás, varázslatos tájak a tekintélyes európai folyók mentén. 2023. október 6. és 8. között rendezik meg ötödik alkalommal a HeadOnEast fesztivált a közeli Eszék városában. Szlavónia és Baranya még felfedezetlen úticél, varázslatos természeti szépségek és az ember által művelt tájak keverékéből van szőve, ahol a végtelen búzatáblák, gazdag szőlőültetvények és évszázados tölgyerdők váltják egymást. A helyiek őszinte mosollyal és barátsággal várják a látogatókat. Cserébe a vendégek nagyon hamar elsajátítják a helyi ízeket, aromákat és színeket, az egyedülálló élmények elbűvölően lassú ritmusát, a hagyományos és a modern elképesztő kombinációját.

Csokoládé Fesztivál – Opatija Horvátország legédesebb úti célja

Három nap Opatijában az imádott csokoládénak szentelve – a legjobb kézműves csokoládégyártók világszínvonalú finomságait kóstolhatjuk meg, és minden korosztályt remek szórakoztató program vár! Opatija - November 10. és 12. között a csokoládé fennséges íze fogja uralni Opatiját, és a várost az "édes élvezetek" szerelmeseinek központjává varázsolja. A 17. alkalommal megrendezett Csokoládé Fesztivál a hazai és külföldi világszínvonalú csokoládé- és édességgyártók legfinomabb termékeit mutatja be, valamint zenei, gasztronómiai, szórakoztató és kulturális események egész sorával várja minden korosztály tagjait. A Csokoládé Fesztivál Opatija egyik legjobban várt eseménye, hiszen a város és a csokoládé már tizenhét éve elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Ez az édes esemény egyben a decemberi pazar adventi programsorozat vonzó nyitánya is.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség / Turizmus Online


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.